Kıbrıs Rum Basınına Göre Greentree Öncesi Rum İç Cephesi 'paramparça'

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hirstofyas`ın Türk medyasına "New York`ta son sürat başarısızlığa sürüklenildiği izlenimine yol açan söyleşisinden sonra ana baba gününe dönen Rum iç cephesinin paramparça olduğu" belirtildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Simerini haberi "Söyleşiden Sonra Herkes Kendi Dediğini Diyor... Başkan Yangın Çıkardı... Alexander Downer Bizi Yeniden Uzlaşıya Çağırdı, AKEL BM`nin Tavrını Kötüledi, DİKO Üçlü Görüşmenin Ertelenmesini İstiyor" başlığıyla yansıttı.

Gazete, BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer`ın, Rum tarafında oluşan; New York`ta son sürat başarısızlığa sürüklenildiği izlenimini dağıtma çabasıyla ve özlü konuların çözülmesi için daha Ocak sonuna kadar zaman olduğu konusunda ikna etme çalıştığını yazdı.

Gazete; "Mesele zaman meselesi değil, daha çok siyasi bir meseledir. Havadaki ana başlıkların çözümünde daha çok başarıya ihtiyaç var. Önümüzdeki iki buçuk haftada bu konuların çözümü için daha çok ilerleme gerek" diyen Downer`ın, "Bazı siyasi uzlaşılar gerekecek, bunların olup olmayacağı konusunda bir fikrim yok" sözünü "özellikle ilgi çekici" diye niteledi, özetle şunları yazdı: "Başkan Hristofyas halen; AKEL dışında kimsenin katılmadığı çok ciddi tavizler vermişken Downer`ın onu (Hristofyas) başka tavizler daha vermeye çağırması da, iç cephede hakim olan durum nedeniyle, bunları yapacak siyasi olanaklara sahip olduğunu düşünmesi şaşırtıcıdır.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu`nun bu konudaki açıklaması çok netti. Kiprianu `Derviş Eroğlu, Mehmet Ali Talat`ın verdiği taahhütlerden caydı şimdi de BM tarafından kabul edilemez bir şeye: bizim taraftan, Türk tarafıyla buluşmak için tutum değiştirmesini istemeye kalkışılıyor` dedi.

Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu BM`nin ilerleme olmasını istediğini, kendilerinin isteğinin de bu olduğunu ancak ilerlemenin; uzlaşılmış çözüm zemini olan iki bölgeli iki toplumlu federasyonun ihlal edilmesiyle de, maalesef Kıbrıs Türk tarafının yaptığı gibi; bugüne kadar uzlaşılanlardan cayılmasıyla da başarılamaz. Bu nedenle iki tarafın, sözlerini tutmaları gerekir` dedi.

DİKO New York`ta yapılacak olan yeni üçlü görüşmenin, bu şartlar altında ertelenmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. Parti Basın Sözcüsü Fotis Fotisu, Tasos Papadopulos`un Kıbrıs sorununda ileri götürdüğü talepkâr stratejinin terk edilmesinden 4 yıl sonra, olguların hiçbir yere varmadığını; esnek ve sahte duygular politikasının mimarları itiraf ediyor` ifadesini kullandı. Gelişmelerin, Kıbrıs Rum tarafının yönetiminin dayandığı teori ve felsefeyi iptal ettiğini; Ulusal Konsey acilen toplanarak stratejive taktiğin yeniden belirlenmesi gerektiğini söyleyen Fotiu Başkan Hristofyas`ı `Ban Ki Moon`dan üçlü görüşmenin; faydalı ve etkin olması şartları yaratılana kadar ertelenmesini istemeye` çağırdı." Gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu`nun müzakerelere ilişkin açıklamasına da vurgu yaptı.

Eroğlu`nun ilgili açıklamalarından, Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas`ın Girne`nin "iadesini" hiç istemediğinin anlaşıldığına dikkat çeken gazete, Cumhurbaşkanı`nın şu sözlerini okurlarına aktardı: "Müzakereler iyi gidiyor. Hristofyas 1974 Barış Harekatı`ndan sonra oluşan durumu değiştirmeye çalışıyor. 100 bin Rum için toprak; yani Güzelyurt, Karpaz ve Mesarya ovasını istiyor. Daha Girne`yi istemedi, ama isterse şaşırmam".

Gazete, DİKO ve EURO.KO`nun, Türk medyasına verdiği söyleşinin EOKA ve TMT ile ilgili bölümleri nedeniyle Hristofyas`a veryansın ettiğini, Rum Sözcü Stefanu`nun düzeltmeye çalışmasına rağmen iki partinin; Hristofyas`ın "kastettiklerini" değil Türk medyasında yayınlanan şeklini yorumladıklarını bildirdi.

Habere göre EURO.KO Basın Sözcüsü Mihalis Yorgallas Hristofyas`ın "kahraman" diye nitelediği EOKAcıları, "terörist" nitelemesinde bulunduğu TMT`cilerle bir tutmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Yorgallas, "Bu; yasadışı istilasını ve süregelen işgalini ikna edici bir şekilde haklı göstermeyi sürdürmesi için Türkiye`nin argümanlarını güçlendiren tehlikeli bir kaymadır" dedi.

DİKO Başkan Yardımcısı Nikolas Papadopulos ise, Hristofyas`ın "özgürlük savaşçıları" olarak nitelediği EOKA`cılardan ve ailelerinden özür dilemesi gerektiğini savundu. Papadopulos, "Ancak öncelikle, kendisine karı olmaya devam eden ve bizi esirlikten özgür insanlar, tanınmış ve AB üyesi bir ülke haline getiren değer ve ideolojileri savunan bütün Kıbrıs Helenlerinden özür dilemesi gerekir" dedi.

Rum Sözcü Stefanu`nun konuyla ilgili olarak Çarşamba gecesi yaptığı "Hristofyas`ın EOKA B dediği ancak Türk medyasında EOKA olarak yansıdığı, bunun Hristofyas`ın değil Türk gazetecinin hatası olduğu" açıklamasını tekrarladığını yazan gazete, Nikolas Papadopulos`un da bunun üzerine; "Hristofyas ne zaman konuşsa sözcüsünün düzeltmesi gerekiyor" dediğini kaydetti.Gazete, Cumhurbaşkanı Eroğlu`nun, Hristofyas`ın Türk medyasına verdiği söyleşiyle ilgili yorumu da "Seni Türkler Kurtardı!" başlığıyla okurlarına aktardı.

Politis; "Üçlü Görüşme Öncesinde Partiler Paramparça" başlıklı haberinde, üçlü görüşme öncesi dönemde Rum iç cephesinin bir kez daha birbirine girdiğini, hükümet ve muhalefetin ortak dil bulamadığını yazdı.

Gazete, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis`in Türkiye`nin de katılımıyla genişletilmiş müzakereler yapılması tezini yorumlayan Rum Sözcü Stefanu`nun, "Böyle bir şey çok taraflı konferansa ve hakemliğe götürür. DİSİ; bu öneriyi Ulusal Konsey`e de sunmuştu ancak Konsey içindeki ve dışındaki bütün siyasi partiler reddetmişti" dediğini yazdı.

Habere göre Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, hem DİSİ`nin hem de Hristofyas hükümetinin Kıbrıs sorununda yanlış yolda olduğunu belirterek, hükümeti ve muhalefeti birbirlerini suçlamaktan vazgeçip "Türkiye`ye tek ses olarak cevap vermeye" çağırdı.

DİKO`nun, Greentree-2 görüşmesinin ertelenmesi talebine AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu cevap verdi. Kiprianu, "BM`nin müzakere davetini reddedemeyiz. Kıbrıs Rum tarafının bu aşamada izleyeceği taktik ve icraatın büyük önemi vardır" dedi.Hristofyas`ın Kıbrıs sorununa ilişkin son açıklamalarının yeni olmadığını, bunların daha önce de, Rum Ulusal Konseyi`nin son toplantısında da söylendiğini belirten Kiprianu, "Başkan müzakerelerle ilgili bütün detayları ve kendi görüşünü konsey üyelerine aktardı" dedi.

Fileleftheros da haberi; "Kıbrıs Sorunu Fonu (Görüntüsü) Önünde Yeni Zıtlaşmalar... Partilerle Hükümet Arasında Açıklamalar, Cevaplar ve Eleştiriler.. DİKO Üçlü Görüşmenin Ertelenmesini İstiyor, AKEL Reddetmenin İmkansız Olduğunu Söylüyor... EOKA ve Anavatanlar Konusunda Eleştiri ve İzahatlar" başlık ve spotlarıyla aktardı.
Kaynak: İHA