Uludere’ye Giden Chp'li Vekiller: Olay En Kısa Sürede Aydınlatılmalı

Şırnak`ın Uludere ilçesine inceleme yapmak üzere giden CHP`li milletvekilleri, TBMM`de düzenledikleri basın toplantısıyla izlenimlerini paylaştı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın operasyondan haberdar olduğunu ve olayın ayrıntılarını bildiğini öne süren CHP`li vekiller, siyasi sorumluluk gereği olayın en kısa sürede aydınlatılması gerektiğini dile getirdi.

Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Ordu Milletvekili İdris Yıldız, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir katıldı.

Uludere`de yaşanan olay sonrası inceleme yapmak üzere ilçeye gittiklerini ve olaydan sağ kurtulanlarla görüştüklerini ifade eden Salih Fırat, "Orada bulunan köylüler geçimlerini kaçakçılıkla sağlıyor. Hatta konuştuğumuzda `size göre kaçakçılık, bizlere göre sınır ticareti` dediler. Bölgede yapılan bu faaliyete tüm yetkili makamların bilgisi dahilinde ve izin veriliyor. Kaçakçılık yapanların terör örgütüyle herhangi bir ilgileri bulunmamaktadır." dedi.

Başbakan`ın konunun detaylarını bildiğini ileri süren Fırat şunları söyledi: "İstihbarat kimden gelmiştir, bombalama emri kim tarafından verilmiştir ve emir nereden alınmıştır? Başbakan`ın bulunduğu makamın ciddiyetine yakışır bir açıklama bekliyoruz."
O güne ait telefon görüşmelerinin tespit edilmesi gerektiğini ifade eden Nurettin Demir ise, "Daha önce bölgede operasyon yapılacağı zaman `kaçağa giden var mı` diye sorulurmuş. Ancak o gün bombalama başladığında köylüler yetkilileri aramışlar ve `çocuklarımız orada` demişler. Buna karşılık, `çocukların orada ne işi var, bize mi danıştınız` denmiş ve ondan sonra yetkili komutana bir daha ulaşılamamış. Hükümetin elinde her türlü imkan vardır ve telefon konuşmaları tespit edilmelidir. Tüm bunlar hükümet tarafından biliniyor ancak açıklanmıyor." iddiasında bulundu.

Bölgedeki vatandaşların tek taleplerinin olayın faillerinin bulunması ve gereken cezanın verilmesi olduğunu söyleyen Veli Ağbaba da olayın aydınlatılmasının, evlatlarını kaybedenlerin yüreklerine su serpeceğini ifade etti.
CHP`li Milletvekilleri bölgede gerçekleştirdikleri görüşmelerin ses ve görüntü kayıtlarıyla birlikte hazırladıkları ayrıntılı raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu`na ileteceklerini belirtti.