Hintli İşadamları, Akdeniz Ziyaretini Tekrarlayacak

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)’nın, Antalya, Isparta, Burdur’daki firmalarla Hintli işadamlarının buluşup ikili görüşmelerle işbirliği bağlantıları yaptığı INCOM 2012 Türkiye-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Programı, Antalya ve Bucak’ta serbest bölge, OSB’ler, mermer fabrikası ile mermer ocağı ziyaretleriyle tamamlandı.

Gelecekteki işbirliğinin ilk bağlantılarını yaptıklarını, misafirperverlik ile Batı Akdeniz’in güzelliklerine hayranlıklarını ifade eden 40 Hintli işadamı, “Bu son değil ilk ziyaretimiz.” diyerek ülkelerine döndü.

BAKA, yaklaşık 1,2 milyar nüfusu ve hızla gelişen ekonomisiyle dünyanın ilgi odağı olan Hindistan’dan 40 işadamını, Antalya, Burdur ve Isparta’daki firmalarla Belek’te bir araya gelip ikili görüşmesini sağladı. İkili görüşmelerde tanışan Hintli işadamları, bölgede faaliyet gösteren firmaları ziyaret etti. Hintli iş dünyası temsilcileri, tarım potansiyelinden çok etkilendikleri Antalya’daki modern sera teknolojisinin örneklerinden Güneş Ev’in topraksız tarım serasını gezdi. Güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile yapılan tarım örneğini detaylı olarak inceleyen Hindistanlı yatırımcılar, güneşten elde edilen elektrikle ısıtılan domateslerin tadına baktı ve ürünleri çok lezzetli bulduklarını söyledi.

Hintli işadamları, Antalya’da 75 yıldır demir-çelik sektöründe hizmet veren Nalbantoğlu, fabrikasını da gezdi. Avrupa’dan ithal edilen modern sera malzemelerini tesislerinde üretmeye başladıklarını söyleyen şirket ortaklarından Mehmet Nalbant, anahtar teslim sera üretimi projeleri konusunda bilgi verdi.

Hintli işadamları, Türk çiftçilerini ‘aşılı fide’ kavramıyla tanıştıran Grow Fide’nin ekim, aşılama ve çimlendirme bölümlerini de gezdi. Hindistanlı yatırımcılar, Türk firmalarla teknolojik anlamda işbirliği yapmak ve bağlantılarını kuvvetlendirmeyi arzu ettiklerini belirtti.

Hintli heyet, Antalya Serbest Bölgesi’nde de temaslarda bulundu. Antalya Serbest Bölge İşadamları Derneği Başkanı Levent Hilmi Ünsal, Hintli işadamlarına serbest bölge hakkında brifing verdi.

Hintli işadamları, brifing sonrasında medikal malzemeler ve otomotiv sektörü için kablo üreten firmalar hakkında bilgi aldı. İşadamları Antalya'da üretilen limandaki yatları da inceledi. Buradan Antalya OSB’ye geçen Hintli işadamları, OSB Bölge Müdürü Süleyman Demirtaş’ı makamında ziyaret etti. OSB, fabrikalar ve çalışmalar hakkında bilgi veren Demirtaş ile birlikte Hintli işadamları, PVC pencere kapı ve yapı malzemeleri üreten Adopen ile Adalya mermer fabrikasını gezdi.

OSB ziyaretinin ardından Hintli işadamı heyeti, Burdur’un Bucak ilçesi Kaymakamı Osman Hacıbektaşoğlu ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Kaymakam Hacıbektaşoğlu, Bucak Mermerciler Derneği Başkanı Hakkı Kurt ve Bucak OSB Müdürü Muzaffer Özdemir’in eşliğinde Hintli işadamları, son teknoloji makine ekipmanlarıyla üretim yapan Mercan Mermer ile mermer parçalarını değerlendirerek mozaik üretimi yapan Mosoico Solo fabrikalarını gezdi.