Sakarya'da Bir Yılda Bin 650 Kişi Evde Sağlık Hizmetinden Faydalandı

Sağlık Bakanlığı`nın `Sağlıkta Dönüşüm Programı` çerçevesinde uygulamaya koyduğu evde sağlık hizmeti uygulamasından Sakarya`da bir yılda bin 650 hasta faydalandı.



Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü`nden yapılan yazılı açıklamada , il merkezi ve ilçelerde yaşayan , yatalak , sürekli tıbbi bakıma ve tıbbi takibe ihtiyacı olan hastalara , evde takibi zorunlu engelli vatandaşlara , evlerinde ve kendi aile ortamlarında tıbbi , psikolojik ve sosyal destek sağlanması amacıyla evde sağlık hizmetinin sunulduğu belirtildi .


Evde sağlık hizmetinin hastaneler ve toplum sağlığı merkezleri bünyesinde kurulan evde sağlık hizmet birimleri aracılığıyla 1 , 5 yıldır başarılı şekilde yürütüldüğü kaydedilen açıklamada , " Bu gün itibarı ile Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi , Yenikent Devlet Hastanesi , Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi , Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Akyazı , Geyve , Hendek , Karasu ve Ferizli Devlet hastaneleri , Adapazarı , Arifiye ve Erenler Toplum Sağlığı merkezleri olmak üzere toplam 12 evde sağlık hizmet birimi ile yatalak hastalara hizmet vermekteyiz . Serdivan ve Sapanca Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde de birer adet evde sağlık hizmet birimi kurulması yönündeki çalışmalarımız son aşamaya gelmiş olup , bu birimlerimiz de en geç bir iki hafta içinde hizmet vermeye başlayacaktır . " denildi .




KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLERE KARŞI DİKKATLİ OLUN UYARISI

Evde sağlık hizmet birimlerince son bir yıl içinde toplam bin 650 civarında yatalak hastaya ulaşılarak tıbbi hizmet verildiği kaydedilerek aynı dönemde 4 bin 600 hastaya ziyaretlerin gerçekleştirildiği belirtildi . Evde sağlık hizmetine talebin hızlı bir şekilde arttığına dikkat çekilerek tüm başvurulara mümkün olan en kısa sürede cevap verildiği vurgulandı .


Evde sağlık hizmetleri ile ilgisi olmayan bazı özel firmalar veya şahısların telefonla veya bizzat hastalara veya yakınlarına ulaşarak Sağlık Bakanlığı veya Sosyal Güvenlik Kurumu görevlisi olduklarını söyleyerek , tıbbi cihaz , demirbaş malzeme , çeşitli ilaçlar veya hizmet pazarlamaya çalıştıkları kaydedilen açıklamada , şu uyarılarda bulunuldu : " Hastalara hizmet amacı ve iyi niyet taşımadığı açık olan bu tür uygulamalardan dolayı vatandaşlarımızın maddi ve manevi zarara uğramaması için dikkatli ve uyanık olmamaları gerekmektedir . Müdürlüğümüz veya Sağlık Bakanlığı`nca ücret karşılığı verilen herhangi bir hizmet bulunmamaktadır . Diğer bir ifadeyle , gerek evde verilen tıbbi hizmetler gerekse hastanın araçla hastaneye götürülmesi şeklindeki tüm hizmetler ücretsiz olarak verilmektedir . Bu sebeple ; yatalak hastası olan vatandaşlarımızın kötü niyetli bu tür uygulamalara karşı dikkatli olması , kendileri ile irtibata geçen veya ziyarete gelen kişilerden Sağlık Bakanlığı personeli olduğunu gösteren personel kurum kimliğini talep etmeleri ve evde sağlık hizmeti görevlisi olmayan şüpheli kişi veya firmalara itibar etmemeleri , bu tür şahısları evlerine almamaları , bu kişilere herhangi bir ödeme yapmamaları ve kredi kartı numarası vermemeleri gerekmektedir . Vatandaşlarımızın böyle bir durumla karşılaşmaları halinde ; 155 Polis İhbar , 156 Jandarma , 184 Sabim veya müdürlüğümüz evde sağlık hizmetleri iletişim ve koordinasyon merkezinin 444 3 833 numaralı ücretsiz telefonlarını arayarak durumu bildirmeleri ve yardım istemeleri gerekmektedir . "