Kahire'de 'Devrim Sonrası Ortadoğu' Tartışıldı

Mısır'ın başkenti Kahire'de Siyaset Ekonomi ve Araştırma Vakfı (SETA) tarafından Arap ve Türk perspektifinden devrim sonrası 'Ortadoğu' konulu bir konferans düzenlendi.

Kahire'de 'Devrim Sonrası Ortadoğu' Tartışıldı
  Konferansta, devrim sonrası Ortadoğu, Türkiye ve Mısır anayasalarının hazırlanma süreci, Türkiye ve Mısır`da demokratikleşme ve Ortadoğu devrimlerinin bölgesel ve küresel sonuçları gibi farklı konular Türk ve Mısırlı akademisyenler ve fikir adamları tarafından masaya yatırıldı. Mısırlı ünlü yazar Fehmi Hüveydi`nin başkanlık yaptığı ilk oturumda anayasa yapımının ilkeleri, Mısır ve Türkiye`nin anayasa gelenekleri ve Mısır`a nasıl bir anayasa yapılacağı konuları tartışıldı. İkinci oturumda ise, Türkiye demokratikleşme sürecinde siyasi partilerin rolü, Mısır`da seçimler, siyasi partiler ve demokratikleşme, Türkiye`de asker-sivil İlişkilerinin sönüşümü ve devrim sürecinde Mısır`da asker ve siyaset konuları müzakere edildi.

Üçüncü ve son oturumda ise, Devrim sonra Ortadoğu siyaseti, yeni Ortadoğu`da Türkiye`nin rolü, devrimler sonrası Ortadoğu`da Mısır`ın rolü ve değişen bölgesel dinamikler ışığında yeni Ortadoğu konuları ele alındı.

Prof. Dr. İhsan Dağı, 'Mısır`da askeri yapı hem ekonomi üzerinde hem siyaset üzerinde bir etkin rol oynuyor. Bunu kolay kolay bırakmak istemeyebilirler. O anlamda devrimin felsefesine bağlı olarak kendini sürekli yenilemesi orduyu yada başka kurumları değil, halkı ve iradesini öne çıkarması gerekir. Mısır çok kritik bir noktada. Ya hakikaten demokratik ve çoğulcu bir yapıya doğru evirilecek ya da devrimin üzerine ordu oturacak. Devrimin üzerine ordunun oturtulmasına ben Mısır halkının müsaade edeceğinidüşünmüyorum. Böyle bir riski olduğunu da görmek gerekir 'dedi.

Siyaset Ekonomi Ve Toplum Araştırmaları Vakfı Başkanı Taha Özhan, 'Kahire`de devrimin 1`nci yıldönümünde `Insight Turkey Dergisi`nin Arapça versiyonu olan `Ruye Türkiye Dergisi`nin açılış konferansındayız. Öncelikle Mısır devriminin 1`nci yıldönümünde burada olmak hakikaten mutluluk verici. Mısır`ın geçmiş dönemlerinde de Kahire`yi ziyaret ederken yaşananları hatırlayınca etraftaki atmosfer, sevinç ve geleceğe dair yaşanan tartışmaların hareketliliği bize umutlandırdı. `Insight Turkey Dergisi` SETA`nınuluslararası yayınlarından birisi. Geçtiğimiz sene yıllık konferanssımızı Washington`da yapmıştık. Ama 2008 senesinin sonundan itibaren Arapça Akademik uluslar arası dergi çıkarmayı planlıyorduk. Nasip, devrimin 1`nci yıldönümüne yetişmesiymiş. Arapça versiyonu olan dergi `Insight Turkey`in birebir tercümesi olacak olan bir dergi değil. Arap dünyasından entelektüellerden, akademisyenlerden yazılarının olacağı tartışmaların yer alacağı ortak bir dergiye dönüşecek. Ama en önemli özelliği de uzunca yıllarsonra Türkiye`den Arapça bir siyasi ve dış politika alanlarında yayın yapacak olan akademik bir derginin çıkıyor olması 'diye konustu.

Kaynak: İHA