İstanbul'da Metro Hattı Boğaz'a Uzayacakistanbul

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metro hatlarından bir tanesi olarak Levent`ten Hisarüstü denilen Boğaziçi Üniversitesinin bulunduğu noktaya kadar metro hattının uzatılması karanını verdiklerini belirterek, ``Şu anda çalışmalar devam ediyor`` dedi.

Kazakistan ' ın İstanbul Başkonsolosu Askar Shokybayev , kentteki görevinin son bularak Dubai ' ye atanması dolayısıyla Topbaş ' ı makamında ziyaret etti .

Basına kapalı gerçekleşen ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Topbaş , bir gazetecinin ' ' Büyükşehir Belediyesinin projesi olan Levent ' ten Hisarüstü ' ne oradan da füniküler sistemle Aşiyan ' a inecek mini metro hakkında bilgi verebilir misiniz ' ' sorusu üzerine yönetime geldikleri günden bu yana , en büyük yatırımları ulaşıma ayırdıklarını belirtti .

Bugüne kadar ulaşıma yaptıkları yatırımın 22 milyar lira olduğunu dile getiren Topbaş , toplu taşımanın yaygın olması oranında , trafiğin o ölçüde rahat olacağını anlattı .

Levent ' ten Hisarüstü denilen Boğaziçi Üniversitesinin bulunduğu noktaya kadar metro hattının uzatılması kararını verdiklerini ve çalışmaların sürdüğünü belirten Topbaş , ' ' Kısa sürede tamamlanacağını umuyorum . Tabii ki oraya gittiğimiz de arzu ettiğimiz şudur ki Boğaz ' a bir füniküler sistemle yüzeyden , Taksim ' deki gibi Dolmabahçe-Tünel şeklinde değil , inme şeklinde . Bunun Avrupa ' da örnekleri var . Bu başarılırsa sahille bütünleşme imkanı olur . Böylece sahil trafiğine büyük destek vermiş oluruz ' ' diye konuştu .

Buna benzer bir çalışmayı Üsküdar-Ümraniye , Ümraniye-Altunizade hattının Çekmeköy ' e uzanan metro hattının da sahile erişebilme imkanı aramayı arzu ettiklerini Topbaş , bunlardan bir tanesinin belki Küçüksu Deresi civarına inebileceğini , belki başka nokta seçilirse böylece tepelerden gelenlerin sahile inmesini , sahilden gelenlerin de tepelere çıkmak suretiyle feniküler sistemle metro hatlarına ulaşmayı ve daha hızlı bir trafik akışı oluşmasının sağlanabileceğini belirtti .

Boğazın her iki yakasındaki sahillerde yoğun trafik yaşandığını , böylece tepelerdeki metrolarla sahili bağlayacaklarını ve bunun önemli bir çözüm olacağını belirten Topbaş , start verildi , çok kısa sürede biteceğini tahmin ettiğini kaydetti .

Topbaş , ' ' Tek tüp olarak yapacağız , aynı tüpten gidiş geliş sağlanacak . Etiler hattı yol genişliği açısından çok sıkıntılı bir bölge . Böylece oradan otobüs hattı yerine metro ile erişim sağlanacak bir sistem devreye girecek ' ' dedi .
Kaynak: AA