İköpab Konferansı'nda Fransa'nın Ermeni Kararı Yok Sayıldıpalembang

Endonezya`nın Palembang kentinde düzenlenen İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği (İKÖPAB) 7.

  Konferansı`nın çalışma oturumunda , konferansın sonuç bildirgesine , Fransa Senatosunun 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa teklifini kabul etmesinin ``yok hükmünde`` sayılmasına yönelik bir ifadenin konulması kararlaştırıldı .

İKÖPAB çalışma oturumunda , Fransa Senatosunun kabul ettiği yasa teklifi gündeme geldi . Azerbaycan heyeti , bu konunun tartışılmasını talep etti . Ardından Türkiye heyeti de konferansın sonuç bildirgesinde , ``tarihin tarihçilere bırakılması ve Fransa Senatosunun kabul ettiği teklifin yok hükmünde sayılmasına`` ilişkin ifadenin yer almasını gündeme taşıdı .

Diğer katılımcı ülke heyetlerinin de söz konusu talebe destek vermeleri üzerine , sonuç bildirgesinde , Türk heyetinin talep ettiği ifadeye yer verilmesi kararlaştırıldı .

-``Rum kesimi Endonezya`da lobi faaliyetinde bulunmuş``-İKÖPAB Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç , Türkiye`nin , Ermeni iddialarına karşı haklı davasını , özellikle Doğu toplumlarına duyuramadığını ifade etti . Bu konuda özeleştiri yapılması gerektiğine dikkati çeken Kılıç , ``Burada Suriye delegasyonu bile , Ermeni iddialarına ilişkin konu gündeme geldikten sonra `biz böyle bilmiyorduk . Lütfen bize doküman verin` dediler . Ama verilecek doküman yok ortada`` diye konuştu .

Kıbrıs konusunda da aynı durumun söz konusu olduğunu anlatan Kılıç , şöyle devam etti : ``Rum kesimi Endonezya`ya gelip buranın Dışişleri Bakanı ile görüşmüş ve `bu toplantıda bizi rencide edecek bir şeyin çıkmamasını ümit ederiz` diyerek lobi faaliyetlerinde bulunmuş . Biz burada Kıbrıs konusunda haklı davamıza dair Arapça , Fransızca ve İngilizce olarak ne bir broşür ne bir doküman koymamışsak masaların üzerine , buraya gelen delegasyonları aydınlatmamışsak , `bunun sorumlusu kimdir` diye ben burada bir özeleştiri yapmak istiyorum .

Maalesef Kıbrıs konusunda Arapça bilen uzmanımız bile yok . Ama Rumların var . Farsça bilen elemanları var . Gelip anlatıyorlar . Elinize on tane , yirmi tane kitap veriyorlar . ``
Kaynak: AA