Eskişehir-istanbul Arasında İki Yıl Tren Seferleri Düzenlenmeyecek

Köseköy-Gebze YHT hattının inşası nedeniyle Eskişehir – İstanbul hattında 1 Şubat`tan itibaren 24 ay süreyle tren seferlerine ara verildiği bildirildi.

Vatandaşların mağdur olmaması için Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı tarafından gerekli tedbirlerin alınacağı belirtildi .


Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada Eskişehir –İstanbul YHT Hattının , Köseköy-Gebze kesiminin inşası nedeniyle , Eskişehir –İstanbul hattında 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle tren trafiğine ara verileceği bildirildi . Türkiye`nin en büyük Yüksek Hızlı Tren hattı olan ve Ankara-Eskişehir kesimi 2009 yılında hizmete açılan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın Eskişehir-İstanbul kesiminin inşasında son aşamaya gelindiği vurgulanan açıklamada , " MARMARAY’la yaklaşık zamanlı olarak ve birbiriyle entegre şekilde 2013 yılında tamamlanması hedeflenen çift hatlı , elektrikli , sinyalli güzerhag , en son yüksek hızlı tren teknolojisine göre yapılıyor . Ancak bu kesimde demiryolu literatüründe `deplasman` diye ifade edilen , eski hatla yeni hattın coğrafi şartlar , şehirleşme , istimlâk zorlukları gibi nedenlerle birbirinin üzerine inşa edilmesi söz konusudur . Bu çerçevede , Köseköy-Gebze kesimi istimlâk zorlukları nedeniyle tamamen mevcut hat üzerine oturduğundan , hatta yapılan çalışmayla tren trafiğini aynı anda sürdürmek gerek hattın zamanında bitirilmesi ve gerekse güvenlik açısından mümkün olmamıştır . Mevcut yolun çift hatlı olmasına rağmen , hatların aynı platform üzerinde bulunmasından dolayı da hattın birinin açık kalıp diğerinde çalışmanın yürütülmesi , proje yapım süresi ve maliyetler açısından da uygun değildir . Ayrıca , bu kesim ülkemizde demiryollarında ilk defa AB hibe kredileriyle yapılmakta olup , hibenin kullanım süresi tanımlıdır . " denildi .


YHT hat inşası çalışmaları kapsamında ; 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hattın 122 yıl sonra yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartları Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getirileceği vurgulanan açıklamada , " Hat üzerinde biri aç kapa olmak üzere 9 tünel , 10 adet köprü , 122 adet menfez olmak üzere 141 adet sanat yapısı bulunmaktadır . Bu yapılar gerektiğinde tadil edilerek standart hale getirilecek , 28 adet yeni menfez ve 1 adet alt geçit yapılacaktır . Yapım kapsamında yaklaşık 1 Milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecektir . " denildi . Açıklamada , vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için tedbirler alındığı kaydedildi .