Cumhurbaşkanı Gül Dünyanın İlk Ekolojik Kentini Gezdiabu Dabi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ``Birleşik Arap Emirlikleri, bugünle değil gelecekle uğraşıyor.

Zaten en büyük farklılıkları da bu`` dedi .

Gül , Birleşik Arap Emirlikleri`nde ( BAE ) temasları kapsamında Zayed Üniversitesi ve dünyanın ilk ekolojik kenti olarak inşa edilen Masdar Şehri`ni ( Masdar City ) gezdi .

Gül`ü üniversiteye girişinde Birleşik Arap Emirlikleri Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Şeyh Nahyan Bin Mübarek El Nahyan karşıladı . Üniversitenin rektörü , fakülte dekanları ve bir grup öğrenci ile sohbet eden Gül , üniversitede incelemelerde bulundu .

Bilkent Üniversitesi`nden öğrencilerle telekonferans yöntemiyle kısa bir görüşme gerçekleştiren Gül , Zayed Üniversitesi`ndeki eğitim çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı .

Gül , daha sonra üniversitenin bahçesinde akademisyenler ve öğrencilerle anı fotoğrafı çektirdi .

Cumhurbaşkanı Gül`e üniversiteden ayrılırken , bir öğrenci tarafından üzerinde Arapça ``üniversitemize hoş geldiniz`` yazılı resim hediye edildi .

Gül , üniversitenin ardından dünyanın ilk ekolojik kenti olarak inşaatı süren Masdar Şehri`ni ziyaret ederek , incelemelerde bulundu . Elektrik akımıyla hareket eden ve belirli bir hat üzerinde sürücüsüz ilerleyen otomobille kısa bir gezinti yapan Gül , yetkililerden kentle ilgili bilgi aldı .

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül , Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ilişkileri değerlendirdi . Uzun zaman aradan sonra ilk kez bir Türk cumhurbaşkanının , Birleşik Arap Emirliklerini ziyaret ettiğini hatırlatan Gül , bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi .

İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü bir şekilde ilerlediğini kaydeden Gül , ekonomik alandaki işbirliğine de dikkati çekti . Verimli görüşmeler yaptıklarını dile getiren Gül , Zayed üniversitesinde öğrencilerle yaptığı toplantının da güzel geçtiğini ifade etti . Gül , ``Gördüm ki öğrencilerin yarısından fazla kız öğrencilerden oluşuyor . Bu öğrenciler de daha sonra gayet aktif bir şekilde çalışma hayatında görev alıyorlar , çalışmasını sürdürüyorlar`` dedi .

-``30-40 yıl sonrasının şehrini kuruyorlar``Masdar Şehri ile ilgili daha önceden de bilgi sahibi olduğunu ifade eden Gül , ``Şimdi gördüklerimiz gerçekten hepimizi çok etkiledi , burada geleceğin şehrini yapıyorlar . Birleşik Arap Emirlikleri , bugünle değil , gelecekle uğraşıyor . Zaten en büyük farklılıkları da bu , vizyon sahibi . Abu Dabi , Dubai , bütün bu şehirler bu bölgeye , sadece bu bölgeye değil , bütün dünyaya büyük bir vizyon getiriyor . Burada görüyorum ki 30-40 yıl sonrasının şehrini kuruyorlar`` diye konuştu .

Yenilenebilir enerji konusunda Türkiye ile işbirliğinin gündeme gelip gelmediğini sorulması üzerine de Gül , ``petrol ve doğal gaz sahibi olmayan Türkiye`nin yenilenebilir enerjiye daha çok önem verdiğini`` ifade etti . Bu alandaki ilişkilerin daha da geliştirilebileceğine işaret eden Gül , gerek araştırma , gerekse eğitim alanında var olan işbirliğinin daha ileriye taşınabileceğini vurguladı .

Gül , Masdar Şehri`nin elektronik ekran şeklindeki şeref defterine de dokunmatik imza attı .

Gül`e , ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu olan ve Abu Dabi`de yüksek lisans yapan Abdullah Kaya adlı Türk öğrenci elektronik ekran hakkında bilgi verdi .

Abu Dabi kent merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan ``Masdar Şehri``nin inşaatı 2015 yılında tamamlanacak , 22 milyar dolara mal olması öngörülen yerleşim alanında 50 bin kişi yaşayacak .

Dünyanın sadece yenilenebilir enerji kullanan ilk ekolojik şehri olarak tanıtılan bölgede , atmosfere karbon gaz salınımı olmayacak .
Kaynak: AA