Çevre Koruma Dernekleri Tepkili: Bizim Yerimize Doğa Konuşuyor

Asi nehri ve ona bağlı derelerin taşması ile sular altında kalan Amik Ovası’nın, kurutulan Amik Gölü’nü çağrıştırması Hatay genelinde çeşitli yorumlara neden oldu.

Çevre Koruma Dernekleri Tepkili: Bizim Yerimize Doğa Konuşuyor


Amik Gölü yakınına yapılan Hatay Havaalanı ve Amik Ovası`nın sel suları altında kalmasıyla ilgili açıklama yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç ve Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker , doğanın kendisinden çalınanı er geç aldığını belirttiler .


Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç , “Bizim yerimize doğa konuşuyor” derken , Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker , “Amik Gölü geri mi geliyor?” sorusunu sordu .


Hatay Havaalanı ve Amik Ovası`nın sel sularına teslim olmasıyla ilgili görüşlerini ifade eden Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç , “Biz zamanında havaalanının yanlış yerde yapıldığını söylemiştik . Bizi kimse dinlemedi . Havaalanı yapıldı . Şimdi bizim konuşmamıza gerek yok . Bizim yerimize doğa şu anda zaten konuşuyor . Dün de konuşmuştu , bugün de konuşuyor , yarın da konuşacak . Bizler şimdi Kırıkhan Gölbaşı Gölü`nün Amik Gölü ile ilgili aynı kaderi yaşamaması için çalışıyoruz . ” diye konuştu .

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker de “Amik Gölü`nü kurutanları biz affetsek bile doğa affetmiyor . Ve doğa haklı mücadelesine her fırsatta devam ediyor ve ondan zamanında çalınan yerleri er geç geri alıyor . Amik Göl aynası üzerinde yüksek maliyetlerle yapılan Hatay Havaalanı`nın son yağışlardan sonra sular altında kalması “Amik Gölü geri mi geliyor” sorusunu akıllara getirdi . Yıllar önce havaalanı yapılmalı ama doğru yerde yapılmalı demiştik . Bugün haklı çıktık . Sanki Amik Gölü yeniden hortladı ve şimdi de yerini arıyor . ” dedi .

Bugüne kadar yaşananların bundan sonra yaşanacakların habercisi olduğunu da ifade eden Asker , “Sadece havaalanı değil , sel sularından bölgedeki ekili tarım arazileri de zarar gördü . Bundan sonra her zaman olduğu gibi söz yetkililerindir . Umut ediyoruz ki bundan sonra yapılacak olan yatırımlar yapılırken , biraz da olsa STK’ların endişeleri de dikkate alınır . ” ifadelerini kullandı .


Öte yandan , Vali Yardımcısı Orhan Mardinli ve Devlet Su İşleri Müdürü Ali Şensöz ile birlikte Hatay Havaalanı`nda incelemelerde bulunan Hatay Vali Vekili Kadim Doğan ise herhangi bir açıklamada bulunmadı .