Akom Yeniden ‘kırmızı’ Alarma Geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon merkezi (AKOM) kar yağışının etkisini arttırmasıyla beraber yeniden kırmızı alarma geçti.

  Kar yağışı nedeniyle şehir hatları vapurları seferleri iptal edilirken , İETT 350 ek sefer koydu .


AKOM`dan yapılan açıklamada , karla mücadele ekiplerinin buzlanmaya karşı çalışmalarını 9 bölgede 2 bin 406 personel ve 870 araç ile aralıksız sürdürdüğü kaydedilirken , kar yağışının etkisini arttırmasıyla kırmızı alarma geçildiği belirtildi . Kar yağışı ile mücadele kapsamında dün geceden itibaren 3 bin 772 ton tuz , 73 ton solüsyon kullanıldı . Ana arterlerde 28 ayrı noktaya yerleştirilen buzlanma erken uyarı sisteminin uyarıları dikkate alınarak buzlanan yollara müdahale ediliyor . Sensörlerin algıladığı yol yüzeyi sıcaklığı otomatik olarak merkez bilgisayarlarına iletiliyor . Burada yapılan analizlerle sahada çalışan küreme ve tuzlama amirlerinin cep telefonlarına 45 dakika öncesinden “buzlanma başlangıcı müdahale edin” şeklinde uyarı mesajı gönderiyor . Ekipler belirtilen yolda çalışma yaptıktan sonra yine sensörlerden “ Buzlanmaya müdahale edildi , risk ortadan kalktı” mesajı geliyor .

Kar yağışı ulaşımda aksamalara da sebep oluyor . Kar yağışı ve fırtına nedeniyle şehir hatları vapurları seferlerini yapamıyor . İstanbul Deniz otobüsleri ( İDO ) seferlerinde de aksamalar yaşanıyor . İETT çeşitli hatlarda 350 ek sefer koydu . İstanbul metrosu da seferlerini sıklaştırdı .