Ab Delegasyonu Başkanı Ripert: Ab Disiplinsizlik Kurbanı Oldu

AB Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, AB’de yaşanan ekonomik krizi ‘AB disiplinsizlik kurbanı oldu’ sözüyle açıkladı.



Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış , AB Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert ile bir araya geldi . Görüşmede Bağış ve AB Delegasyonu Başkanı Fransız Jean-Maurice Ripert , Fransa’nın kabul ettiği inkar yasası ve AB’de yaşanan ekonomik kriz hakkında açıklamalarda bulundu . AB’nin gerçekleştirdiği ekonomik zirvede sonuç çıkmaması ile ilgili soruya AB Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert , şuan AB’nin disiplinsizliğin kurbanı olduğuna işaret etti . Ripert , “Bu ülkeler şimdi hem mali yönden hem de toparlanma yönünde adımlar attı . Toparlanmaya giden adımlar yavaş olacak ama neticeye ulaşılacak . 27 ülkeden 26’sı disiplinsizlik sorununu ele almak için anayasalarında değişiklik yapacaklarını açıkladı . Türkiye’yle dönüp bakarak dersler çıkarabiliriz . Türkiye ekonomisinde inanılmaz başarılar yakalandı . Ben şundan eminim biz bu krizden beraber el ele vererek çıkacağız . ” dedi .


Fransa’nın kabul ettiği inkâr yasasıyla ilgili ise Ripert şu değerlendirmeyi yaptı :

“Bu sorunun muhatabı Fransız makamları olmalıdır . Bu adım Fransız makamları tarafından atılmıştır . AB her zaman ülkeler arasında dostluğa dayalı komşuluk ilişkisinden yanadır . AB Türkiye-Ermenistan arasındaki bu ilişkilerin önünde ki zorlukların alışması konusunda umut beslemektedir . 2009’da ki protokollerle ilgili adım atılmasını bekliyoruz . ”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise AB’nin içinde bulunduğu ekonomik krizle ilgili , AB’nin kurallarının uygulanmaması nedeniyle sorunlar çıktığının altını çizdi . Bağış , “27 ülkenin 27’si de Maastricht kriterlerine uyumlu olsaydı AB’de bu buhran ve kriz olmazdı . 21 ülke bu kriterle uyumlu değil . Türkiye euro bölgesi dışında olmasına rağmen bu kriterlerin tamamına uyduğu için şuan Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisi . AB içerisinde kriterleri uygulayan ülkelerin sorun yaşamadığını görüyoruz . Sorun kuralların uygulanmaması . Kuralların uygulanmamasına karşın ne yapılmış . İşte tüm sorun buradan çıkıyor . Bir şey yapılamıyor . Çünkü oy birliği ihtiyacı olduğu için bir takım ülkelerin kurallara uymamasına diğerleri göz yummuşlar . Başka konularda onların oyuna ihtiyaç duyacakları için Birbirlerinin sırtlarını sıvazlamışlar . Bu borç sarmalı büyümüş ve bu noktaya gelmiş . AB’nin ilk yapması gereken bu oy birliği şartından kurtulup . İç denetime daha ağırlık vermesidir . Bizimde bu krize banane deme lüksümüz yoktur . ” diye konuştu .


Fransa’nın kabul ettiği inkâr yasasıyla ilgili ise Bağış , “Konuğumuz burada Fransa’yı değil AB Komisyonu’nu temsil ediyor . Tabi konu hakkında şahsi görüşleri vardır . Doğduğu ülkenin değil doyurduğu birliğin temsilcisi olarak görüyoruz . “ ifadelerini kullandı .