Kızılay, Kan İçin Üniversitelilerin Kapısını Çalıyor

Türk Kızılayı tarafından "Hedef 25" programı kapsamında yürütülen Ulusal Güvenli Kan Temini Programı`na, İzmir`deki Dokuz Eylül (DEÜ) ve Katip Çelebi üniversiteleri de dahil oldu.

Gençlere birer saatlik güvenli kan dersi de verdiklerini belirten Türk Kızılayı Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök, “Ege Bölgesi`ndeki 14 üniversitenin 12’siyle protokol imzalandı. Hedefimiz, 300 bin ünite kana ulaşmak.” dedi.

DEÜ senato salonunda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Hakkı Bahar ile bir protokol imzalandı. Aynı gün Katip Çelebi Üniversitesi`nde de bir protokol töreni düzelendi. Protokolü Rektör Prof. Dr. Galip Akhan ve Dr. Gök imzaladı. DEÜ’deki törende konuşan Rektör Yardımcısı Bahar, 51 bin öğrencileri olduğunu belirterek, ”Ulvi bir görev için protokol yapıyoruz. Öğrencilerimizin güvenli kan konusunda bilinçlenmesi sağlanacak. Bizi de dahil ettikleri için memnunuz.” dedi.

Ege Bölgesi`nde aylık 250 bin ünite kana ihityaç olduğunu, bunun 231 bininin karşılandığını vurgulayan Gök de Türk Kızılayı tarafından Hedef 25 programının 2006 yılından itibaren üniversitelerle de yürütüldüğünü belirtti. Program kapsamında kan veren gençlerin güvenli yaşam, HIV/AIDS, madde bağımlılığı ve diğer riskli davranışların önlenmesi konusunda bilinçlendirildiğini anlatan Gök, "Neden Kızılay’a kan bağışlanması gerekmektedir?" sorusunun da cevaplandırdığını söyledi: ”Böylece genç nüfusun gönüllü, sürekli ve bilinçli kan bağışçısı olması sağlanırken bu bilinci gelecek nesillere aktarabilmek için gerekli eğitimler de verilerek, günümüzde ve gelecekte ülkenin kan ihtiyacının karşılanmasına destek olmaları amaçlanmaktadır. Üniversiteler genelinde gerçekleştirilmekte olan gönüllü kan bağışçısı eğitimi, kan bağışı çalışmalarının artması ve ülke kan ihtiyacının yalnızca gönüllülerden sağlanabilmesi anlamında önemli bir çalışma ve ülkenin en büyük beklentilerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.”
Diğer protokol töreninde konuşan Rektör Akhan ise Hedef 25 programının kan bağışıyla hayat kurtarmanın değerini hatırlattığını, gençlere kan bağışı konusunda eğitim verilmesinin ve Kızılay`a kan bağışlamanın öneminin anlatılmasının amaçlandığını kaydederek, Gökay Gök’e teşekkür etti. Törenin ardından Bölge Kan Merkezi Müdürü Gök, Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine, güvenli kan konusunda bir sunum yaptı.