''2012 Uluslararası İtri Yılı''nın Açılışı Yapıldıistanbul

UNESCO tarafından ilan edilen ``2012 Uluslararası Itri Yılı``nın açılışı, Itri`ye ait Segah makamındaki sema gösterisinin Yenikapı Mevlevihanesi`nde gerçekleştirilmesiyle yapıldı.

  Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Enstitü Müdürü Prof . Dr . Recep Şentürk , Itri ' nin 300 . ölüm yıl dönümü nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi .

Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ' nün faaliyetlerini Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi bünyesinde yürüttüğünü ifade eden Şentürk , ' ' 3 dilde eğitim veren enstitümüzün özelliği çok dilli , çok uluslu ve çok disiplinli olmasıdır ' ' dedi .

Mevlevi tarikatında sanatın manevi eğitimin bir aracı olarak kullanıldığını belirten Şentürk , ' ' Sanat güzelliği takdir etmeyi insana öğretir , ruhunu inceltir . Böylece insanın mükemmelliğe gitmesini sağlar . Itri Yenikapı Mevlevihanesi ' nde yetişen güzide şairlerden biridir ' ' diye konuştu .

Konuşmaların ardından Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Sema Topluluğu tarafından Itri ' nin en önemli bestelerinden biri olan Segah makamındaki sema gösterisi gerçekleştirildi .

-BM Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Yüksek Temsilcisi Jorge SampaioAyinin ardından bir konuşma yapan Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Türkiye Koordinatörü Prof . Dr . Bekir Karlığa , ' ' Medeniyetlerin üç temel esası vardır . İlim , sanat ve mimaridir . Her medeniyet özgün eserler ortaya koymuştur . Osmanlı medeniyeti sanat alanında muhteşem eserler ortaya koymuştur . Bunların arasında musiki önemli yer teşkil eder . Şair Yahya Kemal ' in dediği gibi ; ' Musikinin en önemli isimlerinden biri Itri ' dir ' . Medeniyetler İttifakı Projesi , yüzyılın önde gelen küresel insan ve barış projesidir . Bu proje ile Medeniyetler İttifakı Enstitüsi faaliyete geçmiştir ' ' şeklinde konuştu .

Portekiz Eski Cumhurbaşkanı ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio da , ' ' Burada büyük sanat adamını anmak için toplandığımız için mutluluk duyuyorum ' ' dedi .
Kaynak: AA