Bostan: 'öğretmeni Şikayet Hattı İptal Edilsin'

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı M.

  Hanefi Bostan , " Öğretmeni şikayet hattı iptal edilsin " dedi .

Yazılı bir açıklama yapan Bostan , " Milli Eğitim Bakanlığı sanki eğitimin ve eğitimcilerin bütün sorunlarını çözmüş gibi , bir de kamuoyunda öğretmeni şikayet hattı olarak algılanan " Alo 147 " hattını kurdu . Maşallah , Suphanallah* Milli Eğitim Bakanlığı , öğretmenle öğrenciyi ve veliyi kaynaştıracak projeler yerine , ayrışmayı , kavgayı , öğretmen-öğrenci , öğretmen-veli husumetini artıracak faaliyetler içerisine girmeyi mi yeğliyor? Böyle bir uygulamayla Öğretmen pespaye hale mi getirilmek isteniyor? Böyle biranlayışla eğitimi sağlıklı sürdürmek , eğitimde kaliteyi artırmak mümkün mü? " ifadelerini kullandı .

Milli Eğitim Bakanlığı`nın yayımladığı genelgeyi hatırlatan Bostan , " Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinin 06 . 01 . 2012 tarih ve 2012/02 sayılı Genelgesinde , Bakanlığınıza gelecek her türlü talep , şikayet , görüş , öneri , ihbar ve soruların etkin , hızlı bir çözüme kavuşturulması ve süratle cevaplanması için ; yapılacak başvuruların ülke genelinde kabulünü , müracaatların Bakanlıktan izlenebilmesini , bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaltılmasını sağlamak amacıyla Türkiye genelinde tekbir telefon numarası ile ulaşılabilen Millî Eğilim Bakanlığı İletişim Merkezi ( MEBİM ) `Alo 147` hattının 01 Mart 2012 tarihinden itibaren hizmete gireceği , İletişim Merkezi`ne ihbar ve şikâyette bulunanların isimlerinin gizli kalmasını istemeleri halinde , ihbar ve şikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması , kişi ve/veya olay belirtilmesinin zorunlu olmasının gerektiği , İletişim Merkezi`ne yapılan başvurulardan gerekli görülenlerin ilgisine göre Rehberlik ve Denetim Başkanlığına ya da il iletişim merkezidestek bürolarına gönderileceği belirtilmiştir " dedi .

Genelgenin iptalini istediklerini ifade eden Bostan , " Türk Eğitim-Sen olarak Bakanlığa gönderdiğimiz yazıda , bu uygulamanın suistimale açık olduğunu , soyut ve asılsız şikayetler sebebiyle öğretmenlerimizin mağduriyetine yol açabileceğini belirterek , Genelge`nin iptalini talep ettik . Bu uygulama , suistimale açık olduğu için muhakkak ki bazı handikapları da beraberinde getirecektir . Her ne kadar ilgi sayılı Genelge`de , şikâyetçilerin isim vermek istememesi halinde , yapılan şikâyetlerin soyut ve genelnitelikte olmaması , kişi ve/veya olay belirtilmesinin zorunlu olmasının gerektiği belirtilmiş ise de , şikâyetin somut olgulara dayanıp dayanmadığının telefon üzerinden kontrol ve denetiminin yapılabilmesi mümkün değildir . Eğitim personeline herhangi bir sebepten dolayı husumet besleyen , rahatsızlık vermek isteyen kişiler , isimlerini gizli tutarak , asılsız ihbar ve şikâyetlerde bulunabileceklerdir . Bu şikâyetler değerlendirmeye alındığı takdirde de , Genelge`nin amacının tersine , bu konu ile görevlendirilenpersonel ve denetmenler boş yere mesai harcamış olacak , diğer yandan şikayet edilen eğitimciler açısından çalışma huzur ve şevkinin bozulmasına , eğitim-öğretim hayatının olumsuz yönde etkilenmesine sebep olunacaktır " ifadelerini kaydetti . Bostan sözlerini şöyle sürdürdü : " Diğer yandan Alo 147 hattına gelen ihbar ve şikâyetlerin , öğretmenlerin performans değerlendirmesinde esas alınacağı yönünde Sendikamıza duyumlar ulaşmaktadır . Bu duyumların gerçek olması durumunda , soyut ve asılsız şikâyetler sebebiyle bazı öğretmenlerimizin mağdur olma ihtimali bulunmaktadır . Performans değerlendirmelerinde objektif kriterlerin esas alınması , soyut ve gerçeğe aykırı şikâyetlerle konunun suistimal edilmesine izin verilmemesi gerekmektedir . Yukarıda izah ettiğimiz nedenlerle , suistimaleaçık olan Millî Eğilim Bakanlığı İletişim Merkezi ( MEBİM ) " Alo 147 " hattı uygulamasını 01 . 03 . 2012 tarihinden itibaren uygulamaya sokacak olan ilgi sayılı Genelge`nin iptal edilerek , asılsız ihbar ve şikâyetlerle eğitim-öğretim hayatına zarar verilmesinin engellenmesini Türk Eğitim Sen olarak 25 Ocak 2012 tarihinde resmen talep ettik . "
Kaynak: İHA