Bağış Demokrasiyi İşaret Ettidavos

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupalılardan ekonomik krizden çıkmak için Türkiye gibi demokrasiye yatırım yapmalarını istedi.

  İsviçre ' nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu ' nun ' ' Avrupa ' da Yeni Bağlam ' ' oturumunda konuşan Bağış , küresel ekonomik krizin köklü ekonomik yapıları ve güç dengelerini yeniden şekillendirdiğini anlatarak , ' ' Daha da dramatik olan ekonomik krizin siyasi krize dönüşmüş olmasıdır ' ' dedi .

Geçen yıl Yunanistan ve İtalya ' da seçilmiş hükümetlerin yerlerini teknokratlara devretmesini örnek gösteren Bağış , ' ' Son günlerde AB ' nin , üyelerini etkileyen ekonomik krizin üstesinden gelip gelemeyeceği büyük bir soru işareti olarak görülüyor . Daha da büyük soru şu olmalı : AB ekonomik açıklarla mücadele ederken demokrasi açığını meşru mu görüyor? Ekonomi ve demokrasi arasında denge sağlayıp sağlayamayacağı AB için yakın gelecekte gerçek bir test olacak ' ' diye konuştu .

Ekonomik krizleri aşmada tek meşru ve etkin aracın gerçek demokrasi olduğunu vurgulayan Bağış , Türkiye ' nin 2001 yılında yaşadığı ağır ekonomik krizi hatırlatarak , ' ' Biz ekonomik krizden demokrasiye yatırım yaparak çıktık , siz de aynısını yapın ' ' tavsiyesinde bulundu .

Avrupalılardan bu şekilde Türkiye tecrübesinden ilham almaları çağrısında bulunan Bağış , 9 yıldır iktidarda olan AK Parti hükümetinin siyasi istikrarın da yardımıyla Türkiye ' ye büyük ekonomik dönüşüm yaşattığını anlattı .

Bağış , ' ' Siyasi programımız demokraside çağ atlamayı , şeffaf ve hesap verebilir idareyi ve sivil toplumun gelişmesini öngörüyor . Gerçekte AK Parti Türkiye tarihinde en reformist ve en liberal hükümettir ' ' diye konuştu .

9 yılda en büyük yatırımı demokrasiye yaptıklarını belirten Bağış , bugün Türkiye ' nin etkileyici ekonomik gelişmesi ve siyasi istikrarıyla küresel düzeyde damgasını vuran bir ülke haline geldiğini ifade etti .

AB ' nin geleceğine Türkiye ' nin yapabileceği paha biçilemez katkının gözardı edilemeyeceğini kaydeden Bağış , ' ' Daha şimdiden AB üyelerinin AB pastasından aldıkları payın Türkiye nedeniyle daralmayacağını , tam aksine Türkiye ' nin üyeliğiyle pastanın daha da büyüyeceğini ispatladık ' ' dedi .

Avrupa ' daki ekonomik krize ve Türkiye ' nin üyelik sürecindeki engellere rağmen sağduyunun galip geleceğine ilişkin inancını dile getiren Bağış , ' ' Biz büyük bir yapbozun parçalarıyız ve daha güçlü bir Avrupa istiyoruz . Hepimiz aynı gemideyiz ' ' diye konuştu .

Bakan Bağış , Dünya Ekonomik Forumu açılış resepsiyonuna da katıldı .
Kaynak: AA