Sipariş Üzerine Organ

Amerikan Yale Üniversitesi Organ Nakli ve İmmünoloji Bölüm Başkanı Prof.

Sipariş Üzerine Organ
  Dr . Şükrü Emre , yapay organ üretilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek , " 15 günde organ siparişi verilebilecek günler de gelecek " dedi . Akdeniz Üniversitesi`nde yapılan operasyondan övgüyle söz eden Prof . Dr . Şükrü Emre , Türk doktorların dünya çapında bir başarıya imza attığını söyledi .

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Kamil Dilek , Rektörlük A Salonu`nda çok sayıda öğretim üyesinin de hazır bulunduğu törende , Yale Üniversitesi Organ Nakli ve İmmünoloji Bölümü Başkanı Prof . Dr . Şükrü Emre`ye , " Uludağ Üniversitesi fahri profesörü " unvanını verdi .

Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı`nın organizasyonu ile Türkiye`ye gelen Prof . Dr . Şükrü Emre , ABD`de organ nakilleri konusunda gelinen son duruma ilişkin bir de konferans verdi . Aralarında UÜ Tıp Fakültesi organ nakli ekibinin de bulunduğu pek çok öğretim üyesinin ilgiyle izlediği konferansta , Prof . Dr . Emre , kişiye özgü tedavi yöntemlerindeki gelişmeler üzerinde durdu . ORGAN NAKLİNE GEREK KALMADAN KARACİĞER YENİLEMEYİ ANLATTI Fonksiyonunu yitirmiş karaciğerin sağlıklı kişilerden alınan karaciğer hücreleri ile kendini onarmasına imkan veren hepotosit ( karaciğer hücresi ) nakli yöntemini anlatan Prof . Dr . Şükrü Emre , henüz yaygınlaşmamış olsa da oldukça başarılı olan bu yöntem sayesinde tam organ nakline gerek kalmadığını söyledi . Prof . Dr . Emre , " Karaciğer hücreleri çok çabuk üreyebilen hücrelerdir . Kısmen de olsa fonksiyonunu yitirdiğinde , vericiden sağlanan en az 1 milyon karaciğer hücresi , yavaş yavaş hasta karaciğerin birbölgesine enjekte ediliyor . Yeni hücreler , hasta hücreler kendini toparlayıncaya kadar görev yapıyor . Bu arada hastanın kendi hücreleri yenileniyor ve daha sonra da başkasından alınan karaciğer hücreleri dışlanıyor . Böylece daha önce fonksiyonunu kaybetmiş olan karaciğer , organ nakline gerek duymadan sağlığına kavuşmuş oluyor " dedi .

Yeni doğan bebeklerde organ nakli ihtiyacı doğduğunda organın uyum sorununu ortadan kaldırabilmek için bebeğin immün sisteminin değiştirilebildiğini kaydeden Prof . Dr . Emre , " Çünkü immün sistem ancak 1 . 5-2 aydan sonra oluşuyor . Bu nedenle bebeğin immün sistemi değişirse nakledilen organı kendi organı gibi görüyor ve sorun ortadan kalkıyor . Ama bunu immün sistemi gelişmiş erişkinlerde yapmak şimdilik çok zor " diye konuştu .

Son olarak da hastaya özgü karaciğer üretmek konusunda çalışmalar başlattıklarını kaydeden Prof . Dr . Şükür Emre , " 15 günde organ siparişi verilebilecek günler de gelecek " dedi .

Gen alanındaki ilerlemeler sonucu kişiye özel tedavi yöntemlerinde başarının arttığını bildiren Prof . Dr . Emre , Hepatit-C`yi tıp alanından silecek çalışmalar yaptıklarını ancak giderek yaygınlaşan obezite nedeniyle siroz ve karaciğer kanserlerinin sıklaştığını , bunu da insanlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırarak yenebileceklerini söyledi . " ORGAN İÇİN KOPYA İNSAN ÖLDÜRMEK ETİK DEĞİL " Basın mensuplarının sorularını da cevaplandıran Prof . Dr . Şükrü Emre , dünya üzerinde organ üretme çalışmaları konusunun önemine dikkat çekerek , " İnsanları klonlamaktansa organları ya da hücreleri klon etmeliyiz . Buna hiçbir zaman yeni bir canlı diyemeyiz . Bunların hepsi araştırma konusu . Ben bu konuda çok ümitliyim . İnşallah ileriki günlerde onları da göreceğiz . Bugüne kadar insanı kopyalandı mı bunu bilemiyoruz . Canlı kopyalama yapıldı . Bu bir koyunda yapıldı . Genetik olarak klonlama olsa bile , o insanyetiştiği ortama göre çok farklı olacak . İnsan kopyalamak doğru değil . İnsan kopyalamadan sadece organı kopyalayabilirsek genetik olarak doğru olur . Kopyalanan insanı organ için öldürmek doğru değil . Organ kopyalayabilirsek o zaman canlıdan değil organdan bahsetmiş oluruz . Etik olarak daha kabul edilebilir " şeklinde konuştu .

Bir gazetecinin , " Örneğin 15 gün sonra böbreğim iflas edecek , bunun siparişini vermek mümkün olacak mı? " sorusunu yanıtlayan Emre , " Bunun çok yakında olacağını sanmıyorum fakat bu konu üzerindeki çalışmalar hızla devam ediyor . Bazen bilim alanında her şey tıkanır . Aradan uzun yıllar geçer , umutsuzluğa kapılırsın . Biri gelir çalışmalara bir şey ekler , bir şey çıkarır , inanılmayacak boyutlarda gelişme olur . İnşallah gerçekleşecek , bekleyip göreceğiz " şeklinde konuştu . " AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ DÜNYA ÇAPINDA BİR BAŞARI ELDE ETTİ " Akdeniz Üniversitesi`ndeki yüz ve kol naklini değerlendiren Emre , " Son derece başarılılar . Gönülden tebrik ediyorum . Bunu başaracaklarını biliyordum . Dünya çapında bir olay çünkü dünya üzerinde yüz nakli çok az merkezde yapılıyor . Tebrik ediyorum kendilerini . Bursa da çok büyük şehir , Uludağ Üniversitesi`nde de birçok nakil yapılıyor . Burada önemli olan donör ve kadavra bulmak . Organ bağışı konusunda daha fazla gelişme olmalıdır . İnsanların sevdiklerinin öldükten sonra başka vücutlarda yaşaması çoksevindirici bir olay . Yeteri kadar bağış olmadığı için sadece Uludağ Üniversitesi`nde değil , Türkiye`nin çoğu yerinde yetersizlik mevcuttur " ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA