Şahin: ''engellilerin Sınav Sistemini Değiştiriyoruz''tbmm

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engellilerin istihdamı konusunda sınav sistemini değiştirdiklerini belirterek, her engellinin kendi kategorisinde sınava gireceğini söyledi.

  TBMM Genel Kurulunda , milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtlayan Bakan Şahin , şiddeti önleyici , koruyucu tedbirlerde eğitimin güncellenmesi bilinciyle eğitim politikalarını belirlediklerini ifade etti . Bu kapsamda temel eğitimin çok önemli olduğunu belirten Şahin , kadın erkek eşitliği konusunda nasıl bir eğitim verilmesi üzerinde çalışıldığını , bütün materyallerin incelendiğini söyledi .

' ' Temel eğitimi bitirmiş olan erkeğe nasıl ulaşılacağı ' ' konusunda 3 ayrı protokol imzalandığını anlatan Şahin , Genelkurmay Başkanlığı ile yapılan protokolde er ve erbaş eğitiminin şiddetin önlenmesi açısından çok önemli olduğunu , bu alanda eğitimin güçlendirilerek devam ettiğini kaydetti .

Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan görüşmede , konunun cuma ve bayram hutbelerinde kadın erkek eşitliği ve şiddetle mücadelede İslam dininin bir sevgi ve barış dini olduğu ve konuyla ilgili duruşun anlatıldığını belirten Şahin , şöyle konuştu : ' ' Şiddet gören kadın nereye gidecek , gittiğinde kolluk ona nasıl yardımcısı olacak? Buna ilişkin çalışmalar BM ile yapılan protokolle başlamıştır . 40 bin polisimize eğitim verilmiştir . Ayrıca , acile gelen kadına nasıl yaklaşılacağı , tedavi edileceği , psikolojik destek verilmesi de sağlanmıştır . Aile mahkemeleri hakimleri ve Cumhuriyet savcılarıyla da eğitim çalışmaları başlamıştır ve devam etmektedir . 74 milyonu kapsayan bu topyekün eğitim seferberliğini önemsiyoruz . ' ' -Özürlülerin istihdamı-Bakan Şahin , engellilerin sadaka değil iş istediğini belirterek , istihdam ve hizmetlere ulaşılabilirliği önemsediklerini kaydetti . Şahin , şöyle konuştu : ' ' Bizim dönemde 2002 ' den istihdam edilen özürlü memur sayısı 5777 iken , 2011 Ağustos itibarıyla bu 20 bin 829 ' a ulaşmıştır . 10 yılda yüzde 360 artış sağlanmıştır . Özürlü işçi sayısı da 2002 ' de 10 bin 883 iken , 2011 ' de 32 bin 257 ' ye ulaştı . Artış yüzde 227 ' dir . Her bir özürlümüz boş kalan kadroya yerleşinceye kadar politikamızı güçlendirerek devam ediyoruz . Sınav sistemini değiştiriyoruz . Görme , bedensel , işitme ve ruhsal engelli kategorisi olacak . Her engelli kendi kategorisinde sınava girecek . Şubat ayı itibarıyla alımlar , engelli vatandaşlarımıza duyurulacak . Haziran ' da sınav yapıyoruz . Sonuç açıklanır açıklanmaz , kamuda ne kadar boş kadro varsa takibini yapıp yerleştirinceye kadar sürdüreceğiz . Bu bizim en önemli konumuzdur . ' ' Türkiye genelinde özürlü sayısını netleştirmek için çalışma yapıldığını bildiren Şahin , bu çalışmayla gerçek özürlü sayısının ortaya çıkarılacağını , bununla özürlü gruplarının da yeniden belirleneceğini söyledi . Şahin , kamudaki boş özürlü kadrolarının da takipçisi olacaklarını vurguladı .

- ' ' Çocuk yaşta birinin çocuk sahibi olmasını kabul edemeyiz ' ' -Şahin , küçük yaşta evliliklerle ilgili soruyu yanıtlarken , kızların mutlaka eğitim imkanlarından yararlanması gerektiğini , zorunlu eğitimin 12 yıl olmasının bunun sağlanmasında önemli olacağını belirterek , şöyle konuştu : ' ' Annenin , babasının izin vermesini kabul edemeyiz . Çocuk yaşta birinin çocuk sahibi olması bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil . Sosyal yaraları da beraberinde getiriyor . Bakanlık olarak neler yapılabileceği üzerinde çalışıyoruz . Toplum destekli ve Emniyetle ilgili çalışmalarda , o bölgelerde bunu önceden kontrol altına alacak mekanizmayı geliştirmeliyiz . Anne , babanın bilincinin yükseltilmesi , izin veriyorsa da ' ceza alacaksın ' diye yaptırım konması gerektiğini düşünüyorum . Medeni Kanuna uygun olmayan hiçbir evliliği de kabul edemeyiz .

Ayrıca , 15 yaş altında tecavüz ve cinsel istismar olduğunda , bir de ' ruh sağlığı bozuldu mu bozulmadı mı ' diye rapor isteniyor . Rapor istenmemesi gerektiği kanaatindeyiz . Bunun için TCK ' da değişiklik yapılmalı . Adalet Bakanlığı ile gerekli çalışmaları başlattık . 15 yaşın altında biri , cinsel istismar veya tecavüze maruz kaldığında bir de ' ruh sağlığı bozuldu mu ' diye sorulabilir mi? Böyle saçma bir soru olabilir mi? ' ' - ' ' Güvenli internete ilk geçenlerden biriyim ' ' -Şahin , ' ' güvenli internet ' ' uygulamasına geçmek üzere şu ana kadar 200 bin ailenin başvuruda bulunduğuna işaret ederek , ' ' Seçmek özgürlüktür . Uygulama önce kamuoyunda sansür gibi algılandı . Oysa tamamen tercihe bağlıdır . Ben güvenli internete ilk geçen kişilerden biriyim . İki evladım var . Bilgi ve teknoloji çağındayız . Asla yasaklayamayız ama kontrollü kullanımı , ebeveyn olarak sağlamak zorundayız . Çocukları buradan gelecek tehlikelere karşı koruyacak bir mekanizmayı destekleyici ve güçlendirici kampanyaları önemsiyoruz ' ' diye konuştu .

-Kadın sığınma evlerine yönelik çalışmalar-Kadını şiddetten korumaya yönelik yasal altyapı çalışmalarını tamamladıklarını bildiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin , ayrıca çocuk hakları , çocuk istismarı konusunda hukuki alandaki eksikliklerin giderilmesi için Bilim Kurulu oluşturduklarını , kurulun hazırlayacağı rapora göre hem hukuki temeli güçlendireceklerini hem de uygulamadaki eksiklikleri giderecek destekleyici mekanizmaların oluşturulacağını ifade etti .

Şahin , kadın sığınma evlerine ilişkin yönetmeliği değiştireceklerini belirterek , şöyle konuştu : ' ' Sığınma evleri şiddete maruz kalmış kadını korumak için kurulan bir sistemdir . Fiziksel , gıda , barınma ihtiyacı gideriliyor ama bu yeterli değil . Neye ihtiyacı varsa , kalite bazlı bir yönetim anlayışı getiriyoruz . 3 aylık kalma süresi var ama kadının durumuna göre bu süre 6 aya veya daha fazlaya çıkarılabiliyor . Meslek kurslarıyla , meslek ve iş edinmesi , okuma yazma sorunu veya diploma sorunu varsa bunları da karşılayacak şekilde kadın sığınma evlerinde de kurslar açabiliyoruz . Kadınların ihtiyacı olan meslek kursları , hukuki , psikolojik desteği verecek kaliteli yönetim anlayışını hayata geçireceğiz . Geçici mali yardımı Bakanlık olarak veriyoruz . Eğer kadının istihdam talebi varsa , İŞKUR ile bağlantı kurup öncelikle iş bulmalarını da sağlamak istiyoruz . Sayısal , nitelik ve nicelik olarak sığınma evlerini artırmak istiyoruz . ' ' - ' ' İnternet nedeniyle boşanmalar . . . ' ' -Bakan Şahin , internet nedeniyle boşanma olayları yaşandığını ve boşanmaların yüzde 10 ' unun bu nedenle meydana geldiğini ifade etti .

Uyuşturucu ile mücadele konusunda da çok yoğun bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Şahin , ' ' Buna ilişkin araştırma yaklaşık 3 ay içerisinde tamamlanacak . Araştırma o noktada kalmayacak , proje üreteceğiz ' ' dedi .

Eşi vefat etmiş kadınların durumuna ilişkin de bir çalışma yapıldığını anlatan Şahin , ' ' Bu durumun 150 bin haneyi ilgilendirdiğini gördük . Eşi vefat etmiş bu insanlara aylık bağlanacak bir sisteme geçiyoruz . Bunlar kaymakamlığa gelmeden onurlu bir şekilde bu paralarını alacaklar ' ' diye konuştu .

Başkanvekili Meral Akşener , sözlü soruların yanıtlanmasının ardından Komisyon ve Hükümeti yerine oturmaması üzerine birleşimi yarın saat 13 . 00 ' te toplanmak üzere kapattı .
Kaynak: AA