Ali Koç: ''yönetim Kurulu Güven Tazelemeli''istanbul

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Ali Koç, futbolda şike davasında gelinen noktada Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu`nda güven tazelenmesinin yararlı olacağını düşündüklerini ifade etti.

  Ali Koç , Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir ile Lig TV ' de yayınlanan ' ' Futbol Gündemi ' ' programında , futbolda şike davasında gelinen süreci değerlendirip , yaşanan gelişmelerle ilgili düşüncelerini aktardılar .

Sürecin , Futbol Federasyonu ' nun yönettiği gibi gidemeyeceği konusunda bir kanaate vardıklarını anlatan Koç , ' ' Biz kendi genel kurulumuzda kendi üyelerimizle tarihi bir karar ve yol haritası için buluşma ihtiyacı duymaktayız . Ama diğer tarafta bizimle ilgili verilecek karar bizim kontrolümüzde olan bir karar değil . O yüzden bu süreçte bizim düşüncemiz , Futbol Federasyonu ' nda yönetim kurulunun bir güven tazelemesi . . . Ve ciddi anlamda yarar olduğunu düşünüyorum . Çünkü baktığımız zaman bir özgüven kaybı var . Eylem , söylem farkı var . Karar alma yetkisi azalmış , kullanılmıyor . Tüm bunları söylerken onların yerinde olmak istemezdim . Zor bir iş . Ama inanın bizim yerimizde olmak hiç istemezdim ' ' ifadelerini kullandı .

Sürecin yaşandığı yaklaşık 7 aydır önlerini göremediklerini anlatan Koç , ' ' Sokaktaki taraftardan , içerideki arkadaşlarımızdan , aileleri ve çocuklarından , yönetimden , üyelerden , Fenerbahçe ' ye gönül vermiş , borsadaki küçük yatırımcıya kadar herkesten bahsediyorum . Bu çocuk oyuncağı değil , yeter artık . Biz artık bu işten bıktık . Bizim rahatsız olduğumuz bir konu vardı , onun için mümkün olduğu kadar sessiz kalmayı tercih ediyorduk . Çünkü ne söylesek polemik yaratacaktı . Ülkemizde halkımızı ayrıştıran o kadar çok konu var ki . Futbol 3 Temmuz öncesinde de bu konuların başında olmasa da üst sıralarda yer alıyordu . 3 Temmuz ' dan sonra sürecin yürütülüş şekline baktığımız zaman futbol ciddi anlamda toplumumuzda bir ayrıştırma nedeni haline gelmiştir . Biz buna katkı sağlamamak için de mümkün olduğunca konuşmuyorduk . Konuşmadıkça gördük ki işler çok tersine gidiyor ' ' ifadelerini kullandı .

Kötü yönetilen bir süreç nedeniyle herkesin mutsuz olduğunu anlatan Koç , ' ' Fenerbahçe Spor Kulübü , yönetim kurulu , üyelerimiz , taraftarlarımız , işin şike tarafını , suçlamaları bir yana koydu . Fenerbahçe ' ye reva görülen muamele , yapılan haksızlık , yaşananlar ve yaşatılanlar kabul edilemez bir noktaya geldi , patlama noktasına geldik ' ' dedi .

Fenerbahçe ' nin 3 Temmuz ' dan sonra kamuoyu nezdinde suçlu ilan edildiği ve suçu henüz tespit edilmeden ne ceza alması gerektiğinin yoğun bir şekilde tartışıldığını belirten Koç , ' ' Ceza tarafında kendisini savunacak tüm arkadaşlarımıza Allah ' tan sabır ve kuvvet diliyorum , şans diliyorum . Çünkü adil bir savunma yapabilmeleri çok zor ' ' diye konuştu .

Suçsuz olduklarını ifade etmelerine rağmen , savunma ve müdafaa haklarını kullanamadan linç mantığıyla sistematik bir şekilde yerden yere vurulduklarını ve aylardır bunun böyle devam ettiğini savunan Koç , ' ' Bu bizim artık kabul edemeyeceğimiz noktaya geldi . Ve biz bu saatten sonra , yaşanan ve yaşatılan sürece baktıktan sonra , Futbol Federasyonumuzun tutumunu , tavrını , söylemlerini , eylemlerini değerlendirdiğimiz zaman , savunma ve müdafaa iklimi yaratılmadan oldu bittiye getirilerek bir süreç işletildiğinden dolayı son derece rahatsızız , endişeliyiz ve bizim haykırışlarımız bunu ifade etmektedir ' ' görüşlerini dile getirdi .

- ' ' Kuşkularımız ve şüphelerimiz var . . . ' ' -Federasyonun söylem ve eylemlerinde çelişkiler olduğunu düşündüklerini kaydeden Koç , şöyle devam etti : ' ' Herkes aslında bu konuda hemfikir . Savunanlar da karşı söylemde olanlar da . Diyeceksiniz ki nerede tutarsızlık var? Birkaç örnek verelim ; Ligler zamanında başlayacaktı , kupa zamanında oynanacaktı , Avrupa ' ya sezon bitiminde belirlenen takımlar katılacaktı , iddianame beklenecekti sonra ' yüksek yargı beklenecek ' dendi sonra ' etik kurulu raporu ' dendi , ' sezon sonu ' dendi , sonunda da ' play-off öncesi ' dendi . Önemli konularda federasyonumuz bütün yetki kendilerinde olmasına rağmen pek çok kez UEFA baskısı söylemlerini öne çıkardı . Pek çok konularda görüşmelerde , özel görüşmelerin belli başlı gazete ve kişilere sızdırıldığını bire bir yaşadık . Bununla beraber yaptığımız görüşmelerde aldığımız bilgiler zamanla değişti . Şu an gelinen noktada 58 . maddenin aynen kalmasına , bununla beraber bir defaya mahsus bir önergeyle genel kuruldan bir karar çıkartılması konuşuluyor . Biz de Fenerbahçe olarak diyoruz ki biz işin o tarafında değiliz . Suçluysak cezamızı çekeriz . Ama biz adil savunma istiyoruz . Bunun bu saatten sonra bu federasyon yaklaşımıyla sağlanabileceğine ciddi anlamda kuşkularımız ve şüphelerimiz var . ' ' UEFA ' nın bu süreçte olağan dışı hareketler sergilediğini savunan Koç , Cornu ' nun İstanbul ' a gelip savcı ile görüşmesinin olağan dışı bir hareket olduğunu kaydederek , ' ' Ne zaman UEFA olağan dışı hareketi sergiler? Böyle bir konuda ilgili ülkeden beklenenin yerine getirilmediğini düşündüğü taktirde . Ama bizde emniyetimiz ve savcımız sonuna kadar işin üstüne gitmiş . Devlet yetkilileri her şeyi yerine getirmiştir . Federasyon gizlilik olmasına rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyor . Hal böyleyken UEFA ' nın olağan dışı hareketlere girmesinin altında neler yatıyor diye sorgulanması gerekir . Burada ciddi şüphelerimiz vardı . Gördük ki UEFA ciddi anlamda resmi olmasa da gayrı resmi bir şekilde bilgilendirilmiş ve Fenerbahçe ' nin bu konuda suçsuz olamayacağı anlatılmış ' ' diye konuştu .

Federasyonu tenkit ederken işlerinin çok zor olduğunu bildiğini kaydeden Koç , ' ' Ancak gelinen noktada karar alma yetkisi ve sorumluluklarını yerine getirme kabiliyetini ciddi anlamda yitirdiğini düşünüyoruz ve son derece endişeliyiz ' ' dedi .

Doğru bir inceleme ve soruşturma sürecinin yürütülmesini istediklerini anlatan Koç , ' ' Oldu bittiye getirilmemesi , ilgili kişi ve kurumların layıkıyla savunma haklarını kullanmalarını istiyoruz . Bunun başında gelen şey savunmaların sözlü yapılmasıdır . 10 binlerce sayfa , 93 kişi , 20 günde yazılı savunma yapılması beklenmesi son derece yanlıştır , bunu manidar buluyoruz . Bu soruşturmanın oldu bittiye getirilmeden UEFA baskısı yaşanmadan sonuçlandırılması , gerekiyorsa play-off veya ligler sonrasına bırakılması gerekir ' ' ifadelerini kullandı .

- ' ' Süreç Türk adaleti ve yargısıyla paralel yönetilmelidir ' ' -Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir de sürecin sonunda büyük maddi ve manevi tazminat davaları açılabileceğini hatırlatarak , Futbol Federasyonu ' nun süreci , Türk adaleti ve yargısıyla paralel yönetmesi gerektiğini ifade etti .

Özdemir , etik , disiplin ve tahkim kurullarının vereceği kararların , şike davasında mahkeme süreci devam eden kişilerin sürecini doğrudan etkileyeceğine dikkati çekerek , şunları kaydetti : ' ' Etik , disiplin ve tahkim kurulu bir karar verecek . Bu karar kesinlikle mahkemede sürmekte olan yargıdaki arkadaşlarımızın sürecine tesir edecek . Eğer yanlış bir karar alırlarsa , şu anda tutuklu bulunan veya tutuklu olmayan arkadaşlarımızın yargıdaki durumlarına tesir eder . Onun için çok dikkatli olmaları gerekir . Bir karar verirlerse ve yargı süreci , inandığımız Türk adaleti sonunda bu arkadaşlarımızı haklı bulurlarsa , şike yapmadıklarını , teşebbüs etmediklerini kabul ederlerse biz nasıl geriye döneceğiz? Maddi olarak nasıl geriye döneceğiz . Maddi tarafı bir yana bırakalım . Bunu kimler tazmin edecek? Federasyon mu? Federasyonun yönetim kurulu üyeleri mi? Çünkü ortaya bazı davalar çıkacak . Belki yalnız federasyonu dava etmeyeceğiz . Kim o gün federasyon yönetim kurulu üyesiyse , o karara kim imza attıysa veya bu kararın çıkmasına kim neden olmuşsa , ben veya Fenerbahçe taraftarı veya başka takımın taraftarı veya yönetimleri bu davaları açabilirler . Ortaya büyük maddi manevi tazminat olayları çıkabilir . Onun için federasyonun bu kararları verirken gerçekten gerekli bir süreye ihtiyaç vardır . Türk adaleti ve yargısıyla bu karar paralel yönetilmelidir . Yoksa geriye dönüşte maddi olarak , hele manevi olarak bunların altından kimse kalkamaz . ' ' Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ' ın play-offlardan önce disiplin kurulu kararıyla bazı cezaların verileceğini , bunu uygulamaya koyacaklarını ifade ettiğini anlatan Özdemir , ' ' Bu sırada tahkim kuruluna gidilecek . Bu kararlar tahkim kurulunda incelenecek , tahkim kurulunun kararı sonrası ancak play-offların oynanacağı ifade edilmekte . Bunların yetişmesi , adil yargılama neticesinde bu kararların verilmesi . . . Biz Fenerbahçe olarak yetişeceğine ve doğru karar üretileceğine inanmıyoruz ' ' diye konuştu .

Özdemir , nisan ayında doğru kararların verilebileceğine inanmadıklarını vurgulayarak , ' ' Fenerbahçe değil 8 takım var . Eğer kayıtları incelerlerse , konuşulan birçok konu incelenirse 8 takım değil , sayının 11 takıma yükselebileceği de kamuoyunda konuşulmakta . Bu nereye sığacak? Sığmayacağına inanıyoruz . Acele karar verme yoluna giderlerse , etik , disiplin veya tahkim kurulu bir acelenin içerisine girerlerse buradan doğru , sağlıklı , adaletli bir kararın çıkacağına inanmıyoruz ' ' şeklinde ifadeler kullandı .

Şike iddialarını soruştururken Futbol Federasyonu ' nun kendi içine de bakması gerektiğini savunan Özdemir , ' ' Niye hakemine bakmıyor , niye gözlemci raporlarına veya temsilci raporlarını göz önüne getirmiyor . Onlar da bu işin bir parçası değiller mi? Federasyonun sadece ve sadece burada bütün oklarını kulüpler üzerine çevirmesi doğru mudur? Futboldan anlayan , hepimizin futbol bilgisine inandığımız insanlara bu maçları tekrar izletmek , bir rapor düzenletmek , etik ve disiplin kurulunun vereceği karara yön vermesi açısından faydalı olmaz mı? Federasyon niçin bu yola gitmiyor ' ' şeklinde konuştu .

Nihat Özdemir , Futbol Federasyonu Başkanı Aydınlar ' a verdiği mesajda , ' ' Kimlerle yola devam ettiğini düşünerek bir daha karar vermesi gerektiğine inanıyorum ' ' dedi .

- ' ' 104 yıllık çınarı deviremediler ' ' -Nihat Özdemir , futbolda şike davası sürecinde yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen futbol takımının puan cetvelinde liderin 2 puan gerisinde bulunduğunu ifade ederek , ' ' Ligde üst sıralarda olan bütün takımlarla deplasmanda oynadık . Bu takımlar ikinci yarıda hepsi bizim evimize gelecekler . Sadece Trabzonspor maçında deplasmana gideceğiz . Bu durumda olan bir futbol takımı , bayan ve erkek basketbol ve voleybol takımlarımızın kazandığı başarılar , amatör dallarda elde ettiğimiz başarılar , hepsi ortada . Yani o kadar mücadele etmelerine rağmen bu çınarı , 104 yıllık çınarı deviremediler ' ' dedi .

Özdemir , geçen sezon şampiyonluk yolunda ilerlerken statlarına maç başına 30-35 bin taraftarın geldiğini , şimdi stada 45 bin civarında taraftar geldiğini kaydederek , şunları ifade etti : ' ' Bırakın bunu , bayan , erkek voleybol ve basketbol maçlarına da taraftarlarımızın önemli desteği var . Fenerium ' daki mamullerimize , nereye bakarsanız bakın , taraftarımız , camiamız yapılan haksızlıklara rağmen dimdik ayakta ve bize destek olmaktadır . İşin özeti budur . 104 yıllık çınarı deviremediler . Çok mücadele ettiler . Ligde ikinci olmamıza hayretle bakıyorlar . Tüm bunlar yaşanırken Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu transferde de durmuyor . İsimleri açıklamak , halka açık bir şirket olduğumuz için doğru değil . Önümüzdeki birkaç gün içinde Sow için yapılan görüşmelerin ne neticeye varacağını hep birlikte göreceğiz . Hiçbir arkadaşımız boş durmuyor . Bütün arkadaşlarımız transfer için çalışıyorlar . Taraftarımızın gönlü rahat olsun . Güçlü Fenerbahçe olmaya , futbol takımı değil sadece bütün dallarda güçlüyü oynamaya devam edeceğiz . ' '
Kaynak: AA