Wikipedia, Yayınına 1 Gün Ara Veriyor

Dünyaca ünlü internet ansiklopedisi Wikipedia, Amerika’da yürürlüğe girmesi beklenen “internet telif hakları” yasasını protesto etmek amacıyla bir gün boyunca yayınını durduracak.





Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales Twitter’dan yayınladığı mesajında, protestonun Çarşamba sabah 5’te başlayıp Perşembe aynı saatte sona ereceğini açıkladı.




Bu saatler arasında siteye girenlerin, tasarı halinde olan söz konusu yasayı Amerikalı siyasilere şikayet eden bir mektup taslağı bulacakları belirtildi.




Birçok dilde yayın yapan Wikipedia’nın protestoyu sadece İngilizce dilindeki sayfasını kapatarak yapacağı bildirildi.



Twitter’ın sahibi Dick Costolo ise Wikipedia’nın bu protestosunu eleştirerek bunun “aptalca” bir tutum olduğunu söyledi.




ABD`de tartışılan yasa tasarısına göre, internet sitesi sahipleri web sitesindeki korsan yayınlardan ve bu tür yayınlara link veren bağlantılardan da sorumlu olacak.




Ayrıca, telif hakkı sahipleri ve hükümet, korsan içerik bulunduran internet sitelerini kapattırmak için mahkeme kararı talep edebilecek.




Google`ın da içinde yer aldığı bir grup internet şirketi ise bunun "düşünce özgürlüğüne" darbe vuracağını ve korsan yayınlarla mücadelenin farklı şekilde yapılması gerektiğini savunuyor.