Rektör Akan: Omü Yükselme Dönemini Yaşıyor

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD)`nin geleneksel ‘Sabah Yansımaları’ programının bu haftaki konuğu Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.

Dr. Hüseyin Akan oldu. Programda konuşan Rektör Akan, "Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde son 3 yılda birçok gelişme ve yenilik yaşanmaktadır. Özellikle üniversite sanayi işbirliği çalışmalarında elimizi taşın altına koyduk." dedi

Programda üniversite hakkında bilgiler veren Rektör Hüseyin Akan, göreve atandığı 2008 yılından bugüne atılımlar yaptıklarını söyledi. Özellikle üniversite sanayi işbirliğine dikkati çeken Akan, "2008 yılında göreve geldiğimizde ilk üzerinde durduğumuz mesele bu idi. Üniversite bünyesinde sanayicilerimizin istifade edeceği Proje Yönetim Ofisi’ni kurduk. Ancak, arzulanan işbirliği gerçekleşmedi. Bunun sebepleri, sanayicinin yeterince ihtiyaç duymaması ve öğretim üyelerinin vaktinin yeteri kadar olmaması diye düşünüyorum. Birçok hocamız haftada yaklaşık 30- 35 saat derse giriyor. Hocalarımız araştırma için vakit bulmakta güçlük çekiyorlar.” ifadesini kullandı.


Üniversitenin sanayiciye ürün geliştirme ve yenilik gibi imkanlar sağladığını söyleyen Hüseyin Akan, "Sanayici bunu ihtiyacı olduğunda alır. Eğer rakibi sıkıştırırsa ancak o zaman böyle bir arayışa geçer. Sanayici ve bilim adamının bir araya gelmesi için teknopark çok önemli. Bildiğiniz gibi teknopark binasının ihalesi 5 Ocak`ta yapıldı. Şubat ayında inşaata başlayacağını düşünüyoruz. Bu arada Üniversite-sanayici-işadamı İşbirliğini Geliştirme Araştırma Ve Uygulama Merkezi (ÜSİGEM) kuruldu. Sektörel bazda bilim adamları ile sanayiciler bir araya gelerek çalışmalar yapacaklar. Sanayici, ihtiyacı olan her şeyi o sektörün bilim adamları ile konuşacaklar. Aynı zamanda, içinde birçok cihazın yer alacağı ‘İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’ bu yıl içinde hizmete girecek. Bu merkez bütün araştırma ve geliştirme ve yenilik çalışmalarına imkan sağlayacak. Biz üniversite sanayi işbirliği için elimizden ne gelirse yapıyoruz. Gereken ve işe yarayacak tüm araçları hayata geçirmek içi gayret ediyoruz. Elimizi taşın altına koyduk." diye konuştu.


Üniversiteye 2 uçak aldıklarını, 8 uçağın da Kara Havacılık`tan geleceğini söyleyen Hüseyin Akan, bu konuda da şunları söyledi: "Şu an bakımları yapılıyor. Toplamda 10 uçağa sahip olacağız. Başarılı insanlar sahalarını iyi analiz eden ve sahada çok bulunmuş insanlardan oluşur. Üniversitemizde mühendisliğe gereken önem verilmemişti. Örneğin, bilgisayar mühendisliği bölümünün doğru dürüst laboratuvarı yoktu. Doktorların eğitim ve uygulama sahaları, hastaneleri olmasına rağmen, mühendislik öğrencileri laboratuvarlarda eğitim alıyor; çalışma sahasında uygulama imkanları pek olmuyor. Şu an itibariyle mühendislik fakültesinde okuyan öğrencilerimiz için gerek laboratuvar, gerekse uygulama alanları oluşturma konusunda çok iyi durumdayız."

KASİAD`la zaman zaman bazı projeler kapsamında işbirliği yaptıklarını hatırlatan Rektör Hüseyin Akan, "Olması gereken dayanışma örneğini gösterdik. Dünyada artık her iş elektronik ortamda gerçekleşiyor; tüm işlemler, alışveriş, tüm yazışmalar, dökümanlar elektronik ortamlarda yer alıyor neredeyse. Dünya elektronik ortam güvenliğine çok önem verirken, bizde yeni yeni konuşulmaya başlandı." şeklinde konuştu.


KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu da dernek olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak üniversite sanayi işbirliğine dikkat çekti.