Vardan: Önceki Anayasalarda Demokratik Katılım Eksikliği Var

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan, yeni anayasa hakkında bir anayasa öneri çalışması yaptıklarını belirtti.

Önceki anayasaların içinde demokratik katılım eksikliği olduğunu ifade eden Vardan, "Bugüne kadar 5 anayasa yapmışız ve her birinde hala yeni anayasa özlemini taşıyoruz." dedi.


MÜSİAD Mardin Şubesi 3’üncü Olağan Genel Kurul Toplantısı Erdoba Elegance Otel’de yapıldı. Genel kurulda MÜSİAD Şube Başkanı Kazım Aksoy, görevini Ali Dündar’a bıraktı.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan; farklı dil, kültür, dinlerin ve hoşgörülerin bir arada olduğu Mardin’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. MÜSİAD’ın kuruluş amacını ve hedeflerini anlatan Vardan, “Bugün ben sizinle belki başkan sıfatıyla son görüşmemi yapıyorum. Çünkü MÜSİAD dünden bugüne oluşturduğu kimlik sayesinde 4 sene başkanlık süresini sınırlandırmış vaziyette. Önümüzdeki nisan ayında bu görevi bizden daha iyi yapacak arkadaşımıza vereceğiz. MÜSİAD olmasaydı, ülkemize önemli katkı sağlayan bir kuruluş olmazdı. Anadolu’nun sesi olabilecek, onları harekete getirebilecek, insanlara özgüven aşılayabilecek bir ortam olamayabilirdi. Bugün Yunanistan’ın, İtalya’nın içinde bulunduğu durumu 1999 yılında görüyorduk. Devletin gelirlerinin, faizleri bile ödemeye yetmeyeceğini biliyorduk. Bunun gibi birçok rapor hazırladık. Birçok çalışma yaptık." diye konuştu.




YENİ ANAYSADA DEMOKRATİK KATILIM

Yeni Anayasa hakkında bir anayasa öneri çalışması yaptıklarını kaydeden Vardan, bunu 1 Aralık`ta kamuoyu ile paylaştıklarını, cumhurbaşkanı, meclis başkanı ve partilere gönderdiklerini kaydetti. Önceki anayasaların içinde demokratik katılım eksikliği olduğunu ifade eden Vardan, şöyle devam etti:

"İlk anayasamız 1876 yılında yapılıyor. 135-136 yıllık bir anayasa kültürümüz var. O günden bugüne 5 anayasa yapmışız ve her birinde hala yeni anayasa özlemini taşıyoruz. Niye böyle bir özlemi taşıdığımıza baktığımızda, önceki anayasaların içindeki demokratik katılım eksikliğini görüyoruz. Sonuçta bizim arzu ettiğimiz siviller, siyasiler tarafından hazırlanmış olan bir anayasa olması arzusundayız. O zaman üzerine uzlaşabileceğimiz bir çalışmanın yapılabileceğini düşündük. Benim değil, onun değil, ötekinin değil, bütün toplumun, bizim diyebileceği bir çalışma ortaya koyduk. Belki eksikleri, hataları olabilir, beğenilmeyen tarafları olabilir. Hiç itirazım yok. Ama üzerinde tartışılacak bir metin hazırladık. Ve inanıyoruz ki bugün 78 maddeden oluşan bu metin, mevcut 177 maddelik metnin yerine geçmiş olsa çok daha özgürlükçü, çok daha insan haklarına saygılı bir çalışma oluşturmuşuzdur."

Anayasa önerisinde, farklı kimliklerin de rahatlıkla kendilerini ifade edebileceği bir çalışma yaptıklarını kaydeden Vardan, Konuşmasını şöyle tamamladı: “Kürt halkımızın çoğunlukta yaşadığı bu bölgede anadilde eğitimi de önplana çıkaran bir çalışmayı da ortaya koyduk. Tabi farklı kimliklerin de rahatlıkla kendilerini ifade edebileceği bir çalışma olsun istedik. Kendi dillerini, dinlerini öğrenebilsinler ve bu şekilde yaşamını idame etsinler istedik." şeklinde konuştu.


Ak Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey de tarihi kentte ekonomik ve turizm konusunda önemli adımların atıldığını anlattı. Yeni sivil anayasaya en kısa zamanda kavuşulacağını ifade eden Şahkulubey, “Ülkemiz ve ilimiz ekonomik ve turizm konusunda hızla ilerliyor. MÜSİAD`ın, bu konuda destekleri olmuştur. İş adamlarımız yeter ki istihdam üretsin. Biz vekiller olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Bizim birçok davamız var MÜSİAD bu haklı davamıza da destek oldu. Bu konudaki duyarlılıklarından kendilerine teşekkür ediyoruz, özellikle sivil anayasa konusunda. Yeni anayasayı halkımızın ve duyarlı sivil toplum örgütlerimizin desteği ile Türkiyemize kazandıracağız. Türkiye’nin, her kesimin beklediği sivil anayasaya en yakın zamanda kavuşacağız.” dedi.


AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ ise yeni anayasayı ve ekonomik gelişmeleri anlattı. MÜSİAD’ın yeni anayasa çalışmasını takdirle karşılayan Akdağ, “MÜSİAD, yaptığı çalışmaları ile artık herkesin gönlünde taht kurdu. Buraya gelmeden önce MÜSİAD’ın hazırladığı anayasa taslağını inceledim. Özellikle bölgemizle ilgili kısma baktığımda bizden birinin görüşlerini yansıtıyordu. MÜSİAD, Anadolu insanının ve sermayesinin sesi. MÜSİAD, ülkedeki sivil insiyatifin gelişmesine katkıda bulundu ve toplumda uzlaşmacı ve bütünleştirici bir yol izledi. MÜSİAD denilince aklımıza Anadolu`nun dinamizmi ve ahlak abidesinin geliyor. Bu yüzden çalışmalarını önemsiyorum.” diye ifade etti.


MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Kazım Aksoy ise görev yaptığı süre içinde yapılan çalışmaları anlattı. MUSİAD’ı en iyi şekilde temsil etme gayretinde olduklarını kaydeden Aksoy, şube başkanı seçilen Ali Dündar’a başarılar diledi. MÜSİAD`ı okul gibi gördüklerini ve tecrübelerini Mardin insanına aktarmayı görev bildiklerini belirten Aksoy, farklılıkları zenginlik olarak gördüklerini ve bölgelerde kalkınmaya önem verdiklerini vurguladı.

Törende, MÜSİAD Mardin Şube Başkanlığı`na seçilen Mehmet Ali Dündar, Genel Başkan Cihad Vardan’a, MÜSİAD Mardin Şubesi`ne katkılarından dolayı da eski Başkan Kazım Aksoy ve Şube Müdürü Lütfü Günlüoğlu’na birer plaket verdi. Plaket töreninden sonra MÜSİAD üyeliğine seçilen yeni üyelere, Genel Başkan Cihad Vardan ve milletvekilleri Abdurrahim Akdağ ile Gönül Bekin Şahkulubey tarafından rozetleri takıldı. Rozet takma işlemlerinden sonra günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.

Konuşmaların ardından, tek liste halinde gidilen seçimde şube başkanlığına Ali Dündar, Yönetim Kurulu Asıl Üyeliğine Şehmus Yusufoğlu, İbrahim Aksoy, Mehmet İleri, Mesut Tahiroğlu seçilirken, Denetleme Kurulu Asıl Üyeliğine ise Abdullah Düzgün, Murat Durgan ve Abdülaziz Kurtay getirildi.


MÜSİAD Şube Başkanlığı`na seçilen Mehmet Ali Dündar, daha sonra bütün davetlilere Merkeze bağlı Göllü Köyü`nde yer sofrasında yemek verdi. Üç ayrı köy odasında verilen yemeğe 400’ün üzerinde davetli katıldı.