Balyoz Davasında Sahte Dijital Veri Tartışması

Balyoz davasında sanık Hasan Özyurt, duruşma salonunda bazı programlar kullanarak yaptığı sunumla hayali dijital veriler oluşturulabileceğini ve dijital veriler üzerinde her türlü değişikliğin yapılabileceğini öne sürdü.

Bu iddianın ardından Savcı Hüseyin Kaplan ise Özyurt`un aksine, yapılan sunum ile sanıkların `belgelerin sahte olarak üretildiği` iddialarının çürütüldüğünü söyledi.


İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Balyoz davasında sanık Deniz Kurmay Albay Hasan Özyurt, savunması mahkeme heyetinin karşısına çıktı. Kendisinin suçlanmasına neden olan dijital belgeleri hayatında hiç görmediğini savunan Kurmay Albay Hasan Özyurt, Balyoz Harekat Planı`nın bulunduğu öne sürülen `bilgi notu.doc` adlı belge ile Gölcük`te bulunan 5 Nolu Harddiskt`en çıkan bilgi notu arasında tam 2 saat fark bulunduğunu ancak ay, yıl, dakika ve saniyelerin aynı olduğunu hatırlattı. Dijital dünyada böyle bir benzerliğin kendiliğinden oluşamayacağını söyleyen Özyurt, ``Ancak bilgisayarın doğal çalışma şekline aykırı dışarıdan bir müdahaleyle gerçekleşebilir" şeklinde konuştu.


Deniz Harp Okulu Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu olduğunu ve hobi olarak bilgisayar programcılığı ve operatörlüğü yaptığını söyleyen Özyurt, ``Bugüne kadar yapılan savunmaları ve ortaya konulan bilirkişi raporları ve uzman görüşlerini de dikkate aldığımda içimde bilimsel bir şüphe uyandı. Ortada bariz bir şüphe mevcut ve ben bu komplonun nasıl kurulmuş olabileceğini bulmak üzere çalışmaya başladım.`` ifadelerini kullandı. Daha sonra sanık Albay Özyurt, Microsoft Office Word, Excel, Access, Visual Basic ve kendi geliştirdiği küçük bir otopilot programını kullanarak duruşma salonunda bir sunum yaptı.


Söz konusu programlarla dijital veriler oluşturulabildiğini ileri süren Özyurt, ``Ayrıca herhangi bir dijital verinin metadata, yani oluşturma ve değiştirme gibi bilgileri üzerinde de istenilen değişikler yapılabilir.`` yorumunda bulundu. Yaptığı sunumların başka bir bilgisayara aktarılmadığına dikkat çeken Özyurt, " Biraz önce sunumumda ürettiğim dosyalar bu bilgisayardan başka hiçbir bilgisayara taşınmamış, kopyalanmamış olmalarına rağmen sanki başka bilgisayarda çalışılmış gibi bir görüntü oluşturduğuma burada bulunan herkes şahittir." iddiasında bulundu.


Hasan Özyurt`un savunmasının ardından duruşmaya ara verildiğinde bazı sanıklar ve izleyicilerin Özyurt`u alkışladığı gözlendi. Aranın ardından Savcı Hüseyin Kaplan ise, 2002-2003 yıllara ait bazı belgelerin oluşturulma tarihinin, sonraki yılları gösterdiğini, bu nedenle belgelere sahte denildiğini hatırlattı. Savcı Kaplan, sanık Hasan Özyurt`a "Siz 40 belge ürettiniz ve burada bilgisayar kullanımında küçük hatalar yapılabileceğini gösterdiniz. Böylece sanıkların, belgelerin sahte olarak üretildiği iddialarını da çürütmüş oldunuz." diye konuştu. Bunun üzerine sanıklar, avukatlar ve izleyiciler tarafından tepkiyle karşılandı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken ise, "Savcı sanığı dinledi. Onun da görüşleri var. Onu da dinleyelim. Ben de anlamaya çalışıyorum." dedi. Saat 17.20`de duruşmaya ara verildi.

Duruşma, 17 Ocak 2012 tarihine ertelendi.