Tüketici Şikayetleri İki Kat Arttı

2011 yılının ilk 8 ayında Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine yapılan başvuruların 120 bine ulaştığını belirten Tüketici Dernekleri Federasyonu (TUDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "Tüketici her geçen gün bilinçleniyor.

Tüketici Şikayetleri İki Kat Arttı
Yıl sonuna kadar başvuruların 200 bine ulaşmasını bekliyoruz. Her ülkenin kendi bütçesi olduğu gibi, her ferdin de kendi bütçesi olmalı. Tüketici alışverişini planlı yapmalı" dedi.

Tüketici derneklerine gelen şikayetler, vatandaşların ayıplı mal ve hizmet konusunda ne kadar şuurlu olduğunu gözler önüne seriyor. Türkiye genelinde tüketici şikayetleri artarken, en çok şikayetin İstanbul'dan geldiği öğrenildi. İstanbul'un ardından Ankara ve İzmir de tüketici şikayetlerinde sıralamaya giriyor. Bursa'da da tüketici şikayetleri de her geçen gün artıyor.

TÜKETİCİ DERNEKLERİNE ŞİKAYET YAĞIYOR TUDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin şikayetlerinin maddi sınırlarına göre yapıldığını ve ana merciin Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri olduğunu kaydetti. 2009 yılında 100 bini aşan tüketici şikayeti sayısının 2010'da 150 bin olduğunu ifade eden Yılmaz, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ulaşan şikayetlere göre, 2011 yılında bu başvuruların 200 bine ulaşacağını tahmin etmekteyiz. Tüketiciler bilinçlendikçe haklarını daha sağlıklı şekilde arıyor" diye konuştu.

AYIPLI MAL VE KAPIDAN SATIŞLAR İLK SIRADA Şikayetler arasında ayıplı mal ve kapıdan satışların en başta geldiğini söyleyen Yılmaz, "Bursa'da geçen yıl derneğimize yapılan başvurular 7 binin üzerindeyken bugün itibarıyla neredeyse aynı sayıya ulaştık. Özellikle tüketici artık çarşı ve pazarda yaptığı alışverişler başta olmak üzere kapıdan satış, mesafeli sözleşme, ayıplı mal konusunda her geçen gün daha fazla derneğimize başvurarak hakkını arıyor. Bir taraftan tüketiciler haklarını kullanırken, diğer taraftan da satıcı ve tedarikçilerbilinçleniyor" ifadelerini kullandı.

"TÜKETİCİLER ALIŞVERİŞİNİ KESESİNE GÖRE YAPSIN" Tüketicilerin haklarını hukuki yollardan aramayı tercih ettiğini vurgulayan Yılmaz, tüketicilerin alışveriş yaparken daha dikkatli olmasını istedi. Bir ülkede yapılan bütçe planlaması gibi tüketicinin de neyi nerede harcayacağı konusunda önceden planlama yapması gerektiğini anlatan Yılmaz, "Bir tüketicinin aylık bütçe yapması kaçınılmazdır. Kendi ihtiyaçlarını planlamalı, alışverişe çıkmadan önce liste yapmalı. Öncelikle neleri alacağı konusunda sıralama yapmalı. Kesesine göre alışveriş yapmalı. Kredikartlarına güvenmemeli. Kredi kartını da ödeyeceğini unutmayan tüketici, bilinçli yaptığı alışverişlerde her zaman karlı çıkacaktır" dedi.
Kaynak: İHA