Alparslan Üniversitesi Özgürlükçü Olduğu İçin Tercih Ediliyor

Muş Alparslan Üniversitesi’ni başörtüsü sıkıntısı yaşanmayan özgürlükçü bir üniversite olması nedeni ile tercih ettiklerini söyleyen öğrenciler, bu uygulamanın devam etmesini istedi.

Alparslan Üniversitesi Özgürlükçü Olduğu İçin Tercih Ediliyor


Bingöl’den gelerek Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ne kayıt yaptıran Yağmur Andak, Muş Alparslan Üniversitesi’ni ilk etapta düşünmediğini, ancak kapalı olduğu için en uygun üniversitenin Alparslan Üniversitesi olduğuna karar verdiğini ifade etti. Andak, herkesin eşit haklara sahip olması gerektiğini vurgulayarak, bu uygulamanın sürekli olarak devam etmesi temennisinde bulundu. Bitlis’in Tatvan ilçesinden gelen Hatice Okay ise, “Başörtülü olmam nedeni ile Muş Alparslan Üniversitesi’ni tercih ettim. Başörtüsünün burada serbest olması hem benim için hem de benim gibi başörtülü olan öğrenciler için büyük bir şans. Bu uygulamanın devam etmesini umuyorum.” ifadesini kullandı.


Muş Alparslan Üniversitesi’nde özgürlükler acısından hiçbir sıkıntı olmadığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç ise şöyle konuştu: “Biz göreve geldiğimiz zaman herkese eşit davranacağımızı ve Anayasa’nın vermiş olduğu hakları herkese kullandıracağımızı söylemiştik. Bu açıdan üniversitemizin özgürlükler noktasında herhangi bir sıkıntısı yok. Hiç kimsenin gelmiş olduğu coğrafyaya, sahip olduğu etnik yapıya, kılık kıyafetine ve inanç yapısına bakmaksızın tek gayretimiz öğrencilerimize eşit şartlarda eğitim öğretim verebilmektir, bunun için uğraşıyoruz. Bu açıdan üniversitemizin ilk gününden bugüne ve bundan sonrasında başörtüsü veya herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Öğrencilerimiz sadece öğrenci olmanın zorluğunu yaşayacaktır, başka hiçbir sıkıntıları olmayacaktır.”

Gazetecilerin, İngilizce Bölümü’ne öğrenci alınması ile ilgili soruları üzerine açıklama yapan Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, Eğitim Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde olmak üzere 2 bölüm olduğunu söyledi. İki gerekçe ile bu bölümlere öğrenci almayı ötelediklerini kaydeden İnanç, “Birinci fiziksel mekan sıkıntımız vardı. Mekânlarımız çok daraldı. O nedenle öğretim elemanı kadrosu hazır olmasına rağmen öğrenci alamadığımız bölümlerimiz var. Dolayısıyla kampüs bizim için çok büyük bir aciliyet arz etmektedir. İkinci neden ise akademik kadrolarımızın biraz daha olgunlaşmasıydı. Akademisyenleri minimum kriterlerle eğitmekten ziyade biraz daha ayakları yere basacak kadronun oluşmasını esas aldık. Bu açıdan önümüzdeki yıllarda hem Eğitim Fakültesi İngilizce öğretmenliği bölümüne hem de Fen Edebiyat Fakültesi bünyesindeki İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümüne öğrenci alacağız.” açıklamasını yaptı.


Öte yandan Yüksek İhtisas programları için YÖK’e başvuruda bulunduklarını kaydeden İnanç konuşmasına şöyle devam etti: “Önümüzdeki günlerde ilanlarımıza çıkacağız. Mevcut Biyoloji ve Fizik gibi bölümlerin yanı sıra Sosyoloji ve Sosyal Bilimler Endüstrisi bünyesinde de lisans programlarımız başlıyor. Yine bu sene inşallah Kamu Yönetimi bölümünde İlahiyat Fakültesine Yüksek Lisans öğrencisi alacağız. Böylece buralardaki hakim, savcı, vali yardımcılarımız ve hatta valilerimiz olmak üzere herkesin lisans çalışmaları imkanı sağlamış olacağız.”