Kırgızistan’da Cumhurbaşkanı Adaylarının Dil Sınavı 7 Eylül’de Başlıyor

Kırgızistan’da 30 Ekim’de yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerine katılacak adayların dil sınavı 7 Eylül’de başlıyor.


Kırgızistan yasalarına göre cumhurbaşkanı adayının seçime katılabilmesi için dil sınavını başarıyla geçmesi gerekiyor.

7 Eylül’de başlayacak sınavda Kırgızistan Merkez Seçim Komitesi (MSK) tarafından belirlenen ve ülkenin önde gelen dilcilerinden oluşan 12 kişilik bir grup görev alacak. Sınavın jüri üyeleri, cumhurbaşkanı aday adaylarını sözlü ve yazılı şekilde sınava tabi tutacak. Adayların seçime katılabilmeleri için dil sınavını başarıyla geçmeleri gerekecek. Dil sınavını geçemeyenler cumhurbaşkanı seçimi yarışına da veda etmiş olacak.

Bu arada 2 milyon 800 bin dolayında kayıtlı seçmenin olduğu ülkede adayların dil sınavına katılmaları için MSK hesabına 100 bin som (yaklaşık 2 bin 250 dolar) teminat yatırması gerekiyor. Bu miktarı ilgili hesaba yatırmayan adaylar dil sınavına alınmayacak. MSK basın merkezi 3 Eylül itibariyle seçime gitmeye karar veren ve baş vuruları kabul edilen 78 adaydan sadece 13’ünün gerekli ücreti yatırdığını açıkladı. İlgili ücretin 10 Eylül'e kadar yatırılması gerekiyor.

Öte yandan daha önce 80 olarak açıklanan aday başvuru sayısının iki adayın çekilmesiyle 78’e düştüğü belirtildi. Bu adaylardan 17’si siyasi partilerden olurken 61’i bağımsız.

30 Ekim’de yapılacak seçimin propaganda çalışmalarının ise 25 Eylül’de başlaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı adayı sınırlamasının olmadığı ülkede, aday adayı kişi öncelikle 30 bin destek imzası toplaması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, 6 yıllık bir süre için seçiliyor. Kırgızistan yasalarına göre bir kişi iki defa cumhurbaşkanı seçilemiyor. Cumhurbaşkanı adayının 35 yaşında büyük ve 70 yaşında küçük olması gerekiyor. Cumhurbaşkanı adayından ayrıca son 15 yıldır ülkede yaşıyor, devlet dili olan Kırgızcayı biliyor ve Kırgızistan vatandaşı olması şartı isteniliyor.

Seçinin güçlü adayları arasında ise ünlü siyasetçiler yer alıyor. Başbakan ve Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi Lideri Almazbek Atanbayev, Bütün Kırgızistan Partisi Lideri Adahan Madumarov, Ata Meken Partisi Lideri Ömürbek Tekebayev ve Ata Curt Partisi Lideri Kamçıbek Taşıyev seçimin favori adayları olarak gösteriliyor.
Cumhurbaşkanı seçilen aday Kırgızistan yasalarına göre 30 gün içerisinde yemin dererek göreve başlaması gerekiyor.