Tşof Başkanı Apaydın: "kamyoncu Esnafını Zor Günler Geçiriyor"

Türkiye Şoförler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kamyoncu esnafın motorine sık sık zam yapılmasından dolayı zor günler geçirdiğini belirterek, "Sektörün en büyük sıkıntılarından biri motorin paralarıdır.

Motorin fiyatlarıyla baş edecek durumumuz kalmadı" dedi.

Apaydın, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıldan bu yana yüzde 25 zam yapıldığını buna rağmen nakliye fiyatlarının aynı kaldığını belirterek, "Yurtiçi eşya taşımacılığı faaliyeti ile uğraşan bir esnafın kamyonu, dört dingilli ise 100 kilometrede ortalama olarak 28 litre, üç dingilli (on tekerlekli) ise 100 km de 24 litre motorin yakmaktadır. Motorinin litre fiyatı 3,72 TL olup, bunun 1,87 TL`si ÖTV ve KDV`dir. Dolayısıyla dört dingilli bir kamyon 100 kilometrede 104 TL, üç dingilli olan ise aynı mesafede89 TL tutarında motorin yakmaktadır. Ankara`dan İstanbul`a yük taşıyıp geri gelen bir kamyon yaklaşık bin TL tutarında motorin yakar. Ancak, bu bin TL`nin 500 TL`si ÖTV ve KDV`dir. Durmadan artan akaryakıt fiyatları, esnafımızın ödemek zorunda olduğu gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, Katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, zorunlu sigorta primleri düşünüldüğünde, sınırlı sermayesine emeğini de katarak çalışan nakliyeci esnafının mesleki faaliyetini sürdürmekte ne kadar zorlandığı aşikardır. Başkaülkelerde ticaret amaçlı kullanılan ucuz motorin imkanı bizde de olmalıdır" dedi.

Her geçen gün üretimin arttığı Türkiye`de taşımacılık sektörünün öneminin artığına işaret eden Apaydın, "Karayolunda yüzde 90 yolcu taşımacılığı yapılırken, yük taşımacılığının yüzde 82,84`ü yapılmaktadır. Kayıtlarda 748 bin kamyon gözükmekle beraber 3`te 1`i iş yapabilmektedir. Belge ücretleri gelir sıkıntısı içerisinde bulunan bireysel eşya taşımacılığı yapan ya da yapacak olan Kamyoncu esnafımız için, ödeme gücünün çok üzerindedir. Günümüzde her sektörde yaşanan ekonomik sıkıntı, iş hacminin gittikçeküçülmesi ve büyük firmalarla rekabet gücünü azaltmakta, pek çok maliyet giderleri ve vergi yükü altında boğuşan kamyoncu ve nakliyeci esnafını mağdur etmektedir" dedi

Korsan taşımacılık ve haksız rekabet konularına da değinen Apaydın, şunları kaydetti: "Bazı aksaklıklar ve cezalar olmasına rağmen tonaj denetimlerinden memnunuz. Aynı denetimlerin ucuz motorin (10 numara yağ) satışının önlenmesi içinde talep ediyoruz. Kamyonlara verdiği zararın yanında başka tehlikelere de neden olan ucuz motorin kullanımı, haksız rekabete de yol açmaktadır. 10 numara yağ üzerindeki verginin 3 kat artırılması olumlu bir tedbir olmasının yanında satış denetiminin de yapılması gerekmektedir. Ayrıca C2 yetki belgesi olan taşımacılar yurt dışından ucuza motorinalabildiklerinden, yurtiçinde daha ucuza ve daha çok mal taşıma imkanına sahip olup, sadece yurtiçi eşya taşımacığı yapmak zorunda olan K1 yetki belgesine sahip kamyoncu esnafı için haksız rekabet oluşmaktadır. Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğinin mevcut haliyle uygulanması ile bireysel taşımacılık adeta dışlanarak bütün bir sektör, daha çok büyük şirketlerin inisiyatifine teslim edilmiştir."
Kaynak: İHA