Suriye'nin İthalatı Durdurma Kararı İşadamlarını Üzdü

Suriye’ye yapılan 1 milyar dolarlık ihracatın Türk ekonomisi için kayıp olmadığını belirten ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “Bizi kaygılandıran asıl şey Cilvegözü sınır kapısının kötü ilişkilerden dolayı kapanma noktasına gelebilme ihtimalidir” dedi.

Suriye'nin İthalatı Durdurma Kararı İşadamlarını Üzdü

Suriye Arap Cumhuriyet’inin Türkiye’den ithalatı durdurma kararı Hatay’da da büyük yankı yaşattı.
Suriye’nin ithalatı durdurma kararının orta doğuya yapılan ithalatı da etkilemesinden çekindiklerini belirten Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, ilişkililerin yeniden düzeltilmesini istediklerini söyledi.

Suriye ile olan iyi ilişkilerin bozulmasından büyük üzüntü duyduklarını belirten Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “Son iki yıldır özellikle vize uygulamasının kaldırılmasından sonra iki ülke arasında ticari anlamda büyük bir sinerji yakalanmıştı. Bununla birlikti 1 milyar dolara yaklaşan bavul ticareti de alınan bu kararla durma noktasına gelecek. Bizi asıl kaygılandıran şey Suriye’nin nakliye şirketlerini de bir kısıtlama getirmesi. Çünkü Suriye bizim Orta doğuya açılan kapılarımızdan biri. Cilvegözü sınır kapısı aracılığı ile orta doğudaki birçok ülkeye şirketlerimiz ihracat yapıyor. Günde yüzlerce TIR’ın giriş çıkış yaptığı Cilvegözü sınır kapısı bozulan ilişkilerden dolayı kapanma noktasına gelirse o zaman biz zor durumda kalırız. Bu yüzden bozulan ilişkilerimizin tekrardan düzelmesini umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çinçin ayrıca Suriye’nin ihracatında genel olarak ham petrol, madenler, işlenmiş petrol ürünleri, meyve-sebze, pamuk ipliği, tekstil, giyim, et ve canlı hayvanlar ile buğdayın göze çarptığını ayrıca Suriye’nin ithalatında genel olarak makine ve taşıt araçları, elektrikli makineler, gıda, metal ve metal ürünleri, kimyasallar, plastik, iplik ve kağıdın ağırlıklı olduğunu da aktardı.
Hatay Suriye’ye 2010 yılında 118 milyon dolarlık ihracat, 11,5 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirmişti.