Başbakan Erdoğan’ın İmzaladığı Üsküp’teki Mustafa Paşa Camii Defteri (özel)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2000 yılında siyasi yasaklıyken imzaladığı ve duygu yüklü ifadeler yazdığı deftere bir kez daha not düştü.

Başbakan Erdoğan’ın İmzaladığı Üsküp’teki Mustafa Paşa Camii Defteri (özel)
Makedonya’daki tarihi Mustafa Paşa Camii’nde incelemelerde bulunan Erdoğan, restorasyonunda emeği geçenleri tebrik etti. Caminin defterinin imzalayan Erdoğan’ın kaleminden, “Başarılarının devamını Allah’tan diliyorum. Selam ve sevgilerimle…” satırları döküldü.

Başbakan Erdoğan, Balkanların önemli ülkesi Makedonya ziyareti çerçevesinde geldiği Üsküp’te tarihi Mustafa Paşa Camii’nde incelemelerde bulundu. İkindi namazını da bu camii de kılan Erdoğan, ardından Üsküp’teki Türk vatandaşlara seslendi. Mustafa Paşa Camii’nin kendisi ve Türk İslam alemi için büyük anlam ifade ettiğini kaydeden Erdoğan’a caminin yeni hali için yeni hatıra defteri açıldığı ortaya çıktı. Cihan’ın ulaştığı defterde Erdoğan’a defterin ilk sayfası ayrıldı.

SİYASİ YASAKLIYKEN DUYGU YÜKLÜ CÜMLELER

Osmanlı Veziri Mustafa Paşa tarafından 1492’de yaptırılan ve Üsküp’teki en önemli Osmanlı eseri olarak gösterilen camiyi Başbakan Erdoğan siyasi yasaklı olduğu 16 Haziran 2000 tarihinde ziyaret etmişti. Erdoğan, caminin anı defterine duygularını şöyle yazmıştı: “Türkiye’den 27 kişilik özel bir heyetle Makedonya’ya geldik. Tarihimizi gördük. Tarihimizin geçmişten geleceğe taşıyıcısı mümin kardeşlerimizi gördük. Heyecanımız sonsuz. Sevdamız sonsuz. Hele hele Cuma namazındaki hazzımızın ifadesi zor. Allah ibadetlerimizi kabul etsin. Ya Rab! Birliğimizi beraberliğimizi ziyade eyle! Gücümüzü ziyade eyle! Mazlumlara yardım eyle! Ya Rab! Bizi yalnız koyma! Bu muhteşem eserin banilerine rahmet eyle! Yaşatanlara güç lütfeyle...”

Erdoğan, siyaset yasağının kalkmasının ardından Başbakanlığı döneminde 2006 yılında da tarihi Mustafa Paşa Camii’ni ziyaret etti. O gün de anı defterine duygularını aktaran Erdoğan, şu satırları kaleme aldı: “Makedonya’yı ziyaretimiz vesilesiyle ecdat yadigarı bu tarihi camiyi görmenin mutluluğu içindeyiz. Mustafa Paşa Camii, Makedon halkıyla paylaştığımız parlak geçmişin en güzel örneklerinden biridir. Yüzyıllar boyunca bu topraklarda barış ve adaletin nişanesi olmuştur. Bugün de Türk ve Makedon halklarının birbirine bağlılığının nişanesi olacaktır. Bu vesileyle Mustafa Paşa Camii’ni inşa eden ettirenleri rahmetle anıyorum.”

DEFTER TARİH KİTABI GİBİ

Caminin anı defterine Erdoğan’ın yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanların duyguları aksetmiş. Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, İstanbul Valisi iken Hüseyin Avni Mutlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın duyguları yer alıyor.

SIRPLAR İBADETE KAPATMIŞTI

Kosova’daki Sultan I. Murat Türbesi ve Priştina`da Fatih Camii’nin TİKA tarafından onarılıp hizmete açılmasının ardından Üsküp’teki Mustafa Paşa Camii’nin da onarımının TİKA tarafından yapılması bölge Müslümanları tarafından sevinçle karşılandı. Görkemiyle Makedonya’daki en güzel camisi olarak gösterilen Mustafa Paşa Camii, Sultan II. Bayezid (1481-1512) ve Sultan I. Selim Han (1512 – 1520) zamanında vezirlik ve diğer idari görevlerde bulunan Mustafa Paşa tarafından 1492 yılında yaptırıldı. Şehrin merkezi noktasında yer alan bir tepede, Üsküp kalesinin dibinde ve Üsküp Türk Çarşısı’nın bitişiğinde yer alan Mustafa Paşa Camii Üsküp’ün en önemli Osmanlı mimari eserlerinden biri olarak gösteriliyor. Sırpların ibadete kapattığı ve harabeye dönen caminin restorasyonu için Erdoğan özel talimat vermişti. 5 yıllık çalışmanın ardından cami, geçtiğimiz Ramazan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in okuduğu hutbe ile ibadete açılmıştı.