Bursa`dan Yunanistan`daki Soydaşlara Kültürel Destek

Osmanlı coğrafyası içinde yer alan tüm bölgelerde özellikle ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırma çalışmalarına öncülük eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yunanistan’daki Türk nüfusun yoğun olduğu bölgelerde de işbirliğinin önünü açıyor.

Bursa`dan Yunanistan`daki Soydaşlara Kültürel Destek

Bugüne kadar Yunanistan’ın kendi yapısı gereği geciken resmi temasların startını veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gümülcine ve İskeçe’de çeşitli temaslarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı’nın da aralarında bulunduğu heyetle ilk olarak Gümülcine’ye gelen Altepe, geciken temasların bundan sonra daha ivme kazanacağını söyledi.

Başkan Altepe ve beraberindeki heyet ilk olarak Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç’ı ziyaret etti. Bölgenin ekonomik ve sosyal yapısı hakkında Altepe’ye bilgi veren Başkonsolos Sarnıç, bölgenin en önemli geçim kaynağının tarım olduğunu söyledi. Bölgede sanayi tesislerinin bulunmaması nedeniyle ekonomik durumun iç açıcı olmadığını dile getiren Başkonsolos, özellikle Bursalı işadamlarını bölgeye yatırım yapmaya davet etti. Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif’i de makamında ziyaret eden Başkan Altepe, bugüne kadar ihmal edilen, ertelenen işbirliğinin bundan sora daha da artırılması için gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Daha sonra adında Türk kelimesi bulunan tek dernek olan Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret eden Başkan Altepe, burada da Birlik Başkanı Koray Aydın’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.


"TÜRKLERİ UMUT OLARAK GÖRENLER VAR"
Türk nüfusun yoğun olduğu Batı Trakya temaslarının ilk durağı da İskeçe oldu. Başkan Altepe ve beraberindeki heyeti ağırlayan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Türkiye Yunanistan ilişkilerinin istenen sevide olamamasının en önemli nedeninin Türkler hakkındaki yanlış bilgilendirme olduğunu söyledi. Mete, şunları söyledi: "Bugün hala ‘Türkiye’ye gidersem sınırı geçince bizi keserler’ diye korkan bir kesim var. Ancak son zamanlarda özellikle de ekonomik krizin başlamasıyla Türklere karşı bakış açısı da değişiyor. Türklerin yoğun ziyaretleri sonucunda ‘Türkler geldi işlerimiz açıldı. İnşallah daha fazla Türk gelir’ diyenler de var."
Başkan Altepe daha sonra Türk azınlığa sportif ve sosyal faaliyetler yapma imkanı sunan en önemli kuruluş olan İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret etti. Birlik Başkanı Ahmet Kara, 1927 yılında İskeçe Türk Birliği olarak faaliyete başladıklarını ancak 1984 yılında Yunanistan’ın adında ‘Türk’ kelimesi var diye resmi statüyü ortadan kaldırdığını söyledi. İsimleri nedeniyle spor kulüplerinin de amatör liglerden uzaklaştırıldığını dile getiren Kara, Türk ismini korumak amacıyla gerek Yunanistan makamları gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde mücadelelerinin sürdüğünü kaydetti.

Başkan Altepe, her iki kentteki temaslarında da dostluk ve işbirliğinin önemine dikkat çekti. Türkiye ile Batı Trakya arasındaki ilişkilerin yıllardır Yunanistan’ın kendi yapısı gereği gelişmediğini dile getiren Başkan Altepe, sözlerini şöyle tamamladı: "Büyükşehir Belediyesi olarak Osmanlı coğrafyası üzerinde yoğun faaliyetlerde bulunuyoruz. Üsküp, Kosova, Bulgaristan ve Bosna Hersek’te sayısız hizmetleri hayata geçirdik. Yunanistan ile temaslarımız ise yıllardır bilinen nedenlerle ertelendi. Ancak biz şimdi bu zaman kaybını telafi ediyoruz. Artık görüldü ki düşmanlığın kimseye faydası yok. Dostluk ve işbirliği en büyük silah. Özellikle ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde Türkiye ile ilişkilerin artması en çok Yunanistan’a yarayacaktır. Yerel ölçekte biz de işbirliğini daha da artırmak için bundan sonra sık sık bu bölgede olacağız."