'Arap Baharı enerjide Türkiye için iyi fırsat'

ABD'nin eski Türkiye Büyükelçiliği sonrası enerji tarafına geçen Ross Wilson, Türkiye'nin başta Ortadoğu olmak üzere bölgede ciddi büyüme fırsatına sahip olduğunu ifade etti

'Arap Baharı enerjide Türkiye için iyi fırsat'
Atlantic Council çatısı altındaki Dinu Patriciu Eurasia Center’ın Direktörü olan ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson, enerjide etkili isimleri bir araya getirecek 16-18 Kasım’daki Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu’nun ikinci kez İstanbul’da yapılacağını, bunun Türkiye’nin bölgedeki öneminden kaynaklandığını söyledi.


Ross Wilson, Türkiye ile operasyonun bölgesel başarı için kilit önem taşıdığına inandıklarını vurguladı. Wilson, 16-18 Kasım tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan “Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu”nun enerjide önde gelen ülkelerin devlet adamları ve şirketleri bir araya getireceğini sözlerine ekledi.

Doğru strateji izleniyor

Wilson, Ortadoğu bölgesindeki Arap Baharı rüzgarı sonrası yeniden paylaşılan petrol sahalarının Türkiye’ye ne gibi etkisi olacağı sorusuna, “Arap Baharı’nın hem enerji piyasası hem de siyasi olarak etkileri olacak. Şu anda ne olacağını kestirmek mümkün değil ancak Türkiye için özellikle enerji alanında fırsatlar doğduğunu söylemeliyim. Türkiye’nin devlet adamları nezdinde bu fırsatların peşinde olduklarını görüyorum. Türk iş dünyasıyla koordineli bir şekilde hazırlanılıyor. Bu doğru stratejidir” dedi.


Enerji tarafına bakıldığında Kafkaslar’ı genel olarak sorunlu bulduğunu, Kuzey Kafkaslar’ı özellikle ele aldıklarında dünyada daha problemli ve daha vahşi bir yeri düşünemediğini dile getiren Wilson, “Azerbaycan enerji konusunda çok ciddi aşamalar kaydetti fakat onun da kendi içinde çok ciddi problemleri var. Ermenistan’ın da geleceğini şu anda çok parlak görmüyorum. Bölgede siyaseti aşmak çok güç, fakat biz ekonomik ilişkiler yoluyla bunu bir şekilde bypass etmeyi amaçlıyoruz” dedi.

“İsrail’de çözüm için iş dünyası adım atmalı”

Kıbrıs açıklarında ABD’li Noble şirketi ve İsrailli şirketin petrol aramasına ilişkin olarak nasıl bir senaryo öngördüğü sorulduğunda Ross Wilson şunları söyledi: “Öncelikle ABD hükümetini şu anda temsil etmediğim için mutluyum. Bu tip sorunların çözülebilmesi için kişişel tercihim yüzyüze bir araya gelerek konuşulması.”


Türkiye ve İsrail arasındaki özür dileme krizini değerlendiren Wilson, “Türkiye ve İsrail’in ilişkilerinin iyi olmaması hem Türkiye hem İsrail hem de bölge için trajik bir durum. İki diplomasi yolu vardır. Biri devletler arasında yürütülen diploması bir diğeri de o ülkelerin işadamları yoluyla yaptıkları ticaret ilişkisinden doğan diploması. Burada ilk adımı işadamları atmalı. Onların sağlayacağı ılıman ortam ile daha sonra devlet adamları biraraya gelebilir” dedi.