Onatça: Doğu Akdeniz`de Demir–çelik, Enerji ve Turizm Sektörleri Harekete Geçti

Doğu Akdeniz Bölgesinde demir-çelik, enerji ve turizm sektörlerinde potansiyelin harekete geçtiğini belirten DASİFED Başkanı Süleyman Onatça, “İskenderun’da gördüklerimiz geleceğe yönelik umutlarımızı güçlendirdi.

Onatça: Doğu Akdeniz`de Demir–çelik, Enerji ve Turizm Sektörleri Harekete Geçti
İskenderun demir-çelikle, Mersin turizmle, Adana enerjiyle anılmaya başladı. Üç büyük ve ana sektörle bölge hızla büyüyor” dedi.

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) aylık olağan toplantısını İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İSSİAD) ev sahipliğinde İskenderun Yelken Kulübünde gerçekleştirdi.
DASİFED Başkanı Süleyman Onatça burada yaptığı konuşmada, demir-çelik sektörünün özellikle İskenderun bölgesi için rolünün çok önemli olduğunu söylerken, son zamanlarda sektörde yapılan yatırımlarla bölgenin kendini göstermeye başladığını ve Türkiye’nin önemli demir-çelik üreticisi durumuna geldiğini kaydetti.
Onatça, “Demir-çelik sektörünün bölgemizdeki rolü çok önemli. Dünyada kullanılan inşaat demirlerinde kalitede lideriz. Demek ki bölgenin büyük bir potansiyeli var. Yakın zamanda yassı mamul ürünlerine yapılan yatırımların da bölgeye yansımaları azımsanmayacak kadar çok. İskenderun deyince akla artık sadece demir-çelik geliyor. Ceyhan’daki enerji yatırımlarının başlaması ve Tarsus-Kazanlı projesinin tamamlanmasıyla da bölgemiz 3 farklı sektörde kendini göstermiş olacak. Önümüzdeki yıllarda bu bölge hayal edemeyeceğimiz kadar gelişecek. Ancak Ceyhan’daki süreç çok yavaş işliyor. Bu süreci hızlandırmak zorundayız” şeklinde konuştu.

TÜRK SANAYİSİNİN YENİ ADRESİ OLACAĞIZ
İskenderun Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (İSSİAD) Recep Atakaş ise, Ceyhan’dan İskenderun Körfezine kadar olan bölgenin enerji merkezi ilan edilmesiyle önemli bir hareketlilik yaşanmaya başladığını belirtti.
Payas, Dörtyol, Erzin, Osmaniye’ye kadar bölgede demir-çelik yassı mamule dönüş yaşandığını dile getiren Atakaş, bu nedenle boru fabrikası, servis merkezleri, profil gibi yan tesis yatırımlarının yapılmaya başlandığını vurguladı.
Atakaş, 5 yıl içinde bu bölgeye Türkiye’nin birçok şehrinden sanayicilerin gelmek durumunda kalacağını anlatan Atakaş: “Çünkü Türkiye’nin demir-çelik üretiminin neredeyse yüzde 50’si bu bölgede yapılıyor. Demir çelik üretimi buradaysa buraya bütün yan sanayilerin gelmesi gayet doğal. Bölgemiz altyapısını da tamamladı. Deniz, hava ve demir yolu ulaşımı bakımından da sorun yok. Hem hammadde burada hem de iskeleler. Sanayiciler artık buradan iş yapacaklar” dedi.
İskenderun Limanının özelleşmesinin artı değer kazandırdığını ifade eden Atakaş, limanın atıl durumdan kurtulduğunu vurguladı.
Limak Grubunun limanı bu aylarda teslim almasının beklendiğini aktaran Atakaş, en az 200-300 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağının altını çizdi.
Atakaş şöyle devam etti: “Bu yatırımı yaptıkları zaman bu limanın çalışması lazım. Konteyner hatlarının bir kısmını buraya adapte edilecektir. Bu da ayrı bir hareket sağlayacak. İskenderun Limanından Yumurtalık`a kadar gidildiğinde yapılacak yatırımlarla 10’un üzerinde iskele olacak. Bu bölgemiz için büyük bir avantaj.”