Midyat`ta 6 Dilde Düzenlenecek Sempozyumun Hazırlıkları Başladı

`Uluslararası Midyat Sempozyumu`nun hazırlıkları Mardin’in Midyat ilçesinde başladı.

Midyat`ta 6 Dilde Düzenlenecek Sempozyumun Hazırlıkları Başladı
10 ülkeden 100 akademisyenin katılacağı sempozyum önümüzdeki hafta yapılacak. `Keşf-i Kadim` adıyla başlayacak sempozyumda, `bir arada yaşama` deneyimi anlamında Midyat’ın geçmişi ve bugünü sosyolojik, kültürel, dini, siyasal ve iktisadi boyutlarıyla ele alınacak.


Sempozyumu düzenleyecek kurumlar Matiat Otel’de düzenlenen kahvaltı programında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın mensuplarına sempozyum hakkında bilgi veren Uluslararası Midyat Sempozyumu Düzenleme Kurulu; konuşmalarını Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice yaptı. Sempozyuma 10 ülkeden 100 akademisyenin katılacağı belirtildi. 2 gün sürecek sempozyumun ardından yapılan çalışma kitap haline getirilecek. Sunumların ise Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice, Farsça ve İngilizce dillerinde yapılacağı ifade edildi.


Midyat’ın tarihi ve kültürel zenginlikleri bakımından önemini vurgulayan Kaymakam Fatih Akkaya, “Midyat, farklı kültürlülüğü tarihin her alanında, her gününde hep birlikte yaşamıştı.” dedi. Midyat’ı bir kitaba benzeten Akkaya, şöyle konuştu: “Her sayfasında Süryaniliği, Kürtlüğü, Araplığı, Yezidiliği görürsünüz. Daha öncesinde Asurları, Akadları görürsünüz. Bunlar her sayfada birlikte yaşamışlardır.”

Bir kentin kültürel ve tarihi kimliğini oluşturan bileşenlerin korunup geliştirilmesi ne kadar hayati ise o kentin dış dünya ile kuracağı sosyolojik, felsefi, estetik ve zihinsel bağları o derece hayati önem taşıdığını belirten Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. İbrahim Özçoşar, “Bu düşünceden hareketle organize edilen Keşf-i Kadim: Matiate’tan Midyat’a Uluslararası Midyat Sempozyumu sosyal bilimlerin farklı disiplinlerine mensup bilim insanlarını bir araya getirerek, Midyat’ın yerel dinamiklerinden kaynaklı toplumsal, kültürel, tarihsel, coğrafi ve iktisadi dokusunu açığa çıkarmayı amaçlamaktadır.” diye konuştu.


Sempozyum tanıtım programına Kaymakam Fatih Akkaya, Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, Düzenleme Kurulu Başkanı Doç Dr. İbrahim Özcoşar, Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mesut Eriker, Hori Gabriel Akyüz ve basın mensupları katıldı.


Keşf-i Kadim: Matiate’den Midyat’a (Uluslararası Midyat Sempozyumu), Kadim Akademi Derneği, Midyat Kaymakamlığı, Midyat Belediyesi, Dicle kalkınma Ajansı (DİKA) ve Mardin Artuklu Üniversitesi’nin işbirliğiyle 07-09 Ekim tarihlerinde Midyat’ta düzenlenecek.