Esenler'de Binalar Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi İle Giydiriliyor

Esenler'de binaların dış cepheleri Osmanlı ve Selçuklu mimarisine uygun giydiriliyor.

Esenler'de Binalar Osmanlı ve Selçuklu Mimarisi İle Giydiriliyor
Esenler Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) birlikte yürüttüğü 'Rengin Ahengi İstanbul' projesi ile ilçedeki bazı binalar kentsel tasarım ilkeleri doğrultusunda boyanarak yenileniyor.

Esenler Bölge Parkı çevresindeki 72 binanın cephe ve çatıları söz konusu proje kapsamında yenilendi. Bunların dışında 'Güzel Esenler' adı altında gerçekleştirilen projeyle Oruç Reis, Havaalanı, Turgutreis, Birlik ve Fevzi Çakmak mahallelerindeki evlerin bir kısmını kapsayan toplam 141 binanın mantolama ile birlikte cephe giydirmeleri yapılıyor.

İstanbul’un eşsiz tarihi birikimi ve muhteşem doğal güzellikleriyle ön plana çıktığını belirten Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, proje ile ilgili “Asırlardır tarihini içinde barındıran bu kent, son zamanlarda yapılan çalışmalar ile buram kokan tarihi mekânlarını halkın hizmetine açarak, güzelliğine farklı anlamlar katıyor. Ayrıca İstanbul bizlere, köklü geçmişinin yanı sıra modern çağa da hızla ayak uydurarak tüm dünyaya tarihin ve modernliğin nasıl beraber taşınabileceğini göstermenin de hazzını yaşatıyor.” değerlendirmesini yaptı.
Bu avantajların bir takım sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Göksu, “İstanbul’un doğal güzelliği çağın getirisi olan modernlikle birleşince ortaya bu kentin siluetini bozan ve estetik olmayan görüntüler çıkarıyor. Dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip olan ve her gün binlerce turistin ziyaret ettiği şehrimiz, yaşanan yoğun göç sebebi ile çarpık kentleşme sorunu ile karşı karşıya kalıyor." ifadelerini kullandı.
Özellikle ana arterler üzerinde bulunan kötü görünümlü binaların bu kente yakışmadığını dile getiren Göksu, "İstanbul’a yakışmayan bu görüntüleri kapsamlı bir çalışma ile düzeltmek için ise, yerel yönetiminden halkına kadar herkesin üzerine görevler düşüyor. Çünkü nasıl ki bize atalarımızdan büyük bir miras kaydıysa, kendi torunlarımıza da aynı mirası kusursuz bir şekilde teslim etmek hepimizin görevidir” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında toplam 141 binanın dış cephesinin mantolama ve cephe giydirmesinin yapılacağını anlatan Göksu, “Hesaplarımıza göre projenin toplam maliyeti yaklaşık 1.890 milyon lira tutarında. Proje başladı ve büyük bir hızla devam ediyor. Yaklaşık bir yıl sonra tamamlandığında, Esenler’e giren bir vatandaşımız farklılığı görecek, kendisini bir Osmanlı veya Selçuk şehrine girmiş gibi hissedecek.” diye konuştu.