Egemen Bağış, Kktc Cumhurbaşkanı Eroğlu İle Görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs'ta çözüm arayışları ve görüşmeler devam ederken, sanki Akdeniz'deki doğalgaz kaçacakmış gibi, uçacakmış gibi, birilerinin büyük bir telaş içerisinde provokasyona girmesinin düşündürücü olduğunu söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere KKTC'ye gelen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından kabul edildi. Görüşmeden önce açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Egemen Bağış'ın "Uçan Bakan" özelliğini kazanmış bir dostları olduğunu söyleyerek, "Maşallah, Allah enerjisini artırsın, Amerika'dan sonra bütün Avrupa ülkelerini dolaşmak için programı hazır" dedi. Egemen Bağış'ın her gittiği yerde Kıbrıs konusunun karşısına çıktığını söyleyen Eroğlu, "Kendisi Kıbrıskonusunu açıp, haklılığımızı tüm dünya kamuoyuna anlatmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla bu uğraşlarından dolayı sayın bakana teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Kıbrıs konusunu "Yıllardan beri devam eden kronikleşmiş bir olay" olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Bütün iyi niyetlerimize rağmen bugüne kadar bir anlaşma sağlanamadı. Şimdi de görüşmelerin yoğunlaştırılmış bir şekilde devam ettiği bir zamanda güneyin doğalgaz arama faaliyetlerine başlaması karşısında biz de sessiz kalamayacağımızı zaten söylemiştik. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetiyle, sayın başbakanıyla yapmış olduğumuz anlaşma, hükümetimizin burada almış olduğu kararlar bizim de buradasessiz kalamayacağımızı, sayın Hristofyas'dan erteleme teklifinde bulunurken bizim de ertelemediği takdirde atacağımız adımlar olduğunu söylememizin de sonuçları alınmaya başlanmıştır. Dolayısıyla ben sayın bakana, şahsında hükümetine teşekkür etmek istiyorum. Her konuda olduğu gibi bu konuda da yine birlikteyiz. Kıbrıs sorununa da çözüm bulma konusunda da iyi niyetimizi sürdürmemize rağmen aynı iyi niyeti, aynı anlayışı görememenin de üzüntüsünü yaşıyoruz. Ama neticede bizim iyi niyetimizi bütün dünya,başta Genel Sekreter olmak üzere, artık kabullenmiştir. Bundan sonrası Rum'un tavrına bağlı. İşte biz bu noktada sayın bakanla yine bir aradayız" dedi.

New York'taki BM Genel Kurul toplantıları kapsamında 2 gün önce birlikte olduklarını söyleyen Egemen Bağış da imzalanan tarihi anlaşmaya şahitlik ettiklerini söyledi. Bağış, "Sayın başbakanımızla sizin imzaladığınız anlaşma aslında hepimizin, Türkiye'nin de, KKTC'nin de, iktidarıyla, muhalefetiyle hep beraber ortak duygularımızın yansımasıdır. Bu anlaşmanın gereğini de yerine getirmeye başladık. Bu konuda da KKTC devletinin gösterdiği hassasiyet için ben çok çok teşekkür ediyorum" dedi. Bağış, dün akşamKKTC Başbakanı İrsen Küçük'ün yaptığı açıklamanın, bu konuda KKTC'nin attığı imzanın gereğinin yerine getirildiğinin kanıtı olduğunu belirtti.

Eroğlu'nun yürüttüğü kapsamlı çözüm arayışlarını çok önemsediklerini söyleyerek, "Bütün bu çözüm arayışları devam ederken, görüşmeler devam ederken, sanki Akdeniz'deki doğalgaz kaçacakmış gibi, uçacakmış gibi, birilerinin büyük bir telaş içerisinde provokasyona girmiş olmaları düşündürücüdür. Ama bunu düşünmesi gereken bizden çok Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir. İnşallah buradan sizlerle görüştükten sonra Starzburg'a gidip sizlerden aldığımız bilgiler çerçevesinde orada, Avrupa Parlamentosu üyelerini,Avrupa Komisyonu üyelerini de bilgilendirme imkanımız olacak. Biz adada kalıcı, siyasi eşitliğe dayalı bir çözüm için yüzde yüz arkanızdayız. Sizin de söylediğiniz gibi New York'ta beraberdik, burada da beraberiz, bundan sonra her gün, her yerde, her noktada beraberiz. Türkiye ve KKTC tek yumruk olarak birlikte ilerleyecektir. İnşallah adada kapsamlı bir çözüm olur. O zaman Akdeniz'in bütün zenginliklerini hep birlikte değerlendiririz ve bu güzel adayı gerçekten refahın, bolluğun merkezi haline getiririz"diye konuştu.

Egemen Bağış, KKTC'deki temasları kapsamında Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde "Avrupa'nın Geleceği ve Kıbrıs'ın Rolü" konulu ders verecek, Başbakan İrsen Küçük ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün'le görüşecek ve basın toplantısı düzenleyecek. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı da tedavi gördüğü hastanede ziyaret edecek olan Egemen Bağış, daha sonra Strazburg'a hareket edecek.
Kaynak: İHA