Bakan Akdağ: Somali ve Filistin’de Yaşayanlara Hizmet İnsanlığın Görevidir

Sağlık Bakanlığı Dış Yardımlar Koordinasyon Toplantısı, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın katılımıyla İstanbul’da yapıldı.

Bakan Akdağ: Somali ve Filistin’de Yaşayanlara Hizmet İnsanlığın Görevidir
Bakan Akdağ, “Bu bölgelerde yaşayanlara hizmet etmek bütün insanlığın görevidir. Orada olanlara göz yumamayız.” dedi.

Wow Otel'de Somali ve Filistin’de yapılan yardımların ele alındığı toplantıya Sağlık Bakanlığı bürokratları, UNICEF Bölge Direktör Yardımcısı Elke Wisch, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Doğu Akdeniz Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Naeema Hassan ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Akdağ, Somali ve Filistin’in sağlık ihtiyaçlarının neler olduğunu belirlemeyi amaçladıklarını söyledi. Türkiye olarak her iki ülkeye de çok ciddi sağlık yardımları yaptıklarını kaydeden Akdağ, “Yapılacak yardım ve eylem planlarını konuşacağız. Bu bölgelerde yaşayanlara hizmet etmek bütün insanlığın görevidir. Bundan kaçamayız. Bu şekilde yaşayamayız. Orada olanlara göz yumamayız. Bu şekilde yaşam, medeni dünyanın yaşantısı olamaz.” dedi.

Bakanlığının, Somali’de kurduğu sahra hastanesinde çok ciddi hizmetler verdiğini ifade eden Akdağ şöyle devam etti: “Her kim baskı yapılan, ezilen, kendisine ambargo uygulanan insanlara yardım ediyorsa Allah ondan razı olsun. Her kim Somali gibi ülkelere kıtlık yaşayan insanlara yardım ediyorsa Allah ondan razı olsun. Bu yardımları yaptığımız zaman biz kendi ülkemizde daha huzurlu oluyoruz. Ülkemizde bereket artıyor.”
Bakan Akdağ, Türkiye olarak Somali ve Filistin halkını kendilerinden ayrı tutmadıklarını belirterek, “Bizim için Türkiye’nin herhangi bir köşesinde bir anne ve bebeğin hakkı neyse Somalili anne ve bebeğin hakkı da odur.” ifadesini kullandı.

UNICEF Bölge Direktör Yardımcısı Elke Wisch ise konuşmasında Somali’deki krizin farkında olduklarını ve yapılacak yardımları koordinesi toplantıda bulunduklarını söyledi. Somali’deki yaşanan krizi çok önceden öngördüklerini kaydeden Wisch, “Somali’deki nüfusun yarısı olan 3,7 milyon kişi krizden sürekli etkileniyor. Elimizden geldiğince bölgeyi yeniden inşa etmeye çalışıyoruz. Bölgenin sürekli yardıma ihtiyacı var. Gelecekte yaşanacak ölümleri engellemek için bunu yapmalıyız. Somali’deki çocukların yaşadığı trajedi açlıktır. Ve bunu uzun süre yaşadılar. Somali gazete manşetlerden düştüğünde dahi yardıma ihtiyacı var. Bu yardımın devam etmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

WHO Doğu Akdeniz Bölge Komitesi Başkan Yardımcısı Naeema Hassan,ise farklı bölgelerin birlikte çalışmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Şimdiye kadar tanıştığı birçok kişinin Somali’de Türkiye’nin liderliğinde çok adım atıldığını vurguladığını kaydeden Hassan bunun daha da ileri gideceğini söyledi. Hassan, “Beraber çalışmak için yeni oyuncuların bu tabloya dâhil olduğunu görüyoruz. Somali’de yaşanan şiddeti gördüm. Bizler kimse arasında ayrım yapmıyoruz. Farklı ortaklar ve kuruluşlar bir araya gelip yardım çalışması yapmalıdır. İnsanlar sadece uluslararası meseleleri görüyorlar. Biz sadece bunu yaparsak sorun olur. Sağlık çalışmaları bu anlamda bir köprü olur. Biz WHO olarak sağlık sektörünü koordine etmeliyiz ve kat edeceğimiz çok yol var. Türkiye oralarda çok fazla iş başardı.” dedi.