Odtü Rektörü Prof. Dr. Acar: İtirazımız Mülkiyet Duygusundan Değil

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof.

Dr. Ahmet Acar, gündeme getirilen bazı yapılaşma ve emlak geliştirme projelerine karşı çıkmalarının nedeninin mülkiyet duygusu olmadığını söyledi.
ODTÜ 2011–2012 Akademik Yılı açılış töreninde konuşan Rektör Ahmet Acar, kamu yararını savunmayı temel bir görev olarak benimsediklerini belirtti. Üniversitenin kendisine verilen kamu hiçbir zaman bir ticaret aracı olarak görmediğini kaydeden Acar, “ODTÜ, devraldığı çorak bir arazinin büyük kısmını kaplayan ve Ankaralılara nefes aldıran milyonlarca ağaçlık ODTÜ ormanını yaratmış ve Eymir Gölü’nü Anadolu’nun en temiz ve bakir su havzalarından birisi olarak korumaya özen göstermiştir.” diye konuştu.
ODTÜ’nün, Ankara’nın sağlıklı gelişmesine yönelik projeleri her zaman desteklediğini ifade eden Acar, şöyle devam etti: “Bu kapsamda, Anadolu Bulvarı’nı Konya yoluna bağlayacak güzergâhı 18 yıl önce devretmiş ve Bilkent bölgesini Eskişehir yoluna bağlayan ana yolun arazisinden geçmesine itiraz etmemiştir. Üniversitemizin, bugün gündeme getirilen bazı yapılaşma ve emlak geliştirme projelerine karşı çıkmasının nedeni mülkiyet duygusu değildir.”
Acar, ODTÜ’nün bütünlüğünü bozacak bir yolun, Danıştay kararıyla iptal edilmiş olmasına rağmen, tekrar gündeme getirilmesine itirazlarında başka bir amacın aranmamasını istedi.
Yerel yönetimin Eymir Gölü’ne el koyma talebinin yasal hiçbir dayanağı olmayan, doğal çevrenin tahribatına yol açacak, kamu yararına aykırı ve spekülatif bir proje olduğunu ileri süren Acar, “ODTÜ olarak, Eymir Gölü’nü doğal dengeleri bozacak yapılaşmalardan ve çevre kirliliğinden korumaya kararlıyız.” dedi.

YÜKSEKÖĞRETİMİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÇALIŞMALARI
YÖK bünyesinde devam eden yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmasına da değinin Acar, bu konuyla ilgili görüş raporunun Temmuz ayı içerisinde yetkililer ve kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlattı.
ODTÜ’nün yükseköğretimin yeniden yapılandırılması konusunda beklentisinin açık olduğunu vurgulayan Acar, şöyle devam etti: “Ülkemizde yükseköğretim kurumlarının misyonları temelinde çeşitlenmesine ve yönetim yapılarının gereken şekilde farklılaşmasına izin verilmelidir. Toplumumuzun artan taleplerine ve uluslar arası rekabete cevap verecek başarılı üniversiteler yaratmanın yolu, daha fazla bürokrasi ve merkezi denetim değildir. Yurt dışı örneklerden de görüldüğü üzere, başarı için üniversitelerimize nitelikli insan gücü, yeterli maddi kaynak ve özerklik kazandıracak adımların atılması gerekmektedir. Bu olanaklara kavuşturulan üniversitelerimiz, topluma verdikleri hizmet ve bilim için yarattıkları katkılarla sorumlu tutulmayı ve uluslar arası performans kıstasıyla değerlendirilmeyi isteyerek kabul edeceklerdir.”
Acar, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması için atılacak adımların paylaşımcı, şeffaf ve yapıcı bir ortamda tartışılmasını istedi.

ARAŞTIRMA PARKI İNŞAATI GELECEK YIL BAŞLAYACAK
Acar, üniversitenin araştırma faaliyetlerine hız kazandıracak Araştırma Parkı inşaatına gelecek yıl başlayacaklarını duyurdu. İlk etabı 10 bin metrekare kapalı alana sahip olacak Araştırma Parkı’nda disiplinler arası araştırma merkezlerini bir araya getirmeyi, büyük ölçekli araştırma projelerine mekân sağlamayı amaçladıklarını aktardı.

TÜBA İLE İLGİLİ GELİŞMELERİ KAYGI İLE İZLİYORUZ
Acar, Türkiye Bilimler Akademesi (TÜBA)`ni yeniden yapılandıran kararname ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Acar, "Siyasi iradenin bilim akademisine üye ataması demokratik ülkelerde emsali olmayan, gerekçesi anlaşılmayan ve üniversite ve bilim çevreleriyle hiç paylaşılmadan getirilen bir uygulamadır. Bu tasarrufu, bilim dünyamıza ve ülkemize getirebileceği çok olumsuz sonuçları düşünerek, endişe ve kaygı ile izliyoruz." şeklinde konuştu.

SINAVDA DERECEYE GİREN VE ODTÜ’YÜ TERCİH EDEN ÖĞRENCİLERE DE SÖZ VERİLDİ
Açılış töreninde ODTÜ’yü tercih eden, üniversite sınavında dereceye giren öğrencilere de söz verildi. Bu kapsamda Y-MF–3 puan türünde Türkiye birincisi olan Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne kayıt yaptıran Aycan Doğa Hakyemez, “ODTÜ’yü seçerek hayatımız boyunca övünç kaynağı olacak bir tercih yaptığımıza inanıyorum.” dedi.
Y-TS–1 puan türünde Türkiye 2.`si olan Murat Can Sarıhan, üniversitelerin çeşitli düşüncelere, hareket ve manipülasyonlara açık bir ortam olduğunu belirterek, “Kardeşliğimizi bozup, bizi birbirimize düşürmek isteyenler hep olacaktır. Biz bu gibi aşırı hareketlere kapılmadan ileriye bakmalı ve bize emanet edilen geleceğin sorumluluğunu hakkıyla yerine getirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Y-DİL–1 puan türünde Türkiye 3.`sü Fatma Erdoğan ise konuşmasında ODTÜ’nün Türkiye’nin önde gelen bilim adamlarını, aydınlarını, politikacılarını, iş adamlarını yetiştirdiğini kaydederek, “ODTÜ’den alacağımız bilimsel, teknik, kültürel ve sosyal alt yapı ile ülkemizi diğer ülkeler arasında ak ettiği yere çıkaracağız.” dedi.