İzmirli Kaporta Ustası, 73 Yaşında Deniz Bisikleti Yaptı

İzmirli kaporta ustası Mehmet Ertuğrul Anlaş (73), yıllar önce merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal`ın Ankara Altınpark`ta bindiği deniz bisikletinin fotoğrafına bakarak benzerini yaptı.

İzmirli Kaporta Ustası, 73 Yaşında Deniz Bisikleti Yaptı
İlerlemiş yaşına rağmen eski otomobilleri Treik, Lamborghini, Dakar, Buggy gibi lüks araçlara dönüştüren Mehmet Usta`nın son icadı deniz bisikleti oldu. Anlaş, Torbalı ilçesine bağlı Yazıbaşı beldesi Bahçelievler Mahallesi`ndeki dükkânında yaptığı aracı, Ege Denizi`nde denedi.

İzmir`de 1939 yılında doğan Mehmet Ertuğrul Anlaş, ilkokulu bitirdikten sonra bir kaportacıda çırak olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Almanya`ya gidip bir Ford servisinde 12 yıl çalıştı. Çocukları büyüyünce Türkiye`ye döndü ve kendi işini kurdu. Tecrübeli bir kaportacı olan Anlaş, ilk olarak İtalyanların dünyaca ünlü Lamborghini arabasının benzerini yaptı. Sürekli yenilik düşünen Mehmet Usta, son olarak ABD ve Çin`de çok kullanılan deniz bisikleti yaptı. Deniz bisikletinin, üç tarafı denizle çevrili Türkiye`de de kullanılmasını isteyen Mehmet Usta, "İnternette yıllar önce Turgut Özal`ın fotoğrafını gördüm, deniz bisikletine biniyordu. İlham kaynağım bu oldu. Üzerinde bir yıl çalıştıktan sonra kendi üretimimiz olan deniz bisikletini yaptık." diye konuştu.

Şasesini paslanmaz kromdan, tekerleklerini ve koltuğunu suya dayanıklı fiberglas malzemeden imal ettiklerini anlatan Mehmet Usta havuz, gölet ve deniz için ayrı modeller yapıyor. Mehmet Usta, bisiklet keyfini şu sözlerle anlatıyor: "Deniz bisikleti, havuzlarda gördüğümüz yunuslardan farklı. Onlarda pedal çeviriyorsunuz ama denizi görmüyorsunuz. Deniz bisikletinde ise borular açık olduğundan ve ayağınız denize değdiğinden suyun zevkini alıyorsunuz. Şimdi de elektrikli motor takmayı düşünüyoruz."