Güneş, 50 Yıl Sonra Yeniden Fakirullah Hazretleri`nin Üstüne Doğdu

İbrahim Hakkı Hazretleri`nin 250 yıl önce, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri için yaptığı ve 1960 yılındaki restorasyon sırasında özelliğini kaybeden ışık düzeni yeniden aktif hale getirildi.

Güneş, 50 Yıl Sonra Yeniden Fakirullah Hazretleri`nin Üstüne Doğdu
Sabah doğan güneş, 50 yıl aradan sonra Tillo`dan önce Fakirullah Hazretleri`nin başucunu aydınlattı. Sabah erken saatlerde Siirt`in Aydınlar (Tillo) ilçesinde toplanan binlerce kişi, İbrahim Hakkı Hazretleri`nin türbesinin önünde kurulan dev ekrandan türbenin içinde gerçekleşen ışık hadisesini izledi. Işık hadisesinin gerçekleşmesiyle meydanda bulunan vatandaşlar alkış tuttu.
Dünyada benzeri olmayan ışık hadisesinin geçmişi 1734 yılına dayanıyor. İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası İsmail Fakirullah`ın vefatı üzerine `Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?` diyerek astronomi ve mimari açıdan büyük bir bilim harikasına imza atıyor. Hocasının defnedildiği türbenin yanı sıra 8 köşeli ve 10 m yüksekliğinde bir kule yapan İbrahim Hakkı Hazretleri, türbenin doğusuna harçsız taşlarla bir duvar inşa ediyor. Gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks günlerinde (21 Mart ve 23 Eylül) kalenin arkasındaki vadiden yükselen güneş bu duvara çarpıyor. Kaleden geçemediği için Tillo şehrine ışık gitmiyor. Işık sadece duvarda bulunan pencereden geçiyor. İlerde bulunan bir tepeden kırılıyor. Arkasından da türbenin penceresinden içeri girerek, İsmail Fakirullah Hazretleri`nin mezarının başını aydınlatıyor.
Bilimde varılan nokta ve hocaya gösterilen saygıyı gösteren bu şaheser, Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığındaki bir bilim heyetinin çalışmaları sonucu yeniden çalışır hale getirildi. Büyük bir kalabalık eşliğinde Tillo`daki İbrahim Hakkı Hazretleri`nin türbesinin önünde kurulan dev ekrandan ışık hadisesini izleyen Siirt Valisi Musa Çolak, "1960 yılında yapılan restorasyon çalışmasında bozulan ışık düzeneğinin yeniden çalışır hale getirilmesi tarihi bir olaydır ve bundan büyük mutluluk duyduk. Bir vefa borcu olarak bunu gerçekleştirdik. İnanç turizmi açısından Tillo’nun gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.

İbrahim Hakkı Hazretleri`nin Kameri ayları takip edebileceği namaz vakitlerini gösteren bir takvim yaptığını belirten Prof. Dr. Cengiz Işık da bu takvimi tercüme ettiklerini vurguladı. Işık, "Ben hesapladım. O günkü hesapladığı imsak veya yatsı vakti ile bu günkü bilgisayar teknolojileri ile hesapladığımız arasında ne fark var diye? O zaman bilgisayar yoktu, hesap makineleri yoktu. Onun hesapladığı yatsı vakti ile bizim hesapladığımız yatsı vakti arasında bir dakika fark var. Bu İbrahim Hakkı Hazretleri`nin ne kadar büyük bir astronom olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.