Ab, 9 İlin Projesi İçin 60 Milyon Avro`luk Proje İmzalandı

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye`nin eş finansmanı ile gerçekleştirilecek, toplam bütçeleri yaklaşık 60 milyon Avro olan 7 projenin operasyonel anlaşma imza töreni Mardin`de gerçekleştirildi.

Ab, 9 İlin Projesi İçin 60 Milyon Avro`luk Proje İmzalandı

Program otoritesi olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile proje sahipleri arasındaki karşılıklı yükümlülüklerin ve projelerin uygulama süreçlerinin tanımlandığı anlaşmanın imza törenine, AB Türkiye Delegasyonu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ile proje sahibi ve ortağı kuruluşlardan birçok üst düzey temsilci katıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen imza törenine Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Şahkullubey, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Javier Menendez Bonilla ve 9 ilin proje sorumluları katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, 7 proje hakkında bilgi verdi. Karaca, söz konusu projelere ait proje tanımlama dokümanlarının, nihai hale getirildikten sonra AB Türkiye delegasyonuna sunulduğunu ve fikir birliğine varıldıktan sonra delegasyon tarafından onaylandığını kaydetti. Karaca, proje finansmanının yüzde 85`i AB, yüzde 15`i ise ulusal bütçeden karşılandığını kaydetti.

Bakanlık tarafından ilk `proje teklif çağrısına` 14 Kasım 2008-16 Ocak 2009 tarihleri arasında çıkıldığını hatırlatan Karaca, ”Söz konusu teklif çağrısına 75 milyon avroluk bir kaynak için çıkılmış olmasına rağmen, bakanlık bütçesel karşılığı l, 5 milyar avro`ya ulaşan 532 proje başvurusunda bulunulmuştur. Söz konusu proje teklifleri, merkezi ve yerel düzeydeki kamu kurumlarının temsilcileri olan 99 kişilik bağımsız değerlendiricilerden müteşekkil proje seçim alt komiteleri eliyle değerlendirilmiş ve sonuçlar kamuoyuna duyurulmuştur. 2009 yılının ortasından itibaren proje tanımlama dokümanları içeriklerinin zenginleştirilmesi ve kalitelerinin artırılmasını teminen teknik düzeyde bir iyileştirme sürecine girilmiştir. Yapılan seri toplantılar aracılığıyla gerek bakanlığımızın gerekse AB Türkiye Delegasyonu`nun birincil düzeydeki görüşleri siz değerli proje sahiplerimizle paylaşılmış ve 2009 yılının sonu itibariyle de tüm proje sahiplerimize vereceğimiz teknik desteğin kapsamını genişletebilmek maksadıyla, ulusal kaynaklarımızı kullanarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile bir teknik işbirliği projesi başlatılmıştır.” dedi.

Karaca, 2011 yılı ocak ayında toplam bütçesi 50 milyon avro`ya yaklaşan ilk 6 projenin operasyonel antlaşmalarını imzalamış ve bu sürecin ilk temelleri atıldığını vurguladı. Karaca, ”Bugün ise burada operasyonel programımız kapsamında yer alan 7 projenin daha operasyonel anlaşmalarını imzalayarak, uygulamasında önemli bir aşamayı gerçekleştirmek üzereyiz. 7 projemizin toplam bütçesi 56 milyon avro`ya yaklaşmaktadır. Projelerin hazırlanması ve uygulanmasında birden fazla kurum ve kuruluş olarak uyum içinde hareket etmek durumundayız. Bu imzaların bir son değil de bir başlangıç olduğunu göz önüne alırsak, şimdiye kadar hep birlikte gösterdiğimiz başarının ilerleyen süreçlerde de devam etmesi gerektiği aşikardır." şeklinde konuştu.

Törende bir konuşma yapan AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Javier Menendez Bonilla ise Türkiye`nin AB’nin sağladığı mali kaynaklardan en fazla yararlanan ülkelerden biri olduğunu söyledi. Bonilla, şöyle dedi: "AB-Türkiye ilişkilerinin siyasi arenada bir takım zoru aşamadan geçiyor. Hem Türkiye hem de AB`de olan bazı ön yargılanmalar bazen bu yakınlaşmaya engeller koyuyor. Bununla birlikte AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler son derece sağlıklı. Üstelik bugün anlaşmaları yapacağımız 7 projede aramızdaki ilişkilerin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Türkiye, AB’nin sağladığı mali kaynaklardan en fazla yararlanan ülkelerden birisidir. Yaklaşık yılda 800-900 milyon bir destek almakta. Bu, bir tesadüf değil. Bu, AB ile Türkiye arasındaki uzun dönemli ve kararlı ilişkilerin sonucu. AB’nin en önemli islediği politikalarından birisi, yoksul ülkeler ile daha gelişmiş ülkelerindeki farklılıkları azaltmak olmuştur. Bundan sonra da böyle olacaktır." diye konuştu.


"MARDİN, URFA TARİHİ İLE YARIŞACAK"
Vali Turhan Ayvaz ise Mardin’in tarihi ve kültürel yapısı hakkında bilgi verdi. Mardin’in 7 bin yıllık bir geçmişe ve farklı dil ve dinlere ev sahipliği yaptığını ifade eden Ayvaz, "Mardin, gerçekten 7 bin yıllık bir kültür ve turizm şehri. Şimdi Urfa diyor ki biz 12 bin yıllık bir şehiriz. Belki biz Mardin’in tarihi yerlerini ortaya çıkardığımızda Urfa’yı geçebiliriz. Bizim hedeflerimizde, Mardin’i dünyada benzeri olmayan bir şehir yapacağız. Öncelikle Mardin kalesini 2013`de turizme açacağız. Tarihi kentin alt yapı işini bitirmiş olacağız. Sokak sağlıklaştırma projesini bitireceğiz. Ayrıca, Kasımiye Medresesi`nde El Cezeri Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi`ni hizmete açcağız. Mardin’in en önemli ve en güzel projesi olacak. İslam âlimlerinin buluşlarını sergileyeceğiz. Bunları bitirdikten sonra UNESCO’ya başvuracağız. Yıllık 5 milyon turist hedefliyoruz. Bizim de 2023 yılı hedefimiz Avrupa ve dünya kültür başkenti olmasıdır." şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu da Mardin’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Projelerin yavaş yürütülmesinden yakınan başkan Ayanoğlu, "Bu ihale sürecimiz 4 yıldır devam ediyor. Ben belediye başkanı seçilmeden önce bir dernekte projeyi hazırlayıp sunmuştuk. Bugün imza aşamasına geldik. Yalnız burada süreç çok yavaş işliyor. Türkiye toplumu biraz sabırsız. Şimdi bunun meyvelerini görmek istiyoruz. Temennimiz, bu sürecin daha da azaltılmasıdır." dedi.
AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ise Mardin Projesi`nin diğer 6 projeden biraz farklı olduğunu, bu projenin hayali ile yaşadıklarını, şimdi de kabul edilmesinin ve uygulanmasının mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Mardin Valiliği`nin 7,5 milyon avro`luk `Mardin Sürdürülebilir Turizm Projesi`, Şanlıurfa Ticaret Borsası`nın 9 milyon avro`luk `Şanlıurfa Hububat Lisanslı Deposu Projesi`, Kastamonu Ticaret Borsası`nın 8,5 milyon avro`luk `Sanayi Evsaflı Orman Ürünleri Ortak İşleme Entegre Tesisi Projesi`, Siirt İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği`nin yaklaşık 10 milyon avro`luk `Fıstık İşleme Sektörü Ortak Sanayi Altyapısı Projesi`, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü`nün 5 milyon avro`luk `Pamuk Lifi Endüstriyel İşbirliği Projesi`, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaklaşık 7 milyon avro`luk `Hatay Mobilyacılar İçin Ortak Kullanım Tesisi` ve Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın 8.5 milyon avro`luk `Erzurum, Erzincan, Kars Kış Turizmi Koridoru Projesi`nin operasyonel anlaşması imzalandı.