Arınç: Terör Örgütüyle Görüşme Yöntemi Bitmiştir

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, üç günlük resmi ziyaret için geldiği Brüksel’de yabancı basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Arınç, dünyada pek çok ülkede benzer örneklerin olduğunu hatırlattığı PKK-MİT görüşmesine ilişkin, ‘‘Amacımız terörü bitirmektir. Bu tür görüşmeler kesinlikle yapılmayacak. Bundan netice alınmadığı görüldü’’ dedi.
Arınç, yarın Avrupalı Türk basın temsilcilerinin katılacağı Brüksel Medya Buluşması toplantısında konuşma yapmak üzere geldiği Brüksel’de, aralarında BBC, Reuters, Associated Press ve Belçika devlet kanalları RTBF ile VRT’nin de bulunduğu yabancı basın mensuplarıyla yemekli toplantıda bir araya geldi. Türkiye’nin terörü bitirmek için her türlü tedbire başvurduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı, ‘‘Amacımız terörü bitirmek. Sözkonusu görüşmenin birbuçuk yıl öncesine ait olduğu bilgisi var. Bu tür görüşmeler kesinlikle yapılmıyor. Bundan netice alınamayacağı görüldü. Dünyada pek çok ülkede benzer örnekler var’’ diye konuştu.
Arınç, Avrupa Birliği (AB) Türkiye ilişkisiyle ilgili olarak, "Biz bir diskoda tanışan ve birbirini beğenen genç bayan ve erkek değiliz. Sözleşme imzalamışız. Bütün bu işler tamamlanınca Türkiye üye olacak. Sarkozy`nin bunu bilmemesi, Merkel`in farklı davranması hiçbir şey ifade etmez`` yorumunda bulundu. AB’nin kendi içinde sorunlu hale geldiğini ifade eden Arınç, ‘‘Birlik derinleşme ve genişleme sürecinde sorunlar yaşıyor. Üyelerin sayısı 30`a yaklaştı. 1 milyonluk, 2 milyonluk ülkeleri alırken zorlanmadı. Ama Türkiye 75 milyon ve halkı Müslüman. Bunun dünya kadar avantajları var. İleriyi düşünen, Türkiye`nin bu avantajlarından istifade etmek ister, önüne engel çıkarmaz`` şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye`nin AB üyeliğini Birliğin değerlerini benimsediği için istediğini belirterek ``Ama AB iç sorunlarıyla kavga etmeye devam ederse tam üyelik noktasında biz düşüneceğiz. Halka AB`ye girmek isteyip istemediklerini soracağız. Girelim derlerse gireceğiz`` sözlerini sarfetti. Sarkozy`nin, Filistin`e yaptığı tam bağımsızlık yerine Vatikan`ın model alınması teklifinin, Türkiye`ye yapılan ``imtiyazlı ortaklık`` teklifine benzediğini söyleyen Arınç, ``Sarkozy`nin imtiyazlı ortaklık teklifi ne kadar yanlışsa Filistin`e yaptığı teklif de o ölçüde yanlıştır. Bu, futbol deyimiyle topu taca atmaktır`` dedi.


"TÜRKİYE HAFTAYA SONDAJA BAŞLAYABİLİR"
Arınç, bir soru üzerine, ``Biz Türkiye`nin bölgesel güç olmasını küçük bir mesafe sayarız. Neden küresel güç olmayalım? Ne eksiğimiz var?`` cevabını verdi.
Türkiye`nin barışçıl bir ülke olduğunun altını çizen Arınç, ama bunun haklarını koruyamayacağı anlamına gelmediğini vurguladı. Kıbrıs Rum kesiminin hakkı olmadığı halde tüm ada adına petrol arama faaliyetine girmesine karşı Türkiye`nin cevabının KKTC`yle anlaşma imzalayarak Akdeniz`de petrol aramak şeklinde olacağını ifade etti. Arınç, önümüzdeki hafta Türk tarafının sondaj çalışmalarına başlayabileceğini de vurguladı.
Başbakan Yardımcısı Arınç`ın, Brüksel temasları kapsamında bugün AB Komisyonu`nun dijital gündemden sorumlu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes ile bir araya gelmesi bekleniyor. Cuma namazını Fatih Camisi’nde kılacak olan Arınç, Brüksel’deki Yunus Emre Vakfı ile Diyanet Vakfı’nı ziyaret ettikten sonra bünyesinde çok sayıda derneği barından FEDACTİO adlı federasyonda vatandaşlarla bir araya gelecek. Cumartesi günü ise kahvaltıda Türk asıllı siyasiler ve sivil toplum kuruluş temsilcilerini ağırlayacak olan Arınç, öğle saatlerinde Avrupalı Türk basın temsilcilerinin katılacağı Brüksel Medya Buluşması toplantısına katılacak.