Bedri Rahmi Eyüboğlu, İskilip`te Anıldı

Ünlü Şair ve Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu, doğumunun 100.

Bedri Rahmi Eyüboğlu, İskilip`te Anıldı
yılında Çorum’un İskilip ilçesinde düzenlenen bir konferansla anıldı. İskilip Meslek Yüksek Okulu öncülüğünde İskilip Öğretmenevi`nde gerçekleştirilen konferansa İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz, Belediye Başkanı Numan Sezer, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri, İskilip MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muammer Cengil, ilçe Emniyet Müdürü Ferhat Çetinkaya, Milli Eğitim Müdürü Mustafa Selvi, Eğitimci Yazar Abdulkadir Ozulu, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Gelini Hughette Eyüboğlu, daire amirleri ve öğrenciler katıldı. Yaklaşık 2 saat süren konferansta Kaymakam Mehmet Yılmaz, Belediye Başkanı Numan Sezer ve Prof. Dr. Osman Eğri birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından İskilip MYO Öğretim Görevlilerinden Gülşen Aslan Elkıran tarafından “Doğumunun 100. Ölümünün 36. yılında Bedri Rahmi” konulu konferans verildi. Davetliler konferansın ardından İskilip Halk Kütüphanesi’nde açılan Bedri Rahmi Eyüboğlu Sürekli Sergi Salonu’nu gezdi.
Konferansta konuşan İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, İskilip için bir şeyler yapmış olan herkesi İskilipli olarak gördüklerini söyledi. İskilip’te sosyal ve kültürel alanda yapılan çalışmalarda eksiklerinin olduğu yönünde eleştiriler aldıklarını ifade eden Sezer, “İskilipli alimlere sahip çıkmadığımızı söylüyorlar. Şu bilinmelidir ki bu gün Ebussuud Efendi, Atıf Hoca, Akşemseddin gibi tarihe mal olmuş İskilipli ve İskilip’te kalmış değerlerimize sahip çıkıyoruz. Atıf Hoca’nın mezarının İskilip’e geldiğini öğrendikten hemen sonra mezarında düzenlemeler yaptık. Yeni mezar için çalışmalar başlattık. İskilip’in adını marka yapan bir şahıs için güzel bir mekan yapalım dedik. Biz istiyoruz ki bu işler İskilip’in tek bir kuruluşu değil, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte tüm kesimlerin katkısıyla yapılsın.” diye konuştu.

Atıf Hoca’nın mezarı için İstanbul Mimarlar Odası ve İstanbul Ticaret Odası ile birlikte bir proje hazırlandığını hatırlatan Sezer, yılbaşından sonra Atıf Hoca’nın mezarının yapımına başlanacağı müjdesini verdi. “İskilip’e gelmiş, İskilip’te kalmış ve İskilip için bir şeyler yapmış herkes bizim için hemşehridir” diyen Sezer, şunları kaydetti:"Bedri Rahmi Eyüboğlu bizim hemşehrimizdir. Bir kelimenin bir ismin marka olabilmesi için belli başlı bazı çalışmaların yapılması gerekiyor. Yazılarıyla çizgileriyle İskilip adının geçtiği her yer bizim için önemlidir. İskilip adını taşıyan, konuşan, buna değer veren herkes de bizim için kıymetlidir. Şahıslara sahip çıktığımız gibi tarihimize de sahip çıkmak boynumuzun borcudur. İskilip’te restorasyon çalışmalarını yani İskilip’in tarihini, şahıslarıyla birlikte yaşanan mekanları, eski yapılarımızı bir an evvel canlandıralım, toplumumuza kazandıralım dedik. Ayakkabıcılar arastasında projeli bir restorasyon yaparak değerlerimize ne kadar anlam kattığımızın farkındayız. İskilip tarihi ve kültürüyle dolu bir ilçedir. Bunları korumamız ve yaşatmamız lazım. Bunun için sadece belediye başkanlığın çalışması olmaz. Herkesin katkı sağlaması gerek. Sivil toplum kuruluşlarımız bu konferansta yoklar ama en büyük desteği onların vermesi gerekir. Gazetelerde restorasyona destek vereceğini söyleyip geri duran sivil toplum kuruluşlarını kınıyorum. Bundan sonrası için tüm kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteğini bekliyoruz. Bu konularda en çok koşturan, bizden daha İskilipli olan, İskilip adının marka olması için bizden daha çok çabalayan Kaymakamımıza ve kültür sanat etkinliklerini yürüten Hughette Eyüboğlu’na teşekkür ediyorum."

"İSKİLİP’İN TARİHİ DEĞERLERİ ÇOKTUR"
İskilip Kaymakamı Mehmet Yılmaz ise İskilip’in tarihine sahip çıktığını ve her zaman çıkacağını söyledi. İskilip’in birçok değeri olduğunu kaydeden Yılmaz, "İskilip için neler yapabiliriz diye düşündük ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun İskilip’e olan ilgisini fark ettikten sonra çalışmalara başladık. Bedri Rahmi’nin gelini Hughette Eyüboğlu bize her konuda destek vererek bir İskilipli gibi çalıştı. Kültür Sanat Evi açtık, Sürekli Sergi Salonu açtık. Bu yıl 100. yıl etkinlikleri kapsamında etkinlikler yaptık. Bize bu konularda çok tepkiler geldi. Bedri Rahmi Trabzonlu neden İskilip’te etkinlikler yapılıyor diye. Bedri rahmi İskilip’te 15 gün kalmasına rağmen İskilip’i birçok kesime sevdirdi. İskilip’in tarihi değerleri çoktur. Sadece Bedri Rahmi değil. Biz Bedri Rahmi’yi İskilipli olarak sayıyoruz. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Ebussuud kadar, Atıf Hoca kadar İskilipli bir değeri haline gelmiş ve toplum hafızasına işlenmiştir.” dedi.