Göçmenler, Alman Medyasını Daha Çok Takip Ediyor

Alman devlet televizyonları ARD ve ZDF’nin yaptırdığı ve 3 bin 300 göçmenin katıldığı araştırmaya göre başta Türkler olmak üzere göçmenler Almanya’da medyatik olarak da paralel toplum oluşturmuyor.

Araştırmaya göre göçmenlerin yüzde 76’sı Alman medyasını, Almanya’daki gelişmeleri düzenli olarak takip ediyor.

Alman devlet televizyonları ARD ve ZDF, başta Türkler olmak üzere Almanya’daki göçmenlerin medya tercihlerini, “Medya ve Göçmenler 2011“araştırmasıyla mercek altına aldı. Araştırmanın sonuçları göçmenlerin Alman medyasını takip etmeyip Almanya’dan yeterince haberdar olmadıkları, kendileri burada ancak akılları tamamen Türkiye’de olduğu iddialarını çürütür nitelikte.

Buna göre göçmenlerin çoğunluğu öncelikle Alman medyasını takip etmeyi tercih ediyor. Rakamlara göre göçmen kökenlilerin yüzde 76 gibi büyük bir kısmı düzenli olarak Alman televizyon programlarını takip ediyor. Yüzde 60’ı Alan radyolarını dinlerken, yüzde 53’ü internetten Alman medyasını takip ediyor. Göçmenlerin çok az bir kısmı ise sadece anavatanlarından yayınlanan televizyon, radyo ve internet sitelerini takip ediyor. Sadece anavatan medyasını takip edenlerin oranı ise yüzde 13 gibi bir azınlığı oluşturuyor.

Söz konusu sonuçları ortaya koyan, “Göçmenler ve Medya 2011“ araştırması devlet televizyonu WDR’nin Köln’deki merkezinde tanıtıldı. Burada konuşan ARD televizyonu yönetim kurulu başkanı Monika Piel, “Almanya’da göçmenlerin medya alanında bir paralel toplum oluşturduğundan bahsetmek mümkün değil. Özellikle gençler, ağırlıklı olarak Alman medyasını kullanıyor, tüketiyorlar. Medya kullanımında göçmen gençlerin, anne babaları ve büyük ebeveynlerinden ise Alman yaşıtlarıyla daha fazla ortak noktaları var. Bu, entegrasyon tartışmalarında rol oynayacak önemli bir bilgidir” dedi.
Söz konusu araştırma 2007 yılından beri ikinci kez yapıldı. TNS EMNID’in Almanya çapında, göçmen kökenli 3 bin 300 kişiye sorular yönelterek yaptığı anket araştırmasına katılan göçmenlerin arasında ise Türkiye, eski Sovyetler Birliği ülkeleri kökenliler, Polonya, İtalya, Yunanistan, eski Yugoslavya ülkeleri kökenli göçmenler katıldı. Araştırmanın, başta Türkler olmak üzere Almanya’da yaşayan göçmenlerin yüzde 59’unun tutumunu yansıttığı bildirildi.
Araştırmanın tanıtım toplantısında konuşan ZDF yöneticisi Markus Schächter ise, “Almanya’daki kamu televizyonları, ülkede yaşayan göçmenlerin gözünde önemli bir yer edinmiştir. Özellikle kamu haklarını gözettikleri, güvenilir ve inanılır bilgi verdikleri için. Göçmenler için ARD ve ZDF televizyonlarının programları artık vazgeçilmez olmuştur” dedi. ARD/ZDF Komisyonu’nun başkan yardımcısı Helmut Reitze ise, “Araştırma, ARD’nin, göçmen gerçeğinin programlara yansıtılması stratejisinin doğru olduğunu, başarılı olduğunu göstermiştir” dedi.
Bu arada araştırmanın sonuçları, 2007 yılında yapılan ilk araştırma sonuçlarıyla da karşılaştırıldı. Buna göre Almanca yayın yapan medyanın takibi 2007 yılına göre arttı. En büyük artış internet medyasının takibinde oldu.
Araştırma, göçmenlerin Alman dilini anlamasının da 2007 yılına göre daha iyi noktaya geldiğini ortaya koydu. Buna göre göçmenlerin yüzde 80’i Alman dilini iyi derecede anlıyor. Bu oran 2007’de yüzde 76 idi. Araştırmaya göre göçmenlerin yüzde 45’i anadillerindeki televizyon programlarını, yüzde 22’si internet sitelerini düzenli olarak takip ediyor.