Çin’de 4 Uygur İdam Cezasına Çarptırıldı

Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde geçen Temmuz ayında yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili olarak 4 Uygur idam cezasına çarptırıldı.


Çin medyasında yer alan haberlerde, önceki ay Sincan Bölgesi’ndeki Kaşgar ve Hotan şehirlerinde yaşanan ve 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıları düzenleyen 4 Uygur uyruklunun idam cezasına çarptırıldığı bildirildi. Uygur sanıklar “cinayet, kundakçılık ve terör örgütü yürütmek”le suçlanıyor. Olaylarda rol oynadıkları illeri sürülen iki kişiye ise 19 yıl hapis cezası verildi.
Medyada yer alan haberlere göre; 18 Temmuz'da Hotan'da öfkeli kalabalık bir polis karakoluna saldırı düzenledi. Kalabalık Hotan’da bir karakolu basıp içeridekileri rehin aldı. Olayda 4 kişi hayatını kaybetti. İddiaya göre, 30 ve 31 Temmuz günlerinde ise Kaşgar’da bulunan Uygurlar bir kamyon kaçırdı, bir restoranı ateşe verdi ve sokaklarda bıçaklama olayları yaşandı. Bölgede meydana gelen benzer olaylarda 15 kişi öldü.


Çin, Sincan bölgesine bağımsızlık kazandırma amaçlı Uygur militanların şiddet eylemleri yürüttüklerini savunuyor. Çin yetkilileri, bölgede meydana gelen olayların örgütlü terör saldırıları olduğunu belirtirken, Sincan'daki eylemciler olayların, "Pekin'in bölgedeki baskıcı yönetimine öfkelenen halkın giriştiği protestolar olduğunu." bildiriyor.


Mahkemenin aldığı idam kararı, internette, Sincan yönetimine ait www.tianshannet.com.cn adlı haber sayfasında ayrıntılarıyla yayımlandı. Açıklamada, "Sanıklar savcılığın yönelttiği tüm suçlamaları kabul ettiler." denildi ve mahkemenin açık bir şekilde yürütüldüğü, yargılanan kişilerin hukuki haklarını kullandıkları iddia edildi.


Çin yönetimi muhalifleriyse, âdil bir yargılama olmadığını, zanlıların kendi avukatlarını seçemediklerini, gözaltı süresince dövüldüklerini ve uykusuz bırakıldıklarını belirtiyorlar. Çin hükümeti bu yöndeki iddiaları "asılsız" diye niteledi.


Sincan’da yaşayan çoğunluğu Müslüman Uygurlar, Çin’in bölgeyi Han Çinlileriyle doldurma politikalarıyla marjinalize edildiklerini belirtiyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Uygur toplumunun sözcüleri Çin’in, her türlü muhalefeti terör eylemi olarak değerlendirdiğini ifade ediyor.