İşadamı Tarihi Konağa Müze Açtı, 5 Bin Eser Sergilenecek

Afyonkarahisar’da tarihi evler, eski eserlerin sergilendiği müze haline getirilerek turizme kazandırılması için işadamlarına tahsis ediliyor.

İşadamı Tarihi Konağa Müze Açtı, 5 Bin Eser Sergilenecek

Afyonkarahisar Valiliği, restore ettiği tarihi evlerin turizme kazandırılması için işadamlarını teşvik etmeye devam ediyor. Mermer işletmesi bulunan iş adamı İbrahim Alimoğlu kendisene tahsis edilen Çeşmeli Konağa yıllar önce hobi olarak başladığı tarihi eser koleksiyonunu taşıdı. Bine yakın eserin sergilendiği konakta, Afyonkarahisar’ın geleneksel el ürünleri, eski radyonlar, lambalar, kılıçlar, hamam malzelmeleri gibi binlerce eser yer alıyor.
Konağını açılışı nedeni ile düzenlenen törende konuşan iş adamı İbrahim Alimoğlu, dünyanın değişik yerlerinden ve Türkiye’den topladığı binlerce eski eseri bir müze şeklinde tarihi konakta sergileyeceklerini söyledi. Koleksiyonunda toplam 5 bin eser bulunduğunu ifade eden Alimoğlu, "Tarihi konak bir müze olmasının yanında üniversite ile iş birliği yapılara kursların ve çeşitli konserlerin verildiği bir mekan olacak. Ücretsiz gezilebilecek konağın turizme önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum." dedi.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da yolların kesiştiği Afyonkarahisar’a gelenlerin hep acelesi olduğunu ve şehrin güzelliklerini görmeden yola devam ettiğini söyledi. Şehrin güzelliklerinin sergilenmesi gerektiğini ifade eden Balkanlıoğlu, "Ancak bakıyorum konaklar hep kilitli bulunuyor. Biz bu konaklarımızı iş adamlarımıza tahsis ederek, işlerlik kazandırmak, hem de turizme kazandırmak istedik. Bu konuda epey mesafe alındı. Bazı konaklarımız iş adamlarımız tarafından ‘butik otele’ çevrilerek turizme kazandırıldı. Afyonkarahisar ekonomisine kazandırıldı." dedi.

Afyonkarahisar’da çok sayıda tarihi ev bulunduğunu ifade eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da iş adamı Alimoğlu tarafından konağın bir kültür ve sanat araştırma merkezi haline getirilmesi, bir birinden nadide eserlerin sergilenmesinin önemli olduğunu söyledi. Yıkılmaya yüz tutmuş tarihi konakların restore edilerek günümüze kazandırılması yanında, cazip mekanlar haline getirilmesinin önemli olduğunu ifade eden Çoban, iş adamlarına tahsis işlemlerinin önümüzdeki günlerde de devam etmesini beklediklerini anlattı.

Son dönem Osmanlı sivil mimari örneklerinden olan Çeşmeli Konak'ta, işadamına ait bine yakın eser ücretsiz sergilenerek çeşitli kurs ve konserler verilecek.