Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı seçti

Anayasa Mahkemesi'nde başkanlık seçimi yapıldı. Haşim Kılıç yeniden başkan seçildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı seçti
Kılıç'ın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle Anayasa Mahkemesi başkanlığı için yeniden seçim yapıldı.

Seçim sonucunda Başkan Haşim Kılıç, 17 oydan 13'ünü alarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden seçildi.

Kılıç, ikinci kez seçildiği Anayasa Mahkemesi başkanlığı görevini 13 Mart 2015 tarihinde yaş haddinden emekli olana kadar sürdürecek.

''Bu sonuç, eleştirenlere en güzel cevap''
Anayasa Mahkemesi Başkanlığına yeniden seçilen Haşim Kılıç, yeniden başkanlığa seçilmesinin kendisine yönelik eleştirilere verilen en güzel cevap olduğunu belirterek, ''Bu onurlu görevi, vicdani kanaatlerim doğrultusunda, hiç kimsenin, hiçbir gücün etkisi altında kalmadan dosdoğru yapacağıma, göreve başlarken yaptığım yemin çerçevesinde devam edeceğime kimsenin kuşkusu olmasın'' dedi.

Başkan Kılıç, seçimin ardından yaptığı basın açıklamasında, Anayasa Mahkemesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlıklarına seçim yapıldığını anımsatarak, Anayasa Mahkemesi Kuruluş Yasası'nda hali hazırdaki başkanların görev süresinin bitimine 2 ay kala seçim yapılması hükümü bulunduğunu, bu nedenle seçimleri erken yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Bugün yapılan seçimde Anayasa Mahkemesi heyetinin hem Anayasa Mahkemesi başkanlığı hem de Uyuşmazlık Mahkemesi seçimi için oy kullandığını ifade eden Kılıç, ''Yapılan oylamada 17 oydan 13 oy şahsıma tevdi edildi, verildi. Diğer 4 oy da arkadaşlara birer oy çıkması şeklinde dağıldı. Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığı için de 13 oyla Sayın Ahmet Akyalçın, Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığına yeniden seçildi'' dedi.

Kılıç, 3.5 yıl sonra yaş haddinden emekliye ayrılacağını belirterek, anayasa mahkemesi başkanlığı görevini bu sürenin sonuna kadar sürdüreceğini dile getirdi.

''1990 yılında ben mahkemeye seçildiğimden beri olumlu, olumsuz eleştirilerle karşı karşıya kaldım. Hiçbirine cevap vermedim. Demokratik ortamda bu eleştiriler olacaktır, biz bunları sabırla, anlayışla karşılamak zorundayız. Bu süreç içerisinde, 21 yıllık süre içerisinde 8 yıl başkanvekilliği yaptım. 2007'de 4 yıllık bir başkanlık görevi tevdi edildi. Şimdi de kalan 3.5 yılımı başkan olarak geçirmek üzere şahsıma böyle bir teveccüh gösterildi.

Bu sonuç, beni eleştirenlerin, benim hukukçu olmadığım konusunda acımasızca, hiç de hak etmediğim şekilde yapılan eleştirilere verilen en güzel cevaptır diye düşünüyorum. Bana bu emaneti tevdi eden değerli meslektaşlarıma, hepsine yürekten teşekkür ediyorum, bu güvenlerine layık olmaya çalışacağım. Bugüne kadar yapmaya çalıştığım bu onurlu görevi, bundan sonra da vicdani kanaatlerim doğrultusunda, hiç kimsenin, hiçbir gücün etkisi altında kalmadan dosdoğru yapacağıma, göreve başlarken yaptığım yemin çerçevesinde devam edeceğime kimsenin kuşkusu olmasın.''

Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesinin hakların ve özgürlüklerin güvencesi olduğunu, üyelerin de bu güvenceyi vicdanlarının kendilerine yüklediği sorumluluklar çerçevesinde yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Kılıç, hiç bir ülkenin artık, ''hak ihlalleri benim iç işimdir, kimse karışamaz'' şeklinde bir düşünce hakkına sahip olmadığını belirterek, ''Gerek Ortadoğu'da gerekse diğer ülkelerde hak ihlallerinin meydana getirdiği olayları yakından takip ediyoruz. Hak ihlalleri üzerinde olabildiğince hassasiyetli davranarak bunların olmaması için hem yasama hem yürütme hem de yargı üstüne düşen görevi yapmak zorundadır ve yapacağız'' dedi.

Başkan Kılıç, günümüzde haklar ve özgürlüklerin sınırları aşarak ve küreselleşerek evrensel bir yapıya kavuştuğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Hiç bir ülke artık, 'hak ihlalleri benim iç işimdir, kimse karışamaz' şeklinde bir düşünce hakkına sahip değildir ve olamıyor da. Bu sebeple dünyanın en ücra köşesindeki bir hak ihlali de bu mahkemenin ilgi alanındadır ya da bizim ülkemizdeki bir hak ihlali bir başka ülkenin ilgi alanındadır. Bu anlayışla küreselleşen bu hak ve özgürlük anlayışında, küreselleşen ve evrenselleşen bir vicdanın da oluştuğunu burada belirtmek istiyorum. Bu sebeple artık hiçbir şey gizli kapaklı değil. Etrafımıza baktığımız zaman gerek Ortadoğu'da gerekse diğer ülkelerde hak ihlallerinin meydana getirdiği olayları yakından takip ediyoruz. Şunun altını çiziyorum, hak ihlali konusunda eğer bir potansiyel güç doğmuşsa bir devletin ve bir rejimin en büyük tehlikesi bu potansiyel güçtür. Bu sebeple hak ihlalleri üzerinde olabildiğince hassasiyetli davranarak bunların olmaması için hem yasama hem yürütme hem de yargı üstüne düşen görevi yapmak zorundadır ve yapacağız.''

Yapılan Anayasa değişikliğinin ardından Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanındığını anımsatan Kılıç, 2012 Eylül ayında bireysel başvurunun başlayacağını, böylelikle yeni bir sürece girileceğini vurguladı.

Bu arada, başkanlık seçiminde Haşim Kılıç 13 oyla başkanlığa getirilirken, Başkanvekili Osman Paksüt'e 1, üyeler Fettah Oto, Recep Kömürcü ve Burhan Üstün'e de 1'er oy çıktığı öğrenildi.


Kaynak: AA