`1922 İzmir Yangını` Tablosunu Müzeye Bağışladı

İzmirli yazar ve ressam Ferda Bozoklar Ardalı, “1922 İzmir Yangını” isimli tablosunu, Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM)’ne bağışladı.

`1922 İzmir Yangını` Tablosunu Müzeye Bağışladı
Sanatçının “Eleni’nin Kızı Halime” isimli kitabının kapağında kullandığı, aynı zamanda Uluslararası İzmir Sanat Bienali`nde sergilediği tablo, 1,5 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde. Altı tane panodan oluşuyor tablonun kenarlarını "meander (menderes)" figürü süslüyor.

Bir yılda tamamladığı tabloyu özellikle gençlerin dikkatine sunmak istediğini belirten Ardalı, “Kurtuluş Savaşı sonundaki İzmir yangınının, kentte yaşayan Ermeni komitacılar tarafından profesyonelce çıkarıldığını düşünüyorum. Resmi yaparken bir tarafına barışı simgelemesi için beyaz güvercin ve zeytin dalı koydum. Tarihten dersler almak ve gençlerimize tarihimizi öğretmek durumundayız.” dedi.

Bağışlarla müzenin daha da zenginleştiğini belirten APİKAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir ise yangının yıldönümünde böyle değerli bir eseri bağışladığı için Ardalı`ya teşekkür etti. Müdür Gökdemir, “13 Eylül 2011, büyük İzmir yangınının 89. yıldönümü. Dört beş yıldır yangınla ilgili akademik çalışmalar yürütüyoruz. Görsel birtakım bilgilere de ulaşmış durumdayız ancak ilk defa derinlemesine sunan bir yağlı boya tabloyu müzemize bağış olarak kabul ediyoruz. Amacımız hiç kimseyi tahrik etmek değil. Bu kentin tarihsel ve kültürel belleğinde önemli yeri olan bir olayı, aradan yıllar geçtikten sonra barış ve dostluk içinde, hem Türkiye hem dünya kamuoyuyla buluşturmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.