"göç Sektöründen Geçinenler, Göçmenlere Zarar Veriyor"

Berlin`de 18 Eylül`de yapılacak eyalet seçimlerinde sivil toplum kuruluşlarının en büyük beklentilerinden biri de bazı kişiler için geçim kaynağı olmuş uyum sektöründeki tekelle mücadele edilmesi.

Berlin Türk Cemaati Başkanı (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz, “Göç sektöründen geçinenlerin göçmenlere verdikleri zarar Thilo Sarrazin`in verdiği zarardan çok daha fazla.” dedi. İşdamları derneği BAREX Başkanı Veday Güney ise yetkililerle işbirliği içinde göçmenler geliştirdikleri projelerin son anda ‘bir yerlere takıldığına` dikkat çekiyor.


Berlin Türk Cemaati Başkanı (TGB) Bekir Yılmaz Berlin`de bazı göçmen derneklerinin siyaset ve bürokrasi ile on yıllara dayanan ilişkilerini kullanarak tekel oluşturduklarını söyledi. Merkezinde toplumun faydasının değil de `çıkar ilişkilerinin yer aldığı bir nevi uyum sektörünün` varlığına dikkat çeken Yılmaz bu gerçeğin kamuoyu tarafından bilinmediğini belirterek son 20 yılda yaptığı gözlemler hakkında şunları söyledi: “Gençlik yıllarımdan beri dernek çalışmaları içinde yer alıyorum. Berlin`de uyum, istihdam ve eğitim alanlarındaki sorunlardan sorumlu sadece Alman tarafı değil. Sorunun önemli bir yönünü bu sektörü geçim haline getirmiş, başında göçmenlerin yer aldığı az sayıdaki dernek oluşturuyor.”

Sorunların çözüm adresinin siyaset olduğunun altını çizen Yılmaz, “Biz 18 Eylül`de seçilecek olan tüm siyasilerden, özellikle de Türk kökenli adaylardan, bazı kişiler için geçim kaynağı olmuş uyum sektöründeki tekelle mücadele etmelerini bekliyoruz. Yoksa bu şartlar altında sorunların çözüme kavuşturulması çok zor. Göç sektöründen geçinenlerin göçmenlere verdikleri zarar Thilo Sarrazin`in verdiği zarardan çok daha fazla.” dedi.

Bekir Yılmaz`ın tespitini BAREX işadamları derneğinin yaptığı tecrübe doğruluyor. 2007 yılından beri derneğin yönetim kurulu üyesi ve Mayıs 2011 itibariyle derneğin başkanı olan Vedat Güney şunları söyledi: “Kurulduğumuz günden beri 150 iş adamını üye olarak kazandık ve meslek eğitimi başta olmak üzere farklı alanlarda projelere imza attık. Meslek yeri bulamayan gençler için geliştirdiğimiz proje kapsamında yılda 45 bin Euro öz kaynak kullanıyoruz. Siyaset ve bürokraside kendileri ile görüştüğümüz isimler yaptığımız çalışmaları takdir ediyor ve davetlerimize de icabet ediyorlar.” BAREX`in farklı programlarına katılan isimler arasında Berlin eyalet Başbakanı Klaus Wowereit, FDP Parti Başkanı Christoph Mayer ve Sol Parti`den Uyum, Çalışma ve Sosyal işler Senatörü Carola Bluhm da yer alıyor. Siyaset dünyasında ve iyi ilişki içinde oldukları bürokratlarla BAREX istihdam alanında faklı projeler geliştirdi. Bu projelerin ortak hedefi Berlin eyaletinde göçmenler arasında çok yüksek olan işsizlik oranını aşağı çekmek. Son ana kadar yetkililerle işbirliği içinde geliştirdikleri projelerin son anda ‘bir yerlere takıldığını` belirten Güney şunları söyledi: “Biz sonunda yetkililerle neden projelerin kabul görmediği sorusunu açıkça masaya yatırdık. Bize verilen bilgi şu oldu. Berlin`de on yıllardır bu sektörde faal olan ve siyasi baskı oluşturma gücüne sahip az sayıdaki dernek bu projelerin onaylanmasını engelliyor.”