Erdoğan'ın Mısır ziyareti dünya basınında

Independent: Türk Başbakanı, Arap dünyasının lideri olmayı hedefliyor...

Erdoğan'ın Arap Baharı yaşayan ülkelere ziyaretleri dünya basını tarafından yakından takip ediliyor. Gezinin ilk ayağı olan Mısır'daki temasların ardından dünyanın önde gelen gazeteleri Erdoğan'ın Arap dünyasında liderliğe doğru ilerlediğini yazdı.

İşte dış basında yer alan Erdoğan yorumları;
İNGİLTERE

Independent: Türk Başbakanı, Arap dünyasının lideri olmayı hedefliyor. Üç ülkeyi kapsayan gezi, Türkiye'nin İsrail'e tavrını sertleştirdiği, Ortadoğu ve Afrika'daki Müslüman devletler arasında başlıca güç olmayı amaçladığı bir dönemde gerçekleşti."

Guardian: Türk demokrasisi güçlenmeseydi, Türkiye şimdiki pozisyonuna gelemezdi. Şimdi hükümet askerin müdahale korkusu olmadan politika yürütebiliyor. Birkaç yıl önce İsrail'e karşı sert tavır alınması düşünülemezdi bile. Şu anda bölgede tanık olduklarımız, Ortadoğu'yu Avrupa'ya bağlayan stratejik bir güç olarak Türkiye çağının geldiğine işaret ediyor. Bu,Ankara'nın dış politikada bağımsızlık ilanıdır. Ortadoğu bundan böyle asla aynı olmayacak.

Daily Telegraph: Erdoğan, Avrupa Birliği üyeliği girişimlerinden sonuç alamayınca Araplar arasındaki en duygusal konu olan Filistin davasının savunuculuğuna soyunarak bölgede gücünü artırmak istiyor. Erdoğan bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun parçası olan Mısır'ı 15 yıl sonra ziyaret eden ilk Türk lideri. Ziyaret Kahire sokaklarında İsrail'e öfkenin arttığı bir döneme rastlıyor. Ancak, Mısır'ın geçici askeri idaresinin Erdoğan'ın ziyaretine şüpheyle baktığı söyleniyor."

Times: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayındaki seçim zaferinin ardından, Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra Türkiye'nin en güçlü lideri haline geldi. İsraille tarihi bağlarını parçalaması, Arap dünyasına ona popülarite kazandırdı.

ABD

New York Times: Mısır'da bazı İslami siyasetçiler kendilerini 'Mısırlı Erdoğan' diye pazarlamaya çalışıyor. Kahire'deki diplomatik görüşme öncesinde popüler bir talk showa katıldı ve sunucu Mona el-Shazly, onu 'sadece Türkiye'de değil, Araplar ve Müslümanların büyük bir bölümünde de hayranlık beslenilen adam' şeklinde Oprah Winfrey tarzı bir biyografi ile karşıladı. Erdoğan, televizyon şovunu, Türkiye modeli olan İslamcıların önderliğindeki demokratik kapitalizminin erdemlerinin reklamını yapmak için kullandı.

İSRAİL

Haaretz: Erdoğan'ın İsrail karşıtı bir tutum sergilemesi, halkın İsrail'le barışın iptal edilmesini isteklerini dengelemeye çalışan Mısır yönetimini zor durumda bırakacaktır. Mısır yönetimi, Erdoğan'ın varlığının İsrail karşıtı gösterilere neden olmasından endişe ediyor.

İSPANYA

EL PAİS: "Türkiye, İslami demokrasiyi ihraç ediyor. Başbakan Erdoğan, Ankara'yı bölgenin siyasi ve ekonomik referansına dönüştürmeyi amaçlayan, Arap baharı ülkeleri gezisine Mısır'dan başladı.

ALMANYA

RHEİNİSCHE POST: Erdoğan ateşle oynuyor. Erdoğan ziyaretleri ile kendine Arap kitlelerinin kahramanlığı rolünü biçti. Erdoğan'ın hesabı basit, Arap ülkelerinde ve Türkiye'de popüler olan İsrail karşıtlığını Türkiye'yi bölgesel güce dönüştürmede kullanmak.
Kaynak: AA