Büyüme Rakamlarından İhracatçı Da, Sanayici De Memnun

Türkiye ekonomisinin senenin ikinci çeyreğinde yüzde 8,8 büyümesi ihracatçıyı da, sanayiciyi de memnun etti.

Büyüme oranının öngörüleri aştığını belirten sektörün ileri gelenleri, rakamların Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında gayet iyi olduğu görüşünde birleşti.

Ekonomi 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 11 büyümüştü. Özel sektör büyümenin lokomotifi olmuştu. Dünyada beliren kara bulutlara rağmen Türkiye ikinci çeyrekte de yüzde 8,8 büyümeyi başardı. Bu başarıyı olumlu bulan sanayici ve ihracatçı birliklerinin temsilcileri konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral:
“Yüzde 8,8 büyüme oranı kriz söylemlerinin aksine piyasadaki canlılığı teyit ediyor. Bu oran, beklentilerimizi teyit ettiği gibi aşıyor bile. Biz, ikinci çeyrek büyümesinin 8’ler civarında olacağını tahmin ediyorduk, 9’lara dayanması hakikaten Türkiye ekonomisinin canlılığının ve hareketliliğinin işareti.

Sene sonu için büyümenin yüzde 8’ler seviyesinde olacağını umuyoruz. Öte yandan temmuz ayı üretim rakamları gayet olumlu çıktı. Piyasada durgunluk yok. Kanımca döviz kurlarının da katkısı ile yerli üretim canlanacak, ithalatın yerini alacak. Bu durum da büyüme desenimizin ithalattan üretime kayabileceğinin işareti.”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı İbrahim Çağlar:
“Nisan-Haziran 2011 dönemi büyümesi tahminlerin üzerinde oldu. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte aynı büyüme oranını görmek şaşırtacaktır. Ben, büyüme oranının fazla olmasını ekonomik bunalımın olumlu etkilerine bağlıyorum. Bakın, ülkemizde imalat ve ihracat kapasitesi Amerika ve Avrupa’da beliren durgunlukla arttı. Türkiye’de özel sektörün dinamik bir yapısı var, Avrupa piyasalarının taleplerini süratle karşılayabiliyor. Onun içindir bu piyasalardan ilgi görüyor.
İkinci çeyrek için yüzde 8,8 büyüme oranı sürpriz olup, sevindiricidir. Sene sonunda hakikaten büyük bir sürprizle karşılaşabiliriz.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu:
“Büyüme oranını süper karşılıyoruz, çok iyi karşılıyoruz. Bundan evvel yani ilk çeyrekte 11,6 idi. Biz sene sonunda büyümenin yüzde 7’den fazla olacağını tahmin ediyoruz. Böyle olursa ihracatçıların beklentileri karşılanmış olur. Evet, Avrupa ile karşılaştırıldığında bizim halimiz süper. Yine belirteyim, sene sonunda büyümenin yüzde 7 civarında olacağını ümit ediyoruz, ama bu oranı geçerse şaşırmayız.”
Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı (OAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran:
“Yüzde 8,8 ciddi bir büyüme rakamı. Dünyaya bakıldığında, Avrupa ve Amerika’ya bakıldığında gayet iyi bir rakam. Bununla birlikte ben, 2011 ortalama büyümesinin yüzde 7-8 aralığında olacağını tahmin ediyorum. Tabii üçüncü ve dördüncü çeyrek büyüme oranlarında kayıp görülebilir. Tabii dünyanın ekonomik hali göz önünde bulundurulduğunda kayıplar minimum olacaktır.

Diğer taraftan dolar/euro paritesinin değişimi de önemli. Eğer burada dolar lehine bir değişim görülürse ithalat ihracat açığı gerileyecektir.”
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi:
“Bir defa büyüme bağlamında bekleneni aşan bir rakam ortaya çıktı. İkinci çeyrekte ekonominin düşük büyümesi bekleniyordu. Gelinen aşamada yüzde 8,8 büyüme bizim için çok önemli, Tükiye için çok önemli. Dünya ekonomik bir durgunluğun içinde iken büyüme rakamlarının olumlu olması mühim ama peşinden alınacak soğutma tedbirleri üçüncü ve dördüncü çeyrek büyüme rakamlarında gerilemeye sebep olabilir. Yani üçüncü çeyrekte olmasa bile dördüncü çeyrekte soğutmanın yansımalarını görebiliriz.

Senelik büyüme normalde yüzde 6 civarındaydı. Ama şu an yüzde 7 civarında olacak gibi görünüyor. Bununla birlikte büyümenin detaylarına bakmak da yerindedir. İthalat ve tüketim ile mi yoksa üretimle mi büyüdük, ona bakmalıyız. Büyüme rakamlarını üretim ile büyümeye nasıl çevirebiliriz, ona bakmalıyız. Büyüme rakamları şu an ithalat ve tüketim kaynaklı. Ekonomide soğutma tedbirlerinin tüketim ve ithalataa yönelik olması önemli, yoksa üretimle büyümeye dönük olmamalı.”
Yırcalı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı:
“Yüzde 8,8 büyüme benim için sürpriz olmadı. Malum Manisa Akhisar’da Akres Rüzgâr Santrali’ni hizmete açtık. Orada ikinci çeyrekte ülkenin yüzde 8 büyüyeceğine kanaat getirdiğimi ifade ettim. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı oranlar bu ifademi teyit etti.
Ben ortalama büyümenin Avrupa’nın pek çok ülkesinden daha iyi seviyelerde olacağı görüşündeyim. 2011 ortalaması olarak yüzde 6 civarında büyümeye ihtimal veriyorum. Burada üretim önemli. Hatta ithalatın ülke üretimini olumsuz etkilediği de hakikat. Onun için ülke üretimi v e ihracat oranları artmalı, bunların büyümede önemli bir rolü olmalıdır.”
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu:
“İkinci çeyrek için yüzde 8,8 güzel bir büyüme. İyi olup beklentileri aşıyor. Böyle giderse sene sonu itibari ile çift haneli bir büyüme dahi olabilir. Bence, dünyada beliren ekonomik durgunluk Amerika’yı ve kimi Avrupa ülkelerini etkileyebilir ama ülkemizi teyet geçecektir. Bu minvalde büyüme oranlarında bir daralma ya da kayıp görülmeyecektir.”